Chemie met Lanxess: 8% stijgingspotentieel

Lanxess Weekly

Lanxess Weekly

Lanxess AG (Frankfurt: LXS) is een Duitse fabrikant van synthetisch rubber, plastics, kleurstoffen, insecticiden, en andere specialty chemicals. Het Duitse fonds, dat deel uitmaakt van de DAX30-index, is vandaag Aandeel van de Week.

Het bedrijf is een afsplitsing van de chemie-activiteiten van het Duitse Bayer en werd in 2005 als zelfstandig bedrijf aan de beurs genoteerd. Lanxess heeft zich vervolgens goed ontwikkeld en behoort daarmee tot de top-5 chemieconcerns van Duitsland. Lanxess produceert hoofdzakelijk synthetisch rubber voor autobanden (60% van de operationele omzet), maar ook andere chemicaliën. Veel van het rubber wordt gebruikt voor vervangende autobanden.

Lanxess Arena

Die markt is groter dan de markt voor nieuwe autobanden. Het bedrijf is een specialty chemicals fabrikant in belangrijke niche markets, wat een hogere waardering zou rechtvaardigen dan bulkchemieconcerns. Lanxess is daarnaast blootgesteld aan de schaliegasmarkt. Het maakt gebruik van butadieen, een grondstof voor synthetische rubber en bijproduct van gas- en olieraffinage.

Lanxess´CEO Axel Heitmann stelde in december in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat het EBITDA-resultaat in 2013 zal uitkomen tussen €710 en €760 miljoen. Op 20 maart zal Lanxess de resultaten rapporteren. Het dividendrendement bedraagt  circa 2%.

Technische staat Lanxess 

Lanxess Daily

Lanxess Daily

Bovenstaande daggrafiek laat de brede trading range tussen €42 en €58 zien van Lanxess sinds juni 2013. Belangrijke steunniveau’s zijn €44 respectievelijk €46. Op dit moment zien we kansen in Lanxess: een longpositie met een korte stop-loss onder €46 geeft een mooie trade setup, waarbij het (minimale) koersdoel €54 bedraagt. Bij een doorbraak van de steunzone rond €46 is het belangrijk de positie te sluiten.

Uurgrafiek Lanxess

Lanxess Hourly

Lanxess Hourly

De uurgrafiek van Lanxess illustreert een duidelijke uptrend vanaf de low rond €44 in december 2013. In combinatie met de bodems in november 2013 en januari 2014, kunnen we de contouren van een omgekeerd Head & Shoulders-patroon zien, met een neklijn rond €49. De afstand tussen de neklijn en het hoofd bedraagt €5 waardoor we uitkomen op een koersdoel van €54. We kunnen derhalve nog een verdere stijging verwachten van ruim 8% vanaf het huidige koersniveau van €49,76.

Bij een onverhoopte daling tot ver onder de 46, is het raadzaam om verlies te nemen. In dat geval vliegt Lanxess hard uit de bocht en is het positieve scenario niet meer geldig. Voor meer informatie over het bedrijf: http://lanxess.com/

Steun- en weerstandsniveaus

Eerste steun: €49,38
Tweede steun: €46,05

Eerste weerstand: €53,64
Tweede weerstand: €58,10

Optiestrategie op Lanxess mogelijk
Op Lanxess zijn opties genoteerd die verhandelbaar zijn op de Duitse optiebeurs (de Eurex). We lagen afgelopen week in om calls te kopen, maar die werden rond de koers van €47,65 helaas nog niet uitgevoerd. Zodra we een positie gaan innemen zullen we dit uiteraard aan onze deelnemers.

Met vriendelijke groeten,

OptieAcademy
Think, Talk & Trade like a Winner!

Harry Klip en Jan Robert Schutte 

Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in Lanxess. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.