CoOptions (ook) in volatiele markten

 “In 72% van de gevallen beweegt de AEX-index van maandexpiratie tot maandexpiratie zijwaarts.” Dit gegeven vormt voor Co een belangrijk uitgangspunt bij het beleggen in koers-ranges. In onze visie kabbelt de index meer dan dat deze heftig beweegt.

Dit betekent echter ook, dat in een kleine 30% van de maandexpiraties wel degelijk sprake is van (forse) verschuivingen. We zetten drie recente maandexpiraties voor u op een rijtje:

16 maart:       expiratiekoers 484,34 punten

20 april:         expiratiekoers 537,85 punten

18 mei:           expiratiekoers 536,97 punten

Kijkend naar deze drie expiratiekoersen, dan vallen enkele zaken op: allereerst laat de periode van 20 april tot en met 18 mei zien, hoe dicht expiratiekoersen bij elkaar kunnen liggen (de expiratiekoers van 18 mei ligt nog geen indexpunt lager dan de expiratiekoers van de maand april!). Een schoolvoorbeeld van een zijwaarts bewegende AEX, dus. Met nog een week te gaan tot de volgende maandexpiratie staat de AEX-index op het moment van schrijven –woensdag 6 juni- op 539 punten, dus ook op dit moment is het verschil ten opzichte van de vorige expiratie marginaal.

Maar eveneens wordt duidelijk, hoe groot de verschuivingen van maand op maand kunnen zijn: de expiratiekoers van 20 april ligt meer dan 53 (!) punten hoger dan de expiratiestand van 16 maart. Zo kan het dus ook…

De vraag ligt voor de hand: als BeursBulletin verwacht dat de AEX in de periode tot de volgende maandexpiratie een stevige correctie –of juist een flinke sprint naar boven- zal laten zien, kan dan met CoOptions ook op dergelijke forse bewegingen worden ingespeeld? Het antwoord is: ja.

Alle kanten

Met  Co Range Options kan over het algemeen het best worden ingespeeld op  redelijk neutraal bewegende beurzen waar de fluctuaties niet al te groot  zijn. Op zich een goed gegeven, aangezien we hierboven vaststelden dat de AEX van maand tot maand in de meeste gevallen zijwaarts beweegt. Maar met Co Range Options kan ook worden ingespeeld op grotere bewegingen van de beurs. En dat is een prettige gedachte, zeker als de markt zich van haar grillige kant laat zien.

De middelste ranges (Low, Neutral en High) kunt u gebruiken als u verwacht dat de AEX licht gaat bewegen of neutraal blijft. Met andere woorden: als u denkt dat de expiratie behoort tot de categorie van de eerdergenoemde 72%. Maar de twee buitenste ranges (Lower en Higher) kunt u gebruiken als u verwacht dat er een flinke beweging gaat plaatsvinden. Want als de index lager dan de Lower of hoger dan de Higher expireert, dan is de uitkering maximaal en kan er een aantrekkelijk rendement gerealiseerd worden. Een voorbeeld: tijdens de inschrijving van 6 juni is er door BeursBulletin een Lower met een bandbreedte van 525 en 535 punten gekocht voor € 167,- (per heel contract) zodat bestaande posities zijn afgedekt in het geval van een forse koersdaling. Als de index onder 525 punten expireert, dan is de maximale uitkering € 1.000,-, zijnde het verschil tussen 525 en 535 punten, maal 100. Oftewel een maximaal rendement van bijna 500%!

Consistent money management is een solide vangnet

Hoewel de Lower en de Higher, als aanvulling op de middelste ranges, extra perspectieven bieden, is er meer nodig om –op lange termijn- succesvol te zijn als belegger in koers-ranges. Iedere belegger zit er immers wel eens naast.

CoOptions dienen dan ook, zoals elk ander beleggingsinstrument, met beleid te worden ingezet. Uw hele beschikbare vermogen inzetten tijdens één expiratieperiode is allesbehalve verstandig: zelfs de meest doorgewinterde belegger slaat de plank regelmatig mis. Niemand kan immers de toekomst voorspellen. Daarom is gedegen money management geen overbodige luxe, maar noodzaak. Investeer daarom nooit te veel geld in één keer, maar hou de risico’s beperkt door slechts een klein gedeelte van uw vermogen per maandexpiratie te beleggen.

Spreiding

Afgezien van het beperken van het maandelijks in te leggen bedrag, is spreiding een belangrijke factor bij het beheersbaar houden van risico’s. Iedere week wordt een nieuwe serie CoOptions uitgegeven die expireert op de derde vrijdag van de maand. Wekelijks kan BeursBulletin dus kiezen uit verschillende ranges, zodat de mogelijkheid ontstaat om in te spelen op het actuele beurssentiment  en –zo nodig- gespreid te beleggen door tegelijkertijd in te schrijven op meerdere koers-ranges.

Faciliteren en adviseren

We zijn dan ook zeer blij met de samenwerking tussen BeursBulletin en Co: door te participeren in de CoOptionPortefeuille van BeursBulletin, profiteert u als belegger namelijk optimaal van de expertise van BeursBulletin in de rol van adviseur. BeursBulletin ontwikkelt –naar eigen inzicht- de strategie en zorgt ervoor dat er met beleid wordt belegd door maandelijks slechts een beperkt gedeelte (maximaal 25%) van het totale beleggingsbedrag te investeren.

Co is hierbij de faciliterende partij, die ‘op maat’ optieconstructies uitdenkt, waarmee de visie van BeursBulletin wordt omgezet in concrete posities op de beurs.

Door de krachten te bundelen is een succesvol concept ontstaan waarin Co en BeursBulletin kunnen laten zien wat ze waard zijn, elk op hun eigen vakgebied.

Frans de Hoog

Frans de Hoog  is voorzitter van CO en heeft als oprichter en lid financiële belangen in CO. Als bestuurder mag hij, onder voorwaarden, beleggen in de producten van CO. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.