Crisis? Welke crisis?

23 jaar geleden, op 19-10-1987, vond de grote klap op de beurs plaats. Het hoogste punt voor de AEX was 107,35 en het dieptepunt lag op 84,01 punten. Op 1 dag wel te verstaan. Dat waren nog eens tijden. Een echte crisis. Nu wordt weer gesproken over een crisis, maar de aandelenkoersen zitten al een jaar lang vastgepind op hetzelfde niveau. Is er wel sprake van een crisis?

Het netto vermogen van Nederlanders is sinds de start van de crisis in 2007 opgelopen van € 589 miljard tot € 693 miljard. Het vermogen is tijdens de crisis dus bijna 20% gestegen. Netto, dus na aftrek van die vermaledijde (hypotheek)schulden die deze crisis hebben veroorzaakt.

De twee grootste financiële bezittingen van gezinnen -spaargeld (+ € 54 miljard) en aanspraak op pensioenuitkeringen (+ € 143 miljard)- zijn tijdens de financiële crisis gestegen. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2007 stond er op deposito’s bij banken in Nederland nog € 285 miljard, eind eerste kwartaal 2010 was het spaargeld toegenomen tot € 339 miljard. Niet onlogisch natuurlijk omdat vanwege de onzekerheid meer wordt gespaard.

Tja, de aandelenkoersen gingen naar beneden dus een aantal (niet actieve) beleggers heeft hun portefeuille in waarde zien dalen: de verliezen op de effectenportefeuille liepen op tot € 21 miljard. Daar stond tegenover dat de (Nederlandse) obligaties dan weer meer waard werden (we hebben het even niet over frauderende Grieken of obligaties gedekt door Alt A of subprime hypotheken). Ook de pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun geld in obligaties en met de alsmaar dalende rente zijn de koersen van obligaties zo ver opgelopen dat zelfs wordt gewaarschuwd voor een bubbel.

Met ruim € 1300 miljard bedraagt het (bruto) financieel vermogen van Nederlandse huishoudens meer dan twee maal het bbp, gemiddeld dus ruim € 53.000 per Nederlander ouder dan 18 jaar. Bij deze berekening wordt het eigen woningbezit (circa € 1224 miljard) buiten beschouwing gelaten.

De dalende rente heeft natuurlijk ook een keerzijde. Omdat de rente zo laag is, leveren (obligatie)beleggingen momenteel weinig op en de vraag is dan of er voldoende in kas is om de pensioenen te kunnen blijven uitkeren. De waarde van pensioenaanspraken en -rechten is dus gestegen, maar de betaalbaarheid van de pensioenen is afhankelijk van de renteontwikkeling in de toekomst.

Deze situatie komt natuurlijk niet echt als een verrassing als je bedenkt dat de pensioenfondsen, toen de rente hoger was, besloten dat de premie voor de pensioenen eigenlijk wel wat lager kon. En toen de aandelenkoersen in 2000 op een hoog niveau stonden, werd besloten dat er eigenlijk meer belegd moest worden in aandelen. Toen de koersen in 2003 op een dieptepunt stonden, werd besloten om de aandelenposities terug te brengen. Maar ondanks dit beroerde beleid, kun je niet echt van een crisis spreken.

Het beste is om het hoofd koel te houden en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de oudedagsvoorziening met een consequente beleggingsstrategie. Laat u in ieder geval niet leiden door de waan van het moment. Crisis of geen crisis.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.