Laatste update:

ChinaDe perioden van tegenvallende groeicijfers lijken even voorbij. De laatste weken doen er zich duidelijke tekenen van economisch herstel voor. Ook al is het opwaartse momentum niet zeer krachtig, tekenen van stabilisatie in de op één na grootste wereldeconomie is toch goed nieuws.

De Chinese beurzen hebben het dit jaar niet makkelijk gehad en dat in het jaar van de slang, wat financieel positief moet uitpakken volgens de Chinese kalender. Is het langjarig dieptepunt bereikt of is dit weer korte termijnherstel?

Een reeks van sterke data tonen aan dat de groei in China op niveau doorzet. Zo berichte het Chinese CBS deze week bijvoorbeeld dat de Chinese industriële productie met 10,4 procent is gestegen over de maand augustus. Het betreft hier de hoogste groei in 17 maanden tijd. De overcapaciteit in China, waar iedereen zich zo druk over maakte, lijkt momenteel even ongegrond.

Zo blijkt de staalvraag in China fors aan te trekken als gevolg van investeringen in infrastructuur en bouw. Uit reeds gepubliceerde data van Bloomberg blijkt dat ‘rebar’ oftewel staal voor de wapening van beton de sterkste vraag ervaart in een jaar tijd. Rebar is ongeveer goed voor zo’n 30 procent van de totale vraag naar staal in China.

Een ander belangrijk teken van herstel is het groeiende ondernemersvertrouwen. Evenals Europese ondernemers worden de Chinese collega-ondernemers ook wat meer positief over de economie op de korte termijn. Veelal een teken dat de zon weer gaat schijnen.

Daarnaast zijn de investeringen vanuit het buitenland met zo’n 24 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Alhoewel dit een bewegelijk cijfer is, ziet het er een stuk beter uit dan een tijdje geleden. Buitenlandse bedrijven zien nog goede kansen op de Chinese markt ondanks de lagere groei.

Omdat economische data van de Chinese overheid met een korreltje zout mag worden genomen, zijn er nog andere indicatoren die een indruk geven van toenemende economische activiteit. De hoeveelheid verbruikte elektriciteit en het binnenlandse vrachtvervoer per trein lijken ook recentelijk weer te stijgen.

Premier Li Keqiang berichtte op 9 september aan de Financial Times dat de groeidoelstelling van 7,5 procent voor het jaar 2013 zeker gehaald moet worden. Afgelopen maand verhoogden tevens zakenbanken JP Morgen en Goldman Sachs al hun groeiverwachting. Zo verwacht Goldman bijvoorbeeld nog een groei van 7,7 procent voor dit jaar.

De beurzen in China lijken eveneens het vertrouwen te hebben waarbij de handelsvolumes oplopen tot het hoogste niveau sinds oktober 2010. Indices als de Shanghai- en HSCEI index noteren op een 3-maands hoogtepunt.

Daarbij moet wel gezegd dat de koersen van een zeer laag niveau afkomen.
Kijkend naar de waarderingen is China nog steeds goedkoop. Zo noteert de HSCEI index met een koers-winstverhouding van 8,3 een boekwaarde van 1,3 en een dividendrendement van 3,9 procent.

Of de historisch lage waarderingen de fundamenten rechtvaardigen is een lastige vraag. Ondanks dat de Chinese economische groei lijkt te herstellen voor de korte termijn, zijn er toch een aantal uitdagingen voor de houdbaarheid van deze groei. De economische hervormingen die de nieuwe premier Li Keqiang heeft beloofd moeten de Chinese economie gebalanceerder maken en minder afhankelijk van industrie maar meer van consumptie van diensten en goederen.

Om dit te bereiken dienen er pijnlijke hervormingen te worden doorgevoerd. Dit is veelal negatief voor de korte termijn groei, maar voor de lange termijn is een meer duurzame groei dan het vooruitzicht. In oktober vindt de 3e zitting plaats van de Centraal Comité Communistische Partij van China. De verwachtingen zijn dat er dan daadwerkelijke besluiten worden genomen.

Het terugvallen van de economische groei heeft als risico dat Chinese banken verder in de problemen komen. Vanaf het jaar 2008 is als gevolg van agressieve stimuleringsmaatregelen het schuldenniveau in China explosief gestegen.

In de afgelopen vijf jaar is de Chinese schuld in verhouding tot het BBP met meer dan 72 procentpunten gestegen. Uit het verleden weten we dat een sterke expansie van de kredietgroei veelal tot een  schuldencrisis heeft geleidt.

De eerste signalen hiervan zijn dit jaar al verschenen, met fors lagere koersen als gevolg in de eerste helft van dit jaar. Toen heeft de Chinese centrale bank gelukkig ingegrepen. Al heeft de Chinese overheid voldoende middelen om noodlijdende banken het hoofd te bieden, toch schuilt hier een risico.

Al resumerend kan worden gesteld dat het scenario van een harde landing momenteel van de baan is. Duidelijke tekenen van herstel doen zich voor, waarbij de verwachting is dat het herstel de komende maanden kan voortzetten. Lage waarderingen maken de Chinese beurs aantrekkelijk voor de korte termijn, voor de lange termijn liggen er vele uitdagingen voor de Chinese economie.

Douwe Jan Dijkstra

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.