CoOption: meer beleggingen voor uw geld

Als lezer van BeursBulletin bent u wellicht bekend met de term ‘CoOptionPortefeuille.’ Maar wat houdt beleggen in CoOptions eigenlijk in? En wat zijn de mogelijkheden van dit innovatieve beleggingsproduct? In deze bijdrage gaat Ferry Boekholt, bestuurder van de Beleggers Coöperatie Nederland, in op de voordelen van coöperatief beleggen voor de Nederlandse particuliere belegger.

Beleggen is per definitie een individuele bezigheid: u kiest een belegging en als uw inschatting goed is geweest, levert dit geld op. Winst (en verlies!) is volledig voor eigen rekening. Een paar Nederlandse beleggers kwamen enkele jaren geleden op het idee dat het ook anders zou moeten kunnen. De conclusie van veel creatief denk- en rekenwerk was, dat door de handen ineen te slaan, beleggers samen kansen kunnen creëren die onbereikbaar zouden blijven voor iedere belegger afzonderlijk. Dat vraagt om een toelichting:

Als u wilt beleggen in een koersrange op de AEX-index, van bijvoorbeeld tussen 460 en 480 punten, dan doet u dat door een butterfly-optieconstructie te kopen. Om te vermijden dat we hier in al te diepgravende optietheorie terechtkomen, moet u maar aannemen dat u voor een dergelijke constructie twee callopties koopt en twee verkoopt (schrijft). Maar die constructie is feitelijk voor u als individuele particuliere belegger niet bereikbaar, omdat de transactiekosten u ‘nekken’.

De unieke mogelijkheid die de Beleggers Coöperatie Nederland –kortweg ‘Co’- heeft gecreëerd is dat die constructie wél binnen het bereik van de particuliere belegger komt. Als wij als beleggers namelijk de handen ineenslaan, kunnen we eerst zeer veel orders, die we anders individueel zouden moeten uitvoeren, tegen elkaar wegstrepen. Zo wordt er op dat vlak een besparing van 80 procent tot stand gebracht. Want maar een vijfde van alle individuele orders hoeft naar de beurs te worden gebracht. De rest valt weg tegen elkaar. Daarnaast besparen de samenwerkende beleggers ook nog op transactiekosten. Want in één keer een grote order doen, is veel goedkoper dan allemaal individuele orders. Dit komt omdat de orders worden aangeboden en uitgevoerd via het professionele circuit. De besparingen die de coöperatie hiermee realiseert, gaan volledig terug naar de leden. U krijgt als het ware meer beleggingen voor uw geld. De producten waar het hier om gaat, zijn CoOptions. De CoOptionPortefeuille van BeursBulletin wordt belegd in dergelijke CoOptions.

Het beleggen gaat op deze manier overigens veel eenvoudiger dan wanneer u zelf een optieconstructie opzet. CoOptions zijn structured products: u hoeft dus niet zelf de constructie uit te dokteren. Als alle orders binnen zijn, schrijft de coöperatie in één keer in. Uw positie blijft staan tot expiratie en wordt dan automatisch gesloten, zodat het voor u geen noodzaak is om de beurs op dagbasis te volgen. Bovendien heeft Co gekozen voor laagdrempeligheid: op individuele basis is deze belegging al mogelijk vanaf 50 euro.

U kunt beleggen in CoOptions door –kosteloos- een effectenrekening te openen via www.cooption.nl. Deze rekening wordt geadministreerd door ANT Trust, één van de grootste en oudste trust-kantoren van Nederland, in samenwerking met Kairos Vermogensbeheer. De gelden op uw effectenrekening worden beheerd door de Rabobank en alle partijen staan geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Ferry Boekholt, Beleggers Coöperatie Nederland

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.