CSM: Van groeiaandeel naar aandeel met cyclische trekjes

CSM is groot geworden in de suiker. En suiker is een voedingsmiddel. Dus zou je verwachten dat het fonds zich als een defensief aandeel gedraagt. Een aandeel dus dat niet zo heftig reageert op de conjunctuurschommelingen. Want of het nu goed gaat met de economie of iets minder, voeding is een basisbehoefte. Maar wat zien we, als we naar de koersgrafiek kijken?

CSM

Tot 1997 ging het inderdaad zo ongeveer volgens het boekje. Met een stijging van € 7,50 naar ruim € 26 in acht jaar kun je zonder meer kunnen spreken van een groeiaandeel. Want dat is een stijging van bijna 250%. Voor dit soort fondsen hebben wij de Dual-indicator ontwikkeld. De signalen daarvan staan in de grafiek weergegeven. En met deze methode hadden we in de periode 1990-1997 met 1000 aandelen een winst kunnen realiseren van € 8.767 op een investering van €8.770. Dat valt in dit geval dus wat lager uit dan Buy&Hold als gevolg van twee perioden waarin de koers vooral zijwaarts bewoog. Daarbij kwamen overigens geen sterke dalingen voor. Zodat we met de Dual-methode een aantal malen nodeloos in- en uitgestapt zijn. En dat kost natuurlijk geld.

Iets dergelijks zien we nu gebeuren vanaf 1997. Weer een zijwaartse beweging. Maar nu één die al ruim acht jaar voortduurt. En met een bandbreedte van 12-14 euro. Dat koersbeeld past niet bij een groeiaandeel. Het is vooral karakteristiek voor een cyclisch aandeel. Dus de fondsen die actief zijn in grondstoffen en bulkgoederen of –diensten, waarmee ze op de wereldmarkt moeten concurreren. En die zijn juist wel gevoelig voor de bewegingen van de conjunctuur. Dat is opmerkelijk, omdat CSM in deze periode juist een strategie heeft gevolgd en uitgevoerd van diversificatie in de richting van producten met een grotere toegevoegde waarde, zoals zoetwaren, snoepjes, groenten-in-glas, melkzuur en bakkerij-ingrediënten. De snoepjes en de HAK-groenten zijn inmiddels weg. Maar in dat soort fundamentele bespiegelingen ben ik eigenlijk niet zo geïnteresseerd. Wel zal duidelijk zijn dat door deze koersontwikkelingen de Dual-indicator voor CSM niet langer bruikbaar is. Dat blijkt ook wel. Want met deze methode hadden we de laatste acht jaar fors verlies geleden. En was er over de totale periode maar een zeer bescheiden winstje van € 872 over gebleven.

Vandaar dat ik deze laatste acht jaren ook nog maar eens heb onderzocht met de indicator die we specifiek ontwikkeld hebben voor cyclische fondsen. Deze indicator is gebaseerd op twee opéénvolgende hogere of lagere toppen en dalen. Kortweg het TDS-systeem. De betreffende koop- en verkoopsignalen zijn in onderstaande grafiek weergegeven.

CSM

In deze periode zouden we met deze methode 19 trades hebben uitgevoerd. En in totaal zouden we daarmee een winst hebben gemaakt van € 4.483 op een begininvestering van € 21.350. Dat is dus vergelijkbaar met Buy&Hold. Maar met het TDS-systeem waren we niet altijd in CSM belegd. Het vrijgekomen geld konden we op een andere wijze beleggen. Effectief zou het TDS-systeem dus meer opleveren dan het eenmalig kopen van de aandelen om deze vervolgens jarenlang vast te houden.

Nu vraagt u zich wellicht af wat het nut is van deze vergelijkingen. Ik wil daar twee dingen over zeggen. Ten eerste benadrukt dit het belang van het kijken naar de historische koersgegevens. Want daaruit krijgen we een eerste indruk over wat voor soort fonds we voor ons hebben. En wat voor signaleringsmethode we daarvoor dan het beste kunnen hanteren. Soms blijkt dat dan heel mooi te werken. Met heel goede resultaten. Maar zoals nu blijkt, kan het ook voorkomen, dat de signaleringmethoden voor een bepaald fonds minder goed werken. Zeker als dat fonds gedurende de tijd andere koerskarakteristieken gaat vertonen. Dat is helaas zo. Dus daar zullen we mee moeten leven.

Ten tweede onderstreept dit het belang om naast onze specifieke signaleringsmethoden ook altijd naar de basale trendbewegingen te blijven kijken.

CSM

En wanneer we dat doen, zien we dat CSM al vanaf oktober een opgaande beweging vertoont. In de tweede helft van november is een wimpel gevormd, die het recent bereikte koersdoel heel mooi heeft aangegeven. Vervolgens zien we een vlag, die geen vlag is geworden, omdat de koers dit patroon aan de onderkant heeft verlaten. En een week geleden is de koers aan de bovenkant uit de stijgende driehoek gebroken. Daarmee is CSM opnieuw koopwaardig geworden. Dat wil overigens niet zeggen dat we nu onmiddellijk op de ‘koopknop’ moeten drukken, want CSM zou best eerst nog eens de steunlijn kunnen gaan testen. Dus daar wachten we op. Of we nemen ‘koopactie’

In de opties is maar weinig omzet. Dus we zullen het met de aandelen moeten doen. Met een stop-loss op € 23,80 is het risico daarbij beperkt. En dan maar hopen dat CSM zich nu wat beter aan de regels houdt. En er niet zoveel valse lucht meer in de suiker zit.

Zonder snoepjes is beleggen ook leuk.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.