Centrale banken blijven de markt manipuleren

Centrale banken blijven de markt manipulerenAfgelopen week verraste de Zwitserse Nationale Bank (SNB) door aan te kondigen dat de euro/Zwitserse frank niet meer onder CHF 1,20 mag komen. “De huidige massale overwaardering” van de Zwitserse frank wordt aangepakt door massaal buitenlandse valuta te gaan opkopen.

Dankzij de massale interventie van de SNB steeg de koers van de euro in één klap van CHF 1,12 naar boven CHF 1,20. De lang veilig gewaande Zwitserse frank is daarmee verworden tot een munt die gekoppeld is aan de euro en daarmee niet langer een veilige haven is. Andere valuta zoals de Australische dollar, de Noorse kroon en goud lijken deze rol te hebben overgenomen.

De ECB manipuleerde er ook weer lustig op los. De staatsobligaties van Spanje, Italië, Ierland en Portugal konden weer worden ingewisseld voor verse contanten. Griekenland speelt niet meer mee in het verhaal. De Griekse 1-jaarsrente staat bijna op 100%. De 10-jaarsrente noteert nu boven 20% en de 2-jaarsrente staat zelfs boven 55%. De 10-jaarsrente in de VS staat door het manipuleren van de Fed inmiddels onder 2%.

De brede Amerikaanse S&P500 bereikte in augustus een laagste koers rond 1100 punten, waarna de S&P500 opnieuw opveerde richting het uitbraakniveau. Het herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Het is geen reclame dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken. Deze zogenoemde ‘death cross’ heeft voor de S&P500 een verkoopsignaal afgegeven. Alleen indien de index sterk herstelt, kan dit verkoopsignaal worden geneutraliseerd.

De scherpe daling van de Dow sinds eind juli, bracht de index tot 10.605 punten, waarna een herstel werd ingezet. De Dow kan evenwel nog aanzienlijk stijgen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. Begin augustus bereikte de Nasdaq een dieptepunt even boven 2300 punten, waarbij de RSI in ‘oversold’-gebied (onder 30%) belandde. Hiermee werd de ‘bear market range’ bevestigd. Pas zodra de koopkrachtindicator opnieuw boven het 60%-niveau weet te komen, wordt deze ‘range’ verlaten. Ondanks het krachtige herstel van de Nasdaq, is de dalende trend van de afgelopen maanden intact en is de index op zoek naar richting.

Euro test stijgende steunlijn 

 Euro test stijgende steunlijn
De Europese Centrale Bank heeft vorige week voor circa € 13,3 miljard aan Grieks, Iers en Portugees staatspapier gekocht, maar ook Italiaanse en Spaanse staatsobligaties zijn van harte welkom. De teller komt nu uit op € 129 miljard voor de Europese variant van ‘QE’. De ECB is hiermee het afvoerputje van Europa geworden. Nu Italië ook achterloopt met de uitvoering van het besparingsplan en België onder druk staat (de spread met Duitsland klom naar een record) lijkt de chaos compleet. De 1-jaarsrente in Griekenland klom naar 98,65%. “Het is een open deur intrappen dat sommige Europese banken niet zouden overleven, mocht hun portefeuille staatspapier aan de marktwaarde getoetst worden” aldus Josef Ackermann, de CEO van Deutsche Bank. De euro/dollar beweegt nu in de punt van een consolidatiedriehoek en bevindt zich dus op een cruciaal niveau.

Goud scherpt recordniveau opnieuw aan 

Goud scherpt recordniveau opnieuw aan De mondiale effectenbeurzen daalden de afgelopen weken scherp, waarbij beleggers hun toevlucht zochten tot goud. Het glimmende edelmetaal scherpte deze week opnieuw het recordniveau aan tot boven $ 1900. Goud presteert al meer dan 10 jaar veel beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB. Deze centrale banken laten de ‘money printing presses’ op volle toeren draaien, wat goud in de kaart speelt. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, net zoals de Japanners dat jaren hebben gedaan, waarvan goud kan profiteren. De verwachting stijgt dat Bernanke in september nieuwe steunmaatregelen bekend zal maken. In Europa koopt de ECB voor miljarden euro’s rommelobligaties van zwakke landen zoals Spanje en Italië. De ECB is inmiddels € 129 miljard aan staatsobligaties van zwakke Europese broeders ‘rijker’.

Eurostoxx50 op meerjarig dieptepunt 

Eurostoxx50 op meerjarig dieptepuntDe Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar gleed vervolgens bergafwaarts. De brede Europese index kwam onder druk te staan, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste probleemgeval is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard), is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De Credit Default Swaps (soort verzekering tegen faillissement) van Italië schoten deze week opnieuw door het dak. De zorgen over de escalerende Europese schuldencrisis drukten de aandelenkoersen over een breed front. Vorige maand vond er een versnelling plaats binnen de dalende trend, waarna een meerjarig dieptepunt werd bereikt. De index zal aanzienlijk moeten stijgen om de dalende trend van de afgelopen maanden te breken.

De Duitse DAX blijft nog steeds achter bij de AEX. De aanhoudende Europese schuldencrisis drukte eveneens stevig op de CAC40, die in augustus een dieptepunt bereikte. De index herstelde vervolgens, waarmee de index binnen de dalende trend consolideert. Een neerwaartse uitbraak uit het consolidatiepatroon van de afgelopen weken zou de index naar het dieptepunt van 2009 kunnen voeren. Tenzij de centrale banken opnieuw gaan interveniëren. Manipuleren kan echter altijd slechts even, zo zagen we ook bij QE1 en QE2. Een echte oplossing vraagt om andere maatregelen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.