Circa 10% premievoordeel met CoOptions

In mijn vorige bijdrage heb ik een tweetal aspecten van de winstuitkering van CoOptions toegelicht. Hierbij kwam –onder meer- de uitgiftekoers van een CoOption-contract aan de orde, waarbij met een rekenvoorbeeld werd aangetoond dat de hoogte van de definitieve uitgiftekoers directe gevolgen heeft voor het rendement van de belegging. Omwille van de overzichtelijkheid is toen niet al te diep ingegaan op de totstandkoming van de uitgiftekoers zelf, daarom vanaf deze plaats enkele aanvullende opmerkingen hierover.

Indicatieve uitgiftekoers

Gedurende de periode waarin kan worden ingeschreven op CoOptions, worden op www.cooption.nl bij alle beschikbare koersranges indicatieve uitgiftekoersen vermeld.

Een indicatieve uitgiftekoers is niets anders dan de premie die een belegger op dat moment op de beurs zou moeten betalen voor de optieconstructie die ten grondslag ligt aan de betreffende CoOption.

Om een CoOption range op te zetten, dienen op de beurs verschillende optieposities te worden ingenomen. Zo moeten voor een Neutral, High en Low range callopties gekocht én geschreven worden. De premie van een dergelijke optiecombinatie – in dit geval een zogenoemde butterfly– wordt berekend door de laatprijs die op de beurs gevraagd wordt voor de gekochte calls af te trekken van de biedprijs die op de beurs geldt voor de geschreven calls.

Een voorbeeld: er moet een Neutral range worden opgezet met een bandbreedte van 10 punten (550-560), waarbij het midden van de range op 555 punten ligt. Hiervoor dient een call AEX 550 en een call AEX 560 te worden gekocht en dienen 2 calls AEX 555 te worden geschreven.

De call AEX 555 heeft een biedprijs van € 6,60 en een laatprijs van € 6,70. Het schrijven van twee van deze contracten gebeurt tegen de biedkoers en levert dus € 6,60 maal 2 maal 100= € 1320 op.

De call AEX 550 heeft een biedprijs van € 10,15 en een laatprijs van € 10,30. Het kopen van dit contract gebeurt tegen de laatkoers en kost dus € 1030,-. De call AEX 560 heeft een biedprijs van € 3,75 en een laatprijs van € 3,90. Ook hier wordt gekocht tegen de laatkoers en moet er derhalve € 390,- worden betaald.

Aangezien de geschreven calls € 1320,- opleveren en we € 1420,- (€ 1030 plus € 390) moeten betalen voor de gekochte calls, zijn we per saldo dus € 100,- kwijt voor deze optieconstructie. Dit bedrag is de indicatieve uitgiftekoers. Uiteraard kunnen optiepremies stijgen en dalen als gevolg van allerlei ontwikkelingen op de markt. Vandaar dat tijdens de inschrijvingsperiode alleen indicatieve uitgiftekoersen voor CoOption ranges worden afgegeven, die vanzelfsprekend kunnen fluctueren. Pas als de opgegeven orders daadwerkelijk zijn uitgevoerd op de beurs wordt de definitieve uitgiftekoers vastgesteld.

Definitieve uitgiftekoers: circa 10 % inkoopvoordeel

Bij de definitieve uitgiftekoers spelen meerdere factoren een rol. Naast de premie die voor een optieconstructie moet worden betaald, brengen de beurs en de broker voor iedere transactie kosten in rekening. Deze kosten worden verwerkt in de definitieve uitgiftekoers. En juist op dit punt worden door Co zeer fraaie inkoopvoordelen gerealiseerd. Doordat alle orders tegelijkertijd worden verwerkt, kan een groot deel van de orders tegen elkaar worden weggestreept (netting) en hoeven er dus minder transacties te worden gedaan op de beurs. Minder transacties betekent natuurlijk minder kosten. Door minder transacties te doen, hoeft de belegger bovendien minder vaak op te draaien voor de spread (het verschil tussen bied- en laatprijs) die, zoals we zagen in het rekenvoorbeeld, altijd nadelig uitpakt voor de belegger in opties.

De transacties die wél gedaan moeten worden, biedt Co in één keer als een omvangrijke order aan op de beurs. Door dit te doen, realiseert Co een zogenaamde proftrade: de beurskosten zijn dan aanzienlijk lager en bovendien zorgt de broker normaliter voor gunstigere prijzen ten opzichte van de bied- en laatkoersen die op de schermen te zien zijn. In het verlengde van bovenstaand voorbeeld geldt: voor een butterfly met een uitgiftekoers van € 100,- bespaart u, als gevolg van netting en gunstigere prijzen, via Co al snel 10%, ofwel u betaalt slechts € 90,- voor precies dezelfde optieconstructie.

Co geeft bij iedere uitgifte een verantwoording af voor de totstandkoming van de uitgiftekoers via een zogenoemde factsheet, waarin alle kostencomponenten worden gespecificeerd. De meest actuele factsheets vindt u op de homepage van onze website; factsheets van reeds gesloten series zijn eveneens op onze website te vinden, onder ‘Rendement gesloten series.’ Voor meer informatie over de totstandkoming van uitgiftekoersen kunt u hier de uitgifteprospectus van Co downloaden.

Overigens op het gebied van provisie zijn met Co ook aanzienlijke voordelen te behalen. Voor het opzetten van een butterfly op de beurs, betaalt u bij een bank of broker een kleine € 40,- en een vergelijkbaar bedrag voor het sluiten van de positie. Co brengt voor precies dezelfde optieconstructie slechts 6% provisie bij opening in rekening met een maximum van € 24. Bij sluiting wordt alleen over de winst een coöperatievergoeding van 6% berekend. Als de belegging geen winst heeft opgeleverd, wordt de positie kosteloos gesloten. In een volgende bijdrage zal uitgebreider worden ingegaan op de provisiestructuur van Co.

Allard Gunnink

Disclaimer

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.