Laatste update:

De onzekerheid rond de rente-, groei- en inflatieverwachtingen in de Verenigde Staten en mogelijke maatregelen, ingesteld door de Chinese centrale bank, om de groei in kredietverlening te beperken, hebben in de afgelopen weken gezorgd voor een sterke risicoreductie op de Chinese aandelenbeurzen.

De index met de grootste verbondenheid met de economische ontwikkelingen in China, de Hang Seng China Enterprises (HSCE) Index, daalde vanaf de top op 11 mei tot halverwege juni met ruim 20%. De binnenlandse beurzen van Shenzhen en Sjanghai daalden in dezelfde periode met circa 15%. De daling op de binnenlandse beurzen bleef, in relatie tot andere opkomende markten zoals India, Rusland en de Oost-Europese beurzen, beperkt. Wat kunnen we verwachten in de komende maanden?

De belangrijkste reden voor de geringe correlatie van de binnenlandse beurzen met andere opkomende markten komt doordat nog slechts een relatief klein deel van de totale marktkapitalisatie van de binnenlandse beurzen in handen is van buitenlandse (institutionele) investeerders. Onder het Qualified Foreign Institutional Investor (QFII) programma is door de Chinese overheid tot nu toe $ 6,9 miljard aan quota’s verleend. Dit weerspiegelt slechts een aantal procent van de totale marktkapitalisatie. Naast het beperkte internationale bezit van Chinese aandelen vond de markt steun door de positieve ontwikkelingen in verband met de herstructurering van deze binnenlandse beurzen.

In Hongkong was er ook verkoopdruk als gevolg van de situatie in de Verenigde Staten. De rentegevoelige Hang Seng Index daalde 12% en ook de hierboven genoemde HSCE Index daalde als gevolg van het wereldwijd verslechterde sentiment. De huidige correctiefase (van de opgaande trend die de HSCE Index in oktober vorig jaar inzette) heeft gelijkenissen met de correctie die in mei 2004 plaatsvond (zie grafiek). Destijds zorgde een combinatie van renteangst vanuit de VS, maatregelen van de Chinese overheid om de groei in bepaalde sectoren te beperken en een snelle afname van de export voor koersdruk op Chinese aandelen. In de huidige correctie spelen wederom de dreiging van inflatie en renteverhogingen in de VS een rol. Zoals recente macro-economische publicaties doen vermoeden zijn de risico’s echter kleiner dan in 2004.

Export

De Chinese exporten bevinden zich in een sterk momentum en de export draagt momenteel ongeveer een derde bij aan de totale economische groei van China. De afhankelijkheid van de totale export voor economische groei is daarmee substantieel te noemen. Toch is de invloed van een eventuele economische groeivertraging in de VS op de groeiverwachting van de Chinese economie beperkt. De export naar de VS bedraagt op basis van berekeningen van zakenbank Merrill Lynch ongeveer 8% van het totale Bruto Nationaal Product. Voor Europa en Japan bedraagt dit respectievelijk 7,7% en 4,2%. De export(groei) is wijdverspreid over de wereld en China zal derhalve slechts materiële groeivertragingen oplopen bij een wereldwijde teruggang van de economische groei. Verder blijkt uit onderzoek van Deutsche Bank dat de samenstelling van de exporten snel verandert. Waar China voorheen bekend stond als producent van relatief eenvoudige producten als speelgoed en kleding, komt de sterkste groei momenteel van de export van bijvoorbeeld telecommunicatieapparatuur, auto-onderdelen en schepen.

Op eigen kracht

Naast de export profiteert China in toenemende mate van de ontwikkelingen in het binnenland. In het eerder dit jaar uitgebrachte vijfjarenplan heeft de Chinese overheid aangegeven hier de nadruk op te leggen. De afgelopen tijd werd dit beleid bij de regionale overheden ook zichtbaar: onder andere in Shenzhen (Guangdong) is onlangs het minimumloon verhoogd met 20%. De toename in de binnenlandse consumptie als gevolg van stijgende inkomens komt ook tot uitdrukking in macro-economische data. De door de National Bureau of Statistics of China gepubliceerde detailhandelsverkopen en industriële productie over de afgelopen maanden lieten een robuuste groei zien ten opzichte van zowel de voorgaande maanden als dezelfde periode in het voorgaande jaar.

Korte termijn vooruitzichten

De bovengenoemde indices zijn in korte tijd opgeveerd en een groot deel van de verliezen zijn weer weggewerkt. Ondanks de positieve macro-economische aspecten blijven de Chinese indices naar verwachting in de zomermaanden toch nog gevoelig voor koersdruk als gevolg van liquiditeitsrisico’s. De koersversnelling die vanaf begin april is ingezet, is mede het gevolg geweest van sterke kapitaalstromen naar opkomende markten. Na de recent ondernomen acties (renteverhoging in China en verhogen van kapitaalvereisten voor banken) om de economie in toom te houden, lijken vervolgmaatregelen voorlopig van de baan: de beleidsbepalers zullen eerst de impact van de huidige maatregelen onder de loep willen nemen.

Factoren die de markt op korte termijn een positieve impuls kunnen geven zijn een eventuele aankondiging van een verdere revaluatie van de Chinese yuan en de publicatie van halfjaarcijfers vanaf augustus. Nadat de overheid ongeveer een jaar geleden de yuan met ruim 2% heeft gerevalueerd, doet het toenemende handelsoverschot en reserves de kans op vervolgstappen toenemen. Maatregelen die een verdere revaluatie mogelijk maken zijn fundamenteel gezien een positieve ontwikkeling voor zowel de economie als de beurzen. Voor wat betreft de te publiceren halfjaarcijfers bestaat er een goede kans dat deze beter zullen zijn dan verwacht. De basis hiervoor ligt in de hierboven beschreven robuuste macro-economische ontwikkelingen.

Marten Bruinsma – Portfolio Manager, Intereffekt Investment Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.