Laatste update:

Wat beleven we toch dolle dagen op de beurs. Een crash bleef nog maar net uit. Laten we er blij mee zijn dat Wall Street maandag gesloten was anders hadden we er één: een ware Black Monday.

Hier en daar hoor en lees ik dat het een Black Monday was, maar die term past er niet bij, ondanks de forse dalingen. Bij een echte Black Monday zouden de beurzen 15% tot 20% moeten zakken en dat gebeurde niet. Dit kan echter alsnog gebeuren, zodra er nog enkele mastodonten omvallen en we op die manier dieper in de derde fase van de credit crunch belanden. Dan pas zou er een echte langdurige bodem zijn gevormd. Denk hierbij aan de boekhoudfraude tussen 2000 en 2002. De Enrons en WorldComs van toen worden de ‘X’s’ en ‘Y’s’ van nu. Op deze twee variabelen mag u twee banken of brokers neerzetten. De sluier om bedrijf X lijkt enorm veel op de sluier die voorheen rondom Enron hing. Ik zet er X bij omdat ik bang ben voor represailles, want X heeft heel veel macht en ogen.

Het beruchte jaar 1929
Over 1929 heb ik het vorig jaar al in een artikel gehad. Ik houd vast aan het 1929-scenario. De huidige situatie lijkt zoveel op ‘1929’ dat het bijna niet anders kan, dan dat we de komende jaren in een wereldwijde malaise van onmacht terechtkomen. Instanties mogen dan doen wat ze willen, maar het zal niet werken zolang we niet met beide voetjes gewoon weer op de grond staan. De veel te grote schulden moeten worden weggewerkt en van de tafel geveegd. Er moet opnieuw worden gestart, laag bij de grond en gezond weer opbouwen. Hetgeen men in de VS de afgelopen 4 a 5 jaar deed, kan niet en had ook nooit mogen gebeuren. De carry trade heeft meer kapot gemaakt dan velen denken en zal nog meer kapot maken in de nabije toekomst.

Banken, zoals bijvoorbeeld de hierboven besproken bank X, hebben (krediet)pakketjes doorgegeven (verkocht) aan de ‘Jan met de Pet’-banken. Deze zijn zoals de ons bekende, maar ook de nu in problemen geraakte Duitse en Engelse banken. De ‘pakketjes’ werden voorzien van een mooie strik met het verzoek om deze prachtige presentjes niet open te maken zolang het niet nodig is. Nu men deze presentjes in moeilijke tijden open heeft gemaakt, blijken er doorverkochte hypotheken, schulden via credit cards en slechte leningen van diverse pluimage in te zitten. Dit is tot stand gekomen via geleend geld uit Japan: ofwel de carry trade. Goedgelovige banken moeten nu fors op deze verrassingen afschrijven en de bedragen zijn, zoals u links en rechts hebt kunnen merken, niet gering. De vraag is waar men de schade eventueel zal claimen. Stel dat de claims bij de niet bij naam genoemde X en Y terecht komen, hoeveel is vooral X dan nog waard? X kondigde echter al aan weinig last te hebben van deze crisis. Oeps, straks weten jullie nog wie grote ‘X’ is.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.