China blijft verbazen: eerst 10% eraf, nu 25% erbij. De bomen lijken hier werkelijk tot in de hemel te groeien. Maar de grote vraag is natuurlijk waartoe dit gedrag zal leiden. Een crash zal hier onvermijdelijk worden. We staan er nu zeer dichtbij: een pump and dump-scenario is op komst! 

Al enkele jaren bespreken we op US Markets de Shanghai-index en hiermee blijven we koploper natuurlijk. Pas na de stevige daling eind februari kwam de index bij andere sites aan bod. En waarom? De reden was natuurlijk dat de daling in China de aanleiding was voor een stevige val op onze beurzen. Binnen enkele dagen verloor de AEX 45 punten terwijl de Dow Jones dezelfde dag met meer dan 400 punten terug moest. We kunnen dit zogenaamde kleine broertje niet meer ontwijken. Een schok in China voelen we hier tegenwoordig net zo goed. Het is dus van groot belang ook deze markt op onze radar te plaatsen en zeker ook het gedrag van de belegger die zich daar beweegt, goed te volgen. Vandaar dat we mede door deze gegevens uitkomen op een zeer groot aantal bulls die zich op intermarket-gebied bewegen. Een nooit eerder gezien aantal zelfs, want meer dan 90% bevindt zich nu in dit kamp.

Juist deze situatie zal ervoor zorgen, dat op vrij korte termijn de financiële markten uiteen zullen spatten. Men kan deze ontwikkeling niet in de hand houden. Bedenkt u het zelf maar. Een index die tot twee keer toe een forse daling laat zien en zich meteen daarna nog krachtiger en sneller herstelt en zich zelfs overtreft met procentueel het dubbele binnen enkele weken, vraagt om grote problemen. Nu is het weer zover. Begin maart zakte de index tot rond 2.750 punten. Op 10 april staat de index daar reeds 650 punten, ofwel meer dan 25% boven. Dat is bijna 1% per handelsdag.

Hiermee wil ik aangeven dat er onherroepelijk zwaar weer op komst is voor deze index. Als de top er staat, zal het snel over en uit zijn. Wat vrijwel vaststaat, is dat als de index nu wederom fors onderuit gaat, die mogelijk tot minimaal 2.550 tot 2.600 punten zal kunnen gaan zakken. Dat is meer dan 33% oftewel eenderde deel van de waarde van de index. De gevolgen gaan zich uitbreiden richting de andere indices in Azië en zoals we nu weten ook richting onze regio en richting Wall Street. Een bewijs daarvoor werd eind februari geleverd. We weten nu redelijk zeker dat deze index zijn tentakels wereldwijd verspreidt. Dit kan voor het langverwachte domino-effect zorgen.

Conclusie:

We kunnen niets anders dan hier rekening mee houden en, gezien het verloop van deze index, ons hier behoorlijk wat zorgen om maken. Vandaar dat ik deze index voor u nogmaals naar voren haal. Blijf dus zeer alert. De index staat tussen het indexblok op de website van www.usmarkets.nl zodat u die live kan volgen. We komen hier zeker op terug.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.