Coppock indicator weer op kopen

Coppock indicator weer op kopenHoewel beleggers nog steeds twijfelen of ze moeten instappen, is de AEX sinds het najaar opgelopen van 256 punten naar boven 300 punten. Voorzichtigheid blijft geboden, maar diverse indicatoren zijn inmiddels op groen gesprongen. Eén betrouwbare indicator die ook op kopen is gesprongen, is de Coppock indicator.

Voor diverse Europese aandelenmarkten is eind juni een koopsignaal gegeven door de Coppock indicator en voor andere indices zou deze maand een koopsignaal kunnen ontstaan, mits de recente opleving niet wordt gevolgd door een al te dramatische correctie. Waar kan ons optimisme op worden gebaseerd?

Sterfgeval

De Coppock indicator is een technische indicator, die is ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Coppock. Coppock meende dat de daling van de aandelenmarkt vergeleken kan worden met een sterfgeval. En net als bij een sterfgeval, wordt een ‘bear market’ gevolgd door een periode van ‘rouw’.

Rouwperiode van circa 11 tot 14 maanden

Coppock raadpleegde kerkelijke instanties om helder te krijgen hoeveel tijd een rouwproces doorgaans in beslag neemt. Het antwoord dat hij kreeg –een rouwperiode van circa 11 tot 14 maanden- verwerkte hij in zijn formules: hij maakt onder meer gebruik van de zogenoemde ROC (‘rate of change’) van 11 en 14 maanden.

Trendvolgend

Omdat de Coppock-indicator is gebaseerd op gemiddelden, is deze trendvolgend. Het gevolg is, dat de Coppock-indicator niet op de bodem een koopsignaal afgeeft, maar pas als er een (beperkte) stijging heeft plaatsgevonden.

Bloomberg

Het persagentschap Bloomberg berichte in juni 2009 dat de Coppock indicator weer een koopsignaal had gegeven voor de S&P500 en de Dow Jones ‘Emotional’ Gauge Turns Bullish for U.S. Stocks: Chart of Day. “De Amerikaanse aandelen zijn voor het eerst in zes jaar weer koopwaardig, op basis van een indicator die op 1 na alle bull markten sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gesignaleerd”.

Amerikaanse indices

Coppock indicator voor de DOWDe Amerikaanse indices hebben geen koopsignaal gegeven omdat deze niet zo fors zijn gedaald als de Europese beurzen. Er was in Amerika dus geen ‘sterfgeval’. De Europese crisis heeft de koersen in Europa sinds februari 2011 opnieuw zwaar onder druk gezet. Vanaf 374 punten gleed de AEX af tot 256 punten, waarna het herstel weer inzette.

Eerste koopsignaal

Laten we eens kijken naar koopsignalen uit het verleden. Het eerste koopsignaal zien we in februari 1991, nadat de AEX vanaf 150 punten terugviel tot onder 100 punten. Het koopsignaal, net na de bodem, was een voorbode voor een stijging tot 703 punten.

Begin van het millennium

Na een top aan het begin van dit millennium, vormde de AEX eind 2001 een bodem waarna in januari 2002 weer een koopsignaal volgde. De AEX steeg enkele maanden, maar zette daarna de daling weer in. Er deden zich nieuwe ‘sterfgevallen’ voor zoals boekhoudschandalen, sjoemelende topmanagers, terreurdreiging (Bin Laden) en een dreigende oorlog in Irak.

Na de bodem uit maart 2003

In juni 2003, net na de bodem uit maart 2003 op 217,8 punten, kregen we weer een koopsignaal. Ditmaal ging de stijging door tot juli 2007 waar de AEX een top vormde op 563,98 punten. Opnieuw een valide signaal dus.

Na de bodem in maart 2009

Het volgende signaal volgde na de bodem in maart 2009 waar de AEX opveerde vanaf 194,99 punten. In mei sprong de Coppock-indicator weer op kopen waarna tot 2011 hogere niveaus werden opgezocht. In februari 2011 ging het mis na de top op 374,19 punten.

De bodem in september 2011

De bodem volgde in september 2011 op 256 punten en inmiddels hebben we dus het verlies verwerkt, getuige de stijging tot boven 300 punten. Overigens gaven ook de AMX, de Belgische Bel20, de STOXX Europe 600 Banks index, EURO STOXX Insurance Index en EURO STOXX Utilities Index ook koopsignalen.

Breed gedragen

De Franse CAC40, de Duitse DAX, de DJ Stoxx50, EURO STOXX Financial Services Index, EURO STOXX Automobile Index, EURO STOXX Industrial Goods & Services Index, Eurotop 100, Next150, FTSE 100 en de Italiaanse MIB30 zouden deze maand een koopsignaal geven, mits de index in juli niet (ver) terugvalt.

Met beleid instappen

Het beeld voor de middellange en korte termijn is vanaf begin juni sterk verbeterd. Voor de middellange termijn is het sombere beeld vervangen door een meer neutraal plaatje, terwijl de korte termijn grafieken ronduit positief zijn. Deze trendomslag en koopsignalen, zoals die gegenereerd worden door de Coppock-indicator, geven aan dat de situatie weer verbetert.

Positieve omslag in het sentiment

AEX Positieve omslag in het sentiment

Wordt het tijd om mee te profiteren van het huidige, positieve beurssentiment? Of zorgen de lange termijn ‘downtrends’ binnenkort weer voor neerwaartse koersdruk? BeursBulletin pleit voor beleggen met beleid. De kou is niet uit de lucht, maar de positieve omslag in het sentiment kan moeilijk worden genegeerd.

Kansen

De opleving vanaf het dieptepunt in september werd niet gevolgd door een genadeloze correctie. De markten stortten niet af. Integendeel: nog altijd worden de bodems op hogere niveaus gevormd. En dus liggen er kansen. Kansen waarvan geprofiteerd kan worden, mits de voorzichtigheid niet uit het oog verloren wordt.

Coppock indicator niet onfeilbaar

Wat BeursBulletin betreft, is de Coppock indicator niet onfeilbaar of zaligmakend. Een betrouwbaarheid van 100% krijgen we immers nooit wanneer het gaat om de toekomst. Wel bevestigen de diverse koopsignalen dat de houding van beleggers veranderd is sinds de aandelenmarkten een dieptepunt bereikten in september.

16 van de 17 jaren

De Coppock-indicator is een interessante aanvulling op de grafieken die BeursBulletin hanteert bij het signaleren van trends. En uit die grafieken blijkt, dat veel relevante beursindices zich sinds september in uptrends bevinden. Volgens onderzoek van Bloomberg stegen de koersen 16 van de 17 jaren na het gegeven signaal. Toch niet iets om zomaar te negeren.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

3 antwoorden
 1. Henk de Boer
  Henk de Boer zegt:

  Geeft de Coppock indicator ook “verkoopsignalen”?
  Ik wil nu best geleidelijk gaan instappen maar wil wel een seintje hebben als ik er weer uit moet.

  Beantwoorden
 2. Henny Dekker
  Henny Dekker zegt:

  De coppock-indicator wordt m.i. niet goed uitgelegd. En krijgen we niet te maken met een nieuw sterfgeval nu de ernstig vezwakte euro op het sterfbed ligt?

  Daarnaast heeft beleggen.com met trots melding gemaakt dat de analyses in de toekomst door Michael Ahrends van de cyclustrader wordt verzorgd. (overigens een goede keuze!)
  Deze voorspeld nu juist dat er na een korte opleving in juli, de beurzen tot in medio 2013 zullen kelderen.

  Natuurlijk zijn beleggingen een persoonlijke beslissing en mag je nooit af gaan op het advies van één bron, maar nu zie ik wel erg veel tegenstrijdigheden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.