Campers wijzen op recessie in VS

Er blijkt een zeer betrouwbare indicator te zijn voor een aanstaande recessie in de Verenigde Staten: de camperverkopen. Voor het eerst in zes jaar zijn de bestellingen waarschijnlijk gedaald.

De producenten van campers zoals Winnebago Industries en Thor Industries zullen waarschijnlijk melden dat het aantal bestellingen voor het eerst in zes jaar is gedaald. Dit is naast het alarmerende rapport van zakenbank Goldman Sachs nog een teken van een aanstaande recessie in de Verenigde Staten.

De vraag naar campers blijkt een goede graadmeter van de economie te zijn. In de afgelopen 30 jaar nam het aantal verschepingen telkens af, net voordat de Amerikaanse economie in een recessie belandde. De hypotheekcrisis, de stijgende benzineprijzen en het tanende consumentenvertrouwen zullen de camperverkopen dit jaar en volgend jaar drukken.

RV’s ofwel Recreational Vehicles (campers) bevinden zich volgens fondsbeheerder Ron Muhlenkamp, die onder andere Winnebago Industries en Thor Industries in portefeuille heeft, aan de uiterste kant van de duurzame consumentenbestedingen omdat niemand zo’n ding echt nodig heeft. Hij begon in 2006 het belang af te bouwen.

De Universiteit van Michigan voorzag in juni dat de verkopen in de sector volgend jaar met 3,5% zouden stijgen. Dinsdag heeft deze instelling de prognose bijgesteld naar een daling van 4,8%.

Geen van de aandelen van de vijf grootste producenten in de branche heeft dit jaar een koerswinst geboekt. Zo is Riverside Fleetwood Enterprises (NYSE: FLE) met 27% gezakt en is Coachmen Industries met liefst 47% gedaald. Coburg verloor 38% en Winnebago leverde 37% in. Thor, dat sinds 1986 op jaarbasis nooit verlies heeft geboekt, daalde met 20%.

Door de kredietcrisis kunnen financiële instellingen worden gedwongen om voor $ 2000 miljard minder aan leningen te verstrekken. Hierdoor belandt de Amerikaanse economie in een ‘aanzienlijke recessie’. Dat meldde recent de toonaangevende zakenbank Goldman Sachs.

Satilmis Ersintepe, volgthetgeld.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.