Chinees ratingbureau beoordeelt VS als blut en bijna failliet

De in het Westen heersende gedachte is dat de Chinese economie totaal afhankelijk is van de export naar de VS en dat de Chinezen daarom geen andere keus hebben dan, door middel van het blijven kopen van staatsobligaties, de grootste kredietverstrekker van de VS te blijven. Wat veel westerlingen echter maar niet schijnen te willen begrijpen, is dat China op een heel subtiele en omzichtige wijze bezig is de knellende band met de VS los te maken. Een duidelijk teken aan de wand is het feit dat het belangrijkste Chinese kredietratingbureau Dagong de VS een extreem lage beoordeling heeft gegeven. “De VS is blut en bijna failliet” aldus Dagong voorzitter Guan Jianzhong.

Sinds het instorten van de huizenmarkt in de VS in 2007 groeit in China het verzet tegen de drie toonaangevende Westerse ratingbureaus Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Deze ratingbureaus zagen de instorting van de achteraf waardeloze subprime-hypotheken -en aanverwante financiële producten- niet aankomen, waardoor deze tot op het laatste moment een topbeoordeling kregen.

Westerse ratingbureaus niet betrouwbaar

De Chinezen lijken er nu van overtuigd dat dit geen ongelukkig toeval was, maar dat er doelbewust gerommeld wordt met het geven van beoordelingen. “De Westerse ratingbureaus zijn gepolitiseerd, zeer ideologisch en houden zich niet aan objectieve standaarden” aldus Guan in een interview met de Financial Times. “China is de grootste kredietverstrekker in de wereld. Met de opkomst en nationale vernieuwing van China zouden wij ons zegje moeten kunnen doen over hoe de kredietstatus van landen beoordeeld moeten worden.”

“De financiële crisis ontstond omdat de ratingbureaus de risico’s niet goed weergaven, waardoor het hele Amerikaanse financiële systeem op de rand van instorten stond en er enorme schade werd toegebracht aan de VS en aan haar strategische belangen.” De voorzitter van Dagong Global Credit Rating heeft daarnaast zware kritiek op het zogenaamde ‘rating shopping’ van bedrijven, die hun diensten aanbieden aan het beoordelingsbureau dat hen de beste rating geeft.

Recent kwamen de kredietbeoordelaars opnieuw onder vuur te liggen omdat ze te traag waren met het ‘downgraden’ van sommige Europese landen -zoals Griekenland, Portugal en Spanje- die vanwege hun enorme schuldenlast in grote financiële problemen terecht zijn gekomen. Zo heeft Spanje bij Moody’s nog steeds een AAA-rating. Veel beleggers denken inmiddels dat de ratingbureaus huiverig zijn om bepaalde landen, met de VS en Groot-Brittannië voorop, een lagere beoordeling te geven, omdat ze daarmee onder grote politieke druk zouden komen te staan.

Dagong: VS is blut en bijna failliet

Daarom publiceerde het private Dagong afgelopen week een eigen beoordelingslijst van de financiële situatie van diverse landen – volgens het bureau een unicum in de geschiedenis. De resultaten wijken enorm af van die van de drie gevestigde Westerse ratingbureaus. China staat bijvoorbeeld hoger dan de VS, Groot Brittannië, Japan, Frankrijk en de meeste andere belangrijke economieën, wat aangeeft dat Dagong van mening is dat China politiek en economisch stabieler is dan deze landen.

Volgens voorzitter Guan is de beoordelingsmethode van zijn bureau gedurende de laatste vijf jaar ontwikkeld en weerspiegelen de resultaten een objectievere beoordeling van de fiscale en politieke positie van een land, de economische macht, de buitenlandse (valuta)reserves, de schuldenlast en de mogelijkheid om de welvaart in de toekomst te waarborgen. “De VS is een pure schuldennatie, blut en bijna failliet, maar de ratingbureaus geven het land nog steeds een hoge beoordeling” schamperde Guan. “De enorme militaire uitgaven van de VS worden gefinancierd met geleend geld. Dat is niet vol te houden.”

Het Chinese staatspersbureau Xinhua reageerde zeer enthousiast op de beoordelingen van Dagong en zag het als een belangrijke stap in het doorbreken van de monopoliepositie van de Westerse ratingbureaus, waar China volgens hen lange tijd het ‘slachtoffer’ van is geweest. “Zoals de VS door middel van geweld de wereld veroverde heeft Moody’s de wereld gecontroleerd door haar dominantie op het gebied van kredietbeoordelingen” concludeerde een redacteur van Xinhua.

China werkt heimelijk toe naar ondergang VS

China is al enige jaren bezig met zich op een heimelijke maar zeer effectieve wijze los te maken van de afhankelijkheid van de VS en het Westen. Nee, de Chinezen dumpen niet ineens al hun Amerikaanse staatsobligaties, omdat dit wereldwijde financiële paniek zou veroorzaken waarmee ze zichzelf net zo hard zullen raken als ieder ander land. In plaats daarvan worden stelselmatig grote hoeveelheden goud aangekocht en vinden er langzame maar onmiskenbare verschuivingen plaats in de buitenlandse valutareserves, die hoofdzakelijk uit Amerikaanse dollars bestaan – nóg wel.

Op de financiële markten is er daarom een niet direct zichtbare strijd gaande om de werelddominantie en lijkt China daarbij -mogelijk gebruik makend van onder andere derivaten zoals Credit Default Swaps- in het voordeel. Het zou heel goed kunnen dat China op een bepaald moment bereid is om één of twee nationale schaakstukken te offeren als daarbij de definitieve ondergang van de VS wordt bewerkstelligd, zonder dat dit per definitie leidt tot een militair treffen tussen beide landen. Want op dat terrein is Amerika China nog altijd de baas.

Europa slachtoffer van hebzucht Wall Street

Het zijn echter niet alleen de Chinezen die zich in toenemende mate verzetten tegen het schandalige bedrog van de financiële elite op Wall Street en bij de ratingbureaus, waar behalve de Amerikaanse burgers ook die van de hele wereld slachtoffer van zijn geworden. De meeste Amerikanen hebben echter geen oog voor het feit dat zelfs traditionele bondgenoten in Europa, Zuid-Amerika en Azië zich langzaam beginnen af te keren van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

“Een grote fout” vindt analist Jesse in een artikel op ‘The Market Oracle”. “Dit is zó typisch voor de Amerikaanse korte termijn mentaliteit, die worden gedreven door hebzucht, oneerlijkheid en zelfbedrog…Maar heeft Europa een andere keus dan te accepteren wat de Anglo-Amerikanen hen voorschotelen? Het is slikken of stikken. En is een valutaoorlog immers niet verschrikkelijk? Maar (Europeanen), het loont nooit om een ‘schaakbord mentaliteit’ te hebben als je tegenstander vol in de aanval gaat.”

Xander Meyer, www.xandernieuws.punt.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.