Correctie onderweg

De beurzen zijn begonnen aan een grotere correctie. Mogelijk hebben we de top van 2010 zelfs al gehad. De waterstanden laten namelijk zien, waar deze week de bodems liggen. Allereerst nog een uitleg voor wat betreft de toppen en de bodems. Het uitgangspunt is dat de hoogste waarden van de hoge waterstanden gepaard gaan met bodems op de beurzen. De hoogste waarden van de lage waterstanden gaan vergezeld met toppen. Zie hier voor de week van 15 tot 23 januari de hoge hoge en de hoge lage waterstanden.

We zien hoge hoge waterstanden op 15 januari en hoge lage waterstanden op 23 januari. Normaliter betekent dit een bodem op 15 januari en een top op zaterdag 23 januari (ofwel vrijdag 22 of maandag 25 januari). Hoge hoge waterstanden betekenen een grote aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde ofwel springtij. Hoge lage waterstanden betekenen dat er een geringe amplitude is tussen de top en het dal van eb en vloed ofwel doodtij. Bij doodtij is de zwaartekracht gering en kan de beurs ‘als het ware’ stijgen zonder door de zwaartekracht omlaag getrokken te worden. Bij springtij is de zwaartekracht zo groot dat de koersen wel als het ware omlaag getrokken worden.

tides

tides

Dit is, zoals gezegd, het uitgangspunt. Afgelopen vrijdag liet de AEX echter geen bodem zien, maar een top op 343 punten. Er treden, zoals in eerdere artikelen vermeld, zogenoemde inversies op. Dat wil zeggen: we zien toppen waar we een bodem verwachten en bodems waar we een top verwachten. Zonder het elimineren van inversies wordt het lastig om concrete voorspellingen te doen. Inmiddels ben ik met behulp van mijn eigen ITS-indicator© in staat om alle inversies eruit te halen. Bovendien geeft deze indicator mij nog meer informatie over tussentijdse draaipunten, soms zijn het zelfs draaipunten voor maar één dag.

Voorbeelden daarvan zien we in de huidige week. De indicator signaleert bijvoorbeeld dat dinsdag 19 januari een bodem oplevert. Afgelopen dinsdag bodemde de AEX inderdaad op 19 januari. Ook de S&P-future bodemde op 19 januari. Vervolgens signaleert de indicator een top op woensdag 20 januari en een bodem op vrijdag 22 januari of eventueel maandag 25 januari. Na één dag opveren, gaan we volgens mijn analyse, vanaf 20 januari verder dalen. Waar de toppen en bodems ná 25 januari liggen, is te lezen in mijn meest recente nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 20 december jongstleden hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.