Hoe is uw Chinees? U redt zich vast wel, als u op zondagavond geen zin heeft om te koken en voor aanvang van het vele voetbal op tv toch uw maag wilt vullen. ‘Sambal bij’, verstaat u ongetwijfeld ook. Maar veel meer dan het opnoemen van enkele gerechten (die vaak niet eens uit de Chinese keuken afkomstig zijn) is voor u waarschijnlijk niet weggelegd. En de kinderen? Spreken zij evenmin Chinees? Zonde.

Tenminste, dat is de mening van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers, die in het voorjaar van 2005 in Amsterdam zijn verhaal kwam houden. Rogers kent u misschien wel van zijn wereldreis die hij tussen 1999 en 2001 maakte in een speciaal voor hem ontworpen knalgele Mercedes Benz. Nu laat hij zijn dochtertje van twee opvoeden door een nanny die uitsluitend Chinees tegen haar praat. Hij doet dit niet zonder reden, zoals hij niets zonder reden lijkt te doen. Zo was die wereldreis niet in een Mercedes Benz omdat hij dat toevallig zo’n mooie auto vindt. Nee, met Mercedes ben je overal ter wereld verzekerd van dealers, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Ga maar na: de maffia, dictators, velen van hen rijden in een Mercedes. Maar waarom dan dat Chinees? Simpel. De negentiende eeuw was de eeuw van het Verenigd Koninkrijk en de twintigste eeuw van de Verenigde Staten. Volgens Rogers wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China. Daarom dus, China heeft de toekomst. En dan kun je niet vroeg genoeg beginnen de taal te leren. Of Rogers gelijk heeft? Geen idee, de tijd zal het leren. Maar dat China een grote markt is, staat wel vast. Wie in staat is aan elke Chinees een aansteker te verkopen, kan met gemak een Chineessprekende nanny in dienst nemen. Maar het is niet alleen China dat de klok slaat. Abu Dhabi en Dubai, de twee belangrijkste en fiscaal aantrekkelijke deelstaten van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn booming nu ze buitenlandse investeerders hebben toegelaten, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Internationaal denken is tegenwoordig dan ook het toverwoord. Kijk maar naar een bedrijf als ABN Amro. Slechts een heel klein gedeelte van hun activiteiten vindt plaats op de Nederlandse markt. Hoezo een ‘Nederlandse’ bank? Nog een voorbeeld: wanneer u vliegt met onze koninklijke luchtvaartmaatschappij, is de kans niet gering dat u met een Frans accent in het Engels wordt aangesproken door een stewardess die u voorheen bij Air France zou tegenkomen. Waarom zou u als belegger dan ook niet meedoen aan deze ontwikkeling van internationalisering? Ook ú kunt internationaal denken. U kunt beleggen op vrijwel alle beurzen ter wereld. Alleen al via het Europese beursplatform Euronext in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon. Maar ook op bijvoorbeeld de Bolsa de Madrid, de Frankfurter Wertpapierbörse of de Helsinki Stock Exchange bent u van harte welkom, om de Amerikaanse Nasdaq, AMEX en NYSE nog niet eens te noemen. Kijk eens verder dan alleen de Amsterdamse beurs of de bekendste Nederlandse fondsen. Zonder een waardeoordeel uit te spreken over een van beide fondsen: een aandeel Google is echt net zo makkelijk gekocht als een aandeel Philips. De wereld is binnen handbereik. Okee, handelen op de beurs van Sjanghai, Peking of de eind september geopende beurs van Dubai is nu nog niet voor u als particuliere belegger weggelegd, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Tot die tijd hoeft u niet af te wachten, er is genoeg te doen. Chinees leren bijvoorbeeld.

Koen Schunselaar, Alex Beleggersbank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.