China blijft een sleutelrol spelen op de internationale markten. We weten dat het kan trillen over de gehele wereld als China aan de boom schudt. China verhoogde dit weekend onverwachts de rente, waardoor er toch wel angst ontstaat over hoe de markt dit zal opnemen. Zeker nu er een moeilijke periode aangebroken is met druk op de koersen.

De index in China is nog altijd bezig met het vormen van de top. Wel is dat een proces dat enige tijd in beslag neemt, zoals u op de grafiek kunt zien. Toch vertoont de grafiek veel overeenkomsten met toppen die we bij veel andere indices hebben gezien in de glorietijd van de technologie en niet te vergeten Japan begin jaren ‘90. Ik heb hier dus nog altijd de voorkeur voor een grote daling tot de groene lijn tot rond 2.050 à 2.100 punten. Het is wachten op de trigger, ofwel het moment dat de daling kan versnellen tot onder de rode lijn en oranje balk. Daaronder wachten er ongeveer 700 à 750 punten tot de groene lijn en het 200-daags gemiddelde.

Een vooruitzicht om niet vrolijk van te worden, want de term China is net zo hot als internet of IT eind jaren ‘90. Als daar een scheve schaats wordt gereden, dan voelen we het hier en vooral ook op Wall Street. Dat is nog maar de technische situatie. Sinds 17 maart speelt er wat extra mee: China verhoogde onverwachts de rente van 6,12% naar 6,39% om de economische groei af te remmen.

Dat is een zeer slecht teken voor de Amerikaanse economie, die zich de afgelopen jaren staande wist te houden door de export in grote mate richting China. Ook voor Brazilië is het een slecht teken, waardoor de kettingreactie alleen maar kan worden versterkt. Laten we niet vergeten dat de markt door de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt al zwaar onder druk staat en hierdoor deze rentestap zeker liever niet had gezien.

U weet nu, denk ik, wel dat de beurs van China meer kan veroorzaken dan menigeen dacht: dat hebben we eind februari gezien, toen deze beurs op één dag 9% verloor. Hierdoor moest de Dow Jones 500 punten terug. Ook de AEX verloor die dag fors. Daarom ben ik zeer benieuwd hoe er op deze rentestap zal worden gereageerd. Ook de grondstoffen (metalen) kunnen onder druk komen te staan. Alleen al de gedachte dat de economie in China zal afkoelen, zorgt namelijk voor een pauze in de bulk van de invoer van staal, koper, nikkel et cetera uit onze regio, uit de VS en niet te vergeten Brazilië.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.