Laatste update:

De top werd opnieuw bereikt, maar er werd geen hogere top gemaakt. Dat lijkt me geen al te beste ontwikkeling, omdat de kans nu veel groter wordt dat de index verder zal wegzakken. We letten nu vooral op de oplopende steunlijn rond 3.700 punten. We beschouwen wat China te wachten staat.

We komen vaak terug op de Chinese index omdat deze een grote overeenkomst vertoont met het verloop van de Nasdaq eind jaren ‘90 tot begin 2000. Ook de tweede top lijkt er precies op, waardoor ik denk dat deze index op weg is naar een diepe val zodra de versnelling onder 3.650 tot 3.700 punten op gang komt. Als die versnelling er daadwerkelijk komt, dan zou de index mogelijk tot 2.750 punten terug moeten. Daar kan wel een mooi instapmoment ontstaan en rond dat niveau ga ik zeker ook posities innemen en alvast uitzoeken voor de wat langere termijn.

De index slaagde, na de behoorlijke correctie vanaf de top eind mei, er wel in die top weer zeer snel op te zoeken (+25%), maar het lukte niet deze vervolgens te doorbreken. Opnieuw volgde er een (nu wat mildere) correctie waarbij de oplopende steunlijn nu zeer belangrijk wordt. De huidige correctie blijft nog wel fel, maar is minder heftig dan de vorige. De index verloor opnieuw 10% vorige week na het naderen van de top halverwege juni.

De hype lijkt nu toch even zijn toppunt te hebben bereikt, waardoor de belegger blijkbaar de (laatste?) kans kreeg om rond de hoogste koersen uit te stappen. Of de nieuwe generatie beleggers dat hebben gedaan weet ik niet. Hopelijk hebben ze via internet even naar de grafiek van de Nasdaq gekeken om tot die conclusie te komen. Toch vrees ik dat ze dat niet hebben gedaan, maar dat nog wel zullen doen in de volgende fase van de daling. Dat beeld zien we namelijk altijd bij dit soort correcties.

Hieronder ziet u nog de grafiek van de Nasdaq voor de bubbel barstte. De Shanghai Index lijkt de weg van de Nasdaq wel heel precies te willen volgen. Als dat zo verder gaat, dan kunnen we op vrij korte termijn een grote beweging omlaag verwachten bij de Shanghai Index.

Dagelijks komen er meer dan 200.000 nieuwe beleggers bij in China, althans zoveel nieuwe rekeningen worden er per dag geopend. Er worden effectenrekeningen geopend bij zowel brokers voor de actieve beleggers, alsook beleggingsrekeningen waar men in fondsen belegt. In China wonen 1,5 miljard mensen en er zijn nu reeds meer dan 100 miljoen beleggingsrekeningen geopend. De groep beleggers groeit wel, maar gezien de grote bevolking is dat nog minder dan 1 op de 20, ofwel 5%, dat zich met de beurs bezig houdt. Dit zijn er relatief veel, want al die nieuwe beleggers willen ook snel rijk worden en kunnen niet wachten om te kopen. En dat tegen elke prijs natuurlijk, want als men de boot mist, kan men zich niet meer vertonen. Vandaar dat de Chinese beurs de afgelopen tijd amper corrigeerde. Wanneer we ook de koers/winstverhoudingen bekijken, dan zijn deze met nu gemiddeld boven de 50 keer zeer hoog. Dat deze beleggers pijn moeten gaan lijden, wordt hierdoor ook aangegeven, zeker de nieuwkomers.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.