China is de grootste belegger in goud

Chinese beleggers hebben zich gestort op goudstaven en gouden munten. In het eerste kwartaal van 2011 hebben de Chinezen een record hoeveelheid gekocht en zijn daarmee de Indiase kopers voorbijgestreefd als grootste kopers van goud ter wereld.

De Chinese vraag naar goud verdubbelde in de eerste drie maanden van 2011 ruimschoots tot 90,9 ton. India kocht in deze periode een bescheiden 85,6 ton, zo maakte de World Gold Council bekend in het laatste kwartaalrapport. China neemt nu 25% van de belegging in goud voor zijn rekening, net boven India met 23%.

China

Het rapport benadrukt de toenemende interesse in goud onder de middenklasse in China. Angst voor de toenemende inflatie en de zoektocht naar nieuwe beleggingen trekt nieuwe beleggers aan.

India heeft historisch de grootste markt voor goudbeleggingen. In 2007, net voor dat het beleggen in goud wereldwijd populair werd, bepaalde India 61% van de fysieke vraag naar goud wereldwijd. China stond toen nog slechts op een ‘schamele’ 9%. Wanneer we de totale consumentenvraag, dus inclusief sieraden bekijken, dan is India met een vraag van 291,8 ton nog steeds groter dan China, waarvan de vraag momenteel 233,8 ton is.

De sterk toegenomen interesse onder de Chinese kopers heeft de World Gold Council aangezet om de verwachtingen voor China opwaart bij te stellen.

“”In maart 2010 voorspelden we dat de vraag naar goud in China in 2020 zou zijn verdubbeld. We denken nu dat deze verdubbelingen al veel sneller zal zijn gerealiseerd”, aldus Albert Cheng, verantwoordelijk bij de World Gold Council voor het Verre Oosten. “”Toegenomen voorspoed in het land met de meeste inwoners ter wereld gekoppeld aan grote interesse in goud zal de vraag op de lange termijn laten toenemen.””

Naast het hebben van meer geld, is de bescherming tegen inflatie voor Chinese beleggers belangrijk. In tegenstelling tot papiergeld, houdt goud zijn waarde wanneer de consumentenprijzen toenemen. Dit heeft veel Chinese beleggers aangezet om in goud te gaan beleggen.

Goud is ook steeds vaker een alternatief voor beleggers in vastgoed en aandelen. De Chinese aandelenmarkten hebben de laatste tijd beleggers teleurgesteld en de overheid heeft aangekondigd de speculatie met huizen aan te pakken. Veel banken en juweliers in China hebben de afgelopen maanden hun assortiment uitgebreid met goudstaven en gouden munten. Dit heeft niet alleen extra vraag opgeleverd, maar er moet natuurlijk ook een startvoorraad worden aangelegd.

Beleggen in goud vertegenwoordigt één belangrijk deel van de toename van kopers. Sieraden zijn daarnaast nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de vraag, in India is dat zelfs nog steeds het dominante deel. De sieradensector in India kocht in het eerste kwartaal 206,2 ton goud, ruim meer dan de 142,9 ton die China afnam. Toch heeft ook hier China de aanval ingezet met een stijging van 21% in het eerste kwartaal waar India 12% meer goud kocht.

De vraag naar goud vanuit de Chinese technologiesector neemt tevens sterk toe vanwege de toenemende rol die China inneemt bij de fabricage van elektronische componenten. De stijging van de aankopen kwam tijdens een zeldzame adempauze van de goudprijs. De prijs van goud daalde in januari met 8% tot $ 1300 per ounce. Sinds februari heeft de goudprijs weer de aanval ingezet en wist tot boven $ 1500 te stijgen.

China

Wereldwijd steeg de vraag naar fysiek goud 52% tot 366,4 ton in het eerste kwartaal. De verkoop van 56 ton uit beleggingsfondsen (ETF‘s) kon hiermee eenvoudig worden opgevangen. Sommige beleggers zijn overgestapt van ETF’s naar fysiek goud. De vraag in Duitsland en Zwitserland verdubbelde ruimschoots en in de VS steeg de vraag met 54% naar 22,5 ton.

De grootste producent ter wereld, China, wist 350,9 ton te delven in 2010. Dit was echter niet voldoende om aan de totale vraag te voldoen voor beleggingen, sieraden en technologische toepassingen van totaal meer dan 700 ton. Aangezien de vraag sterker toeneemt dan het aanbod in China, mag worden verwacht dat China een netto importeur blijft van goud.

Het rapport betreft overigens alleen de private sector. De grote vraag is hoeveel goud China aan haar reserves heeft toegevoegd. De overheid maakt dit doorgaans pas bekend nadat gekocht is. Zoals we al meldden in de column Top 10 goudbezitters, blijven de reserves van de Chinezen met $ 39 per inwoner nog ver achter bij het gemiddelde in de wereld dat op $ 210 staat.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column op www.goud-beleggen.com.

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.