Crash komt eraan

DOW crash

Crash komt eraan

“De crash komt eraan” aldus Tony Robbins in een recent interview met Fox. Of het nog 6 maanden duurt of 12 maanden duurt of nog 36 maanden duurt, de crash komt eraan. Er is niemand die weet wanneer de crash komt, maar één ding is zeker: de crash komt eraan.

Tony Robbins zet in het interview een aantal feiten op een rijtje:

  • Bijna iedere maand zien we nieuwe records van de beursindices in de Verenigde Staten. We leven echter in een kunstmatige situatie. De centrale bankiers drukken enorme hoeveelheden geld bij. Niemand weet hoe dit gaat aflopen.
  • Ieder jaar is er wel een correctie. In januari 2016 verloor de markt $ 2.000.000.000.000. De slechtste januari ooit. De markt herstelde vervolgens en brak daarbij nieuwe records.
  • De gemiddelde correctie duurt 2 maanden en kost je circa 14% wanneer je verkoopt. Wanneer je niet verkoopt, is er niets aan de hand.
  • Iedere 5 jaar gemiddeld is er sprake van een bear market. We hebben nu al 8 jaar geen bij bear market gezien…

Hoe kun je profiteren van een bear market?

Crash komt eraan

De vraag is dus niet of, maar wanneer we weer opnieuw in een bear market belanden. Hoe kun je jezelf beschermen? Hoe kun je profiteren van een bear market? Het is namelijk de grootste kans in je leven.

Crash komt eraan: uitverkoop van aandelen met 50% korting

Tony Robbins vergelijkt het met een uitverkoop. Stel dat je houdt van Ferrari ’s en de Ferrari ‘s worden op dit moment aangeboden met een korting van 50%. De aandelenmarkt is de enige plaats waarbij wanneer aandelen worden aangeboden met 50% korting, iedereen in paniek raakt.

De grootste kans van je leven

Warren Buffett raakt op dat soort momenten enthousiast en noemt dit de grootste kans in zijn leven. Wanneer je kijkt naar de afgelopen 200 jaar, dan werd iedere bear market gevolgd door een bull market. Of zou het ditmaal anders zijn?

261% koersstijging

In 2008 verloor de markt 50% van de waarde. In de 12 maanden daarna steeg de markt met 69%. Inmiddels is de Dow Jones verdrievoudigd. De S&P 500 steeg van 666,79 punten naar 2405,77 punten. Een stijging met 261% (overigens nog exclusief dividend).

Gemiddeld 8,2% per jaar stijging van de S&P 500

In de afgelopen 20 jaar is de S&P 500 gemiddeld met 8,2% per jaar gestegen. Dit betekent dat elke 9 jaar gemiddeld je geld verdubbelt. Wanneer je echter op de 10 beste dagen van de afgelopen 20 jaar niet in de markt zat, verdiende je slechts 4,9% per jaar in plaats van 8,2% per jaar.

Het gevaarlijkste is om niet in de markt te zetten

Wanneer je de 20 beste dagen van de afgelopen 20 jaar had gemist, dus gemiddeld één dag per jaar, dan verdien je slechts 2% in plaats van 8,2% per jaar. Wanneer je de 30 beste dagen van de afgelopen 20 jaar had gemist, dan had je geld verloren. Het gevaarlijkste is dus om niet in de markt te zitten.

Netto rendement is het hoogste bij aandelen

Volgens professor Jeremy Siegel leveren aandelen niet alleen het meeste rendement op wanneer je corrigeert voor inflatie, maar kennen ze ook het laagste risico. Zie de stabiel stijgende lijn over de afgelopen ruim 200 jaar.

aandelen presteren het beste

Aandelen zijn niet duur

Bovendien geeft professor Jeremy Siegel aan dat de aandelenkoersen op dit moment rond hun gemiddelde koers winst verhouding staan en dus zeker niet duur zijn en een grote kans bieden om een mooi rendement te behalen vanwege de lage rente. Er is dus ook geen alternatief voor beleggen in aandelen gezien het netto rendement van obligaties, deposito’s, goud of een spaarrekening volgens professor Jeremy Siegel…ik ben dit gezien de bovenstaande grafiek helemaal met hem eens…

Spreid je vermogen

Je moet echter niet al je geld op een paard zetten. Het beste is om diverse beleggingen in portefeuille te hebben. Ook is het noodzakelijk om te spreiden. Hierover zijn alle experts het wel eens. Ook de beste beleggers van de wereld, Harvard en Yale, zorgen ervoor dat ze goed gespreid zijn en balanceren ieder jaar opnieuw hun portefeuille.

Rente Griekenland 1 jaar

Rente Griekenland 1 jaar

Laat je geld niet verpieteren op een spaarrekening

En probeer niet te wachten op het juiste instapmoment. Wanneer je je geld niet zou hebben belegd in de afgelopen 20 jaar, dan had je 20 jaar lang $ 2000 zien aangroeien tot $ 51.291. Gezien de inflatie (2%) en belasting (1,2% vermogensrendementheffing), zou je waarschijnlijk circa 50% van je waarde hebben verloren.

De slechtste belegger verdient meer dan de spaarder

Degene die ieder jaar op het laagste punt van de S&P 500 was ingestapt, was natuurlijk spekkoper. Maar degene die ieder jaar op de top van de S&P 500 was ingestapt, had nog steeds geld verdiend en liep slecht $ 15.000 achter bij degene die jaarlijks op het diepste punt van de markt was ingestapt ($ 72.487 ten opzichte van $ 87.004). Altijd nog beter dan niet instappen, zo bleek uit een onderzoek door Schwab.

Spreiden van het instapmoment

Heel veel verschil maakt timing dus niet uit. Wanneer je ieder jaar aan het begin van het jaar in de markt was gestapt, gemeten tussen 1993 en 2012, dan was $ 40.000 uitgegroeid tot $ 81.650. Wanneer je de $ 2000 verdeeld zou hebben in 12 gelijke porties en iedere keer aan het begin van iedere maand zou hebben geïnvesteerd in de S&P 500, dan zou je na 20 jaar kunnen beschikken over $ 79.510.

Investment_Market_Timing

Dit geldt overigens niet alleen voor de 20 jaar tussen 1993 en 2012. Schwab bekeek 68 periode van 20 jaar tussen 1926 en 2012. In 58 van de 68 periode zagen zij dezelfde volgorde:

  1. Piet Perfect¶
  2. Anton Actie
  3. Maan Maandelijks
  4. Rob Rottig
  5. Saar Spaar

Timing van de markt is minder belangrijk dan time in de markt

Als je niet in staat bent om ieder jaar op het laagste punt van de markt in te stappen (wie kan dat wel?), dan is de beste optie om je geld zo snel mogelijk in de markt te investeren. Het gaat niet om ‘Timing van de markt’ maar om ‘Time in de markt’.

Stel niet uit en zorgt voor spreiding

Zorg dus dat je in de markt blijft. Maak ook gebruik van de aankomende crash (alleen weet niemand wanneer deze komt). Stel het instapmoment niet uit. Zorg voor een goede spreiding van je vermogen. Zeker nu.

De geldpersen maken overuren

Zoals al eerder opgemerkt is de markt sinds 2009 vrijwel onafgebroken gestegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat de centrale banken massaal geld aan het bijdrukken zijn. De Zwitserse centrale bank drukte vorig jaar fr. 67.000.000.000 aan nieuw geld bij en kocht in het eerste kwartaal van 2017 voor $ 17.000.000.000 aan Amerikaanse aandelen. De balans van de Zwitserse centrale bank is al groter dan het bruto nationaal product van Zwitserland.

Het grote economische experiment: wereldkampioenschap geld bijdrukken

Wie zich toch niet helemaal comfortabel voelt bij dit grote economische experiment, kan eens kijken naar een investering in grond. De grondprijs verdubbelde in 10 jaar en dat met een negatieve correlatie met bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen of vastgoed.

grondprijs 10 jaar

Strategisch investeren in grond

Grond is dus niet alleen een veilige haven gebleken ten tijde van de financiële crisis. Het strategisch investeren in grond, wanneer er een bestemmingsplanwijziging plaatsvindt, kan leiden tot een indrukwekkend rendement, zo hebben we in de afgelopen jaren al diverse malen gezien.

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Binnenkort gaan we daarom opnieuw informatiebijeenkomsten houden over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

De grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. De kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

valkuilen bij het investeren in grond

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.