Crash op Wall Street mogelijk

De beurs zou wel eens kunnen crashen gezien de ontwikkelingen op diverse markten. De vorming van de huidige top vertoont meer gelijkenissen met die van 1987 dan menigeen denkt. Uiteraard kijk ik niet alleen naar de grafieken, maar die helpen wel met het herkennen van een bepaald patroon zoals de diamant-top waarover ik het eind vorig jaar had. Indertijd gaf ik aan dat het verlaten van dat patroon aan de onderkant, voor een grote daling kon zorgen. Dit gebeurde vervolgens dan ook. Hoe dan ook, voor de Dow Jones handhaaf ik het koersdoel van 10.500 à 10.700 punten. Als u het mij vraagt, verwacht ik dat dit niveau sneller wordt bereikt dan waar ik eerder vanuit ging.

Deze bijstelling komt door het geweld dat we hebben gezien, maar ook omdat de instanties hun lading hulpmiddelen bijna allemaal hebben opgebruikt. We kunnen dit vergelijken met ‘de 12 vragen naar 1 miljoen met 3 hulplijnen’. Hierbij worden de vragen steeds moeilijker en men heeft de 3 hulplijnen al ingezet bij vraag 8. Er zijn nog 4 veel moeilijker vragen over en zie die maar eens alle 4 op te lossen zonder hulp. Dat is weliswaar eenvoudig uitgelegd, maar wel duidelijk en illustratief.

Het gevaar zit, zoals u weet, binnen het financiële stelsel en vooral de opbouw ervan. Waar ik het meest voor vrees, is de val van enkele mammoet instellingen zoals grote hedgefunds waar heel veel banken en investeringsmaatschappijen een belang in hebben. Er zijn er inmiddels duizenden van, aantallen om van te huiveren. U weet dat alles met elkaar verbonden is en dat daarvan een behoorlijk groot deel van de koek tot stand is gekomen via de bij velen welbekende carry trade-route. Grote hoeveelheden geld uit Japan die werden geleend met een lage rente en in de VS uitgezet in veel nieuwe beleggingsproducten zoals hedgefunds, subprime hypotheekobligaties, aandelenmarkten en andere dollarbeleggingen.

Daar komt nu een verschuiving in op gang. Zie het als een grote ijsberg die losraakt en gaat drijven richting warmere gebieden. Het ijs smelt, brokkelt af en hoe langer het duurt, hoe minder er van over blijft. We hebben de huizencrisis gezien in 2007 die via de subprime hypotheken al een behoorlijke schade heeft veroorzaakt. Weg is het geld, afschrijvingen volgen en banken raken in de problemen. De instanties (centrale banken, red.) proberen te helpen en er is tijdelijk wat resultaat te merken.

Intussen blijft het ijs smelten, komen er nieuwe feiten naar buiten, zien we ook dat er ergens een handelaar zit die een bank aan de rand van de afgrond brengt en voor nog meer vragen zorgt bij de meute, waardoor er nog minder vertrouwen overblijft. Met andere woorden, we komen steeds dichter bij de werkelijkheid en die is zwart, want we hebben te maken met de mensen zoals u en ik en juist daar zit nu het grote probleem.

Zwart scenario

We zitten al behoorlijk diep in de crisis: banken verliezen fors en moeten miljarden afboeken. De banken worden voorzichtiger en weigeren om voor elkaar door het vuur te gaan. Men probeert de eigen voordeur schoon te houden, men probeert de schade te beperken. Dat geldt voor de nieuwe feiten. De oude feiten die werden opgebouwd in de afgelopen jaren, spelen nog wel uiteraard. Men zit dus in enkele van die duizenden hedgefunds.

Deze hedgefunds zijn, of men dit nu wil of niet, met elkaar verbonden via diverse lijnen. Als een partij in grote problemen zit, dan zal de andere partij dat ook voelen. Als er meerdere een probleem hebben, dan gaan meerdere partijen die pijn sneller voelen. En waarom? Omdat de ene, in een sentiment als waar we nu in zitten, een kettingreactie zal veroorzaken waardoor de andere verplicht zal worden ook in actie te treden. Ziet u het gevolg al voor u?

De aandelenmarkten en vooral ook de markten van de Tijgers (Azië, Zuid-Amerika, Oostblok et cetera) komen in een vrije val terecht, nadat Wall Street door deze gang van zaken op een dag met meer dan 10% zal zakken. Tegenhouden zal niet meer kunnen, de beurs stil leggen wel, maar dat zal mijn inziens nog meer onrust veroorzaken dus dat helpt niet.

We moeten diep gedurende deze fase, heel diep want hiermee is nog niet alles gezegd. Ik zie nog meer gebeuren in deze fase omdat het probleem zit bij de banken ofwel bij die instellingen waar men ons geld neerzet. Het bovenstaande scenario zal de bankenwereld die finale tik kunnen bezorgen waardoor men er enkele ziet opgaan in rook, ofwel ze gaan Chapter 11 aanvragen in de VS (het bankroet).

Ik ben maar een gewone man die toevallig bepaalde dingen kan ontdekken en de logica wil inzien van wat er kan gebeuren als er iets op komst is. En vooral waarom dat zal gebeuren. Wel, mijn conclusie is vrij simpel: als bovenstaand zwart scenario bewaarheid wordt, en de kans daarop is groot, dan verwacht ik dat de mensen hun geld van de bank willen halen. Kijk maar wat er bij Northern Rock gebeurde vorig jaar in Engeland toen bekend werd gemaakt dat de bank mogelijk zou instorten door de subprime perikelen.

Stel dat er in de VS enkele grote banken omvallen dan krijgen we rijen van mensen bij die banken en andere banken die hun geld terug willen. Dat kan tot op bepaalde hoogte maar als dat er teveel zijn, dan stopt het. Er is gewoonweg geen geld meer. We moeten alert zijn voor die grote daling van de Dow Jones die op 1 dag plots 10% zou kunnen inleveren en op die manier behoorlijk wat paniek kan veroorzaken. Die dag ligt, denk ik, niet ver meer voor ons. Ik wil dan zien wat er rond het niveau van 10.500 à 10.700 punten zal gebeuren. Kan men daar de boel redden? Of moeten we alsnog dieper door het slijk, met als gevolg een daling tot ver onder 10.000 punten bij de Dow Jones?

De Dow Jones Transport-index staat vanaf de top al bijna 25% lager. De Dow Jones staat 14% lager vanaf de top. Normaal volgt de Dow Jones de Transport wat later. De Dow Jones Transport kan onder 4100 punten nog makkelijk 750 punten inleveren op vrij korte termijn. Die grote daling ofwel een crash zou dan ook kunnen. Het is een gewaagde uitspraak van mij, maar ik moet deze doen.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.