Cyprus is de volgende dominosteen

Als we de politici moeten geloven, dan is de crisis bezworen. De markt lijkt echter niet overtuigd van de zesde reddingsactie van de euro. Sterker nog, de crisis is inmiddels overgeslagen op Cyprus. De rente van de 10-jaarsstaatslening van Cyprus liep op tot boven 10% nadat Moody’s de kredietwaardigheid verlaagde vanwege onder andere de wankelende banken. De rekening voor de (Nederlandse) belastingbetaler loopt inmiddels alsmaar verder op.

De rente van Ierland, Griekenland en Portugal, de landen met een ‘junk-status’, bliezen wat stoom af na het bereiken van recordniveaus. In Spanje en Italië, de grootste probleemgevallen, was nauwelijks iets te merken aan de rente. De 2-jarige Griekse rente liep terug van 40% naar 30%, maar veel verschil zal dat waarschijnlijk niet meer maken. Ook in Portugal liep de 2-jarige rente terug en ging van 20% naar 15%. Voor Cyprus is het nieuwe Griekse steunpakket, door de flinke verliezen van de enorme banksector, een harde klap.

De Amerikaanse beleggers hebben hun eigen schuldprobleem op hun bord liggen. De discussie over het kredietplafond wil maar niet vlotten. Als er niet tijdig overeenstemming wordt bereikt, dan kunnen de rekeningen niet meer worden betaald en gaan de Verenigde Staten van Amerika failliet, met alle gevolgen van dien voor de wereldeconomie.

De brede Amerikaanse S&P500 consolideert al maanden binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren. De index wist begin mei weliswaar het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar nam vervolgens wat gas terug. De ‘moeder aller indices’ scherpte eveneens begin mei het meerjarig recordniveau aan. De Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, zit nog steeds in een stijgende trend, al is het enthousiasme sinds mei wel wat afgenomen.

Per saldo boekte de Nasdaq de afgelopen maanden ook geen terreinwinst. De stijgende trend sinds de bodem in 2009 is dan nog steeds intact, maar ook hier lijken zich wat vermoeidheidsverschijnselen voor te doen. De aanval op de recordstanden van de Amerikaanse indices lijkt door de discussie over het kredietplafond even geparkeerd, ondanks de oneindige stroom aan dollars die uit lucht worden gecreëerd en een weg vinden via de aandelen-, obligaties- en edelmetaalprijzen.

Euro worstelt met dalende weerstandslijn 

 Euro worstelt met dalende weerstandslijn
De Europese schuldencrisis heeft er met de afwaardering van Cyprus weer een nieuw hoofdstuk bij. Ierland was, na Griekenland en Portugal, het derde Europese land waarvan de staatsobligaties officieel de status ‘rotzooi’ kregen. Cyprus dreigt nu het vierde land te worden dat aan het infuus moet. Ook Italië blijft in de race door toenemende zorgen over de Italiaanse schuldenberg. De Europese munteenheid verliest al jaren terrein aan sterkere valuta, zoals de Australische dollar en de Zwitserse frank. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar moest terrein worden prijsgegeven. In 2008 bereikte de euro rond $ 1,60 een ‘all time high’, waarna de Europese munteenheid tot onder $ 1,20 daalde. De euro/dollar beweegt nu in een consolidatiedriehoek en is op zoek naar richting. Wie valt er eerst? De euro of de dollar?

Goud doorbreekt $ 1600-grens 

 
Goud doorbreekt $ 1600-grens Goud wordt nog steeds gezien als veilige haven: beleggers blijven hun toevlucht zoeken tot het glimmende edelmetaal. Inmiddels heeft goud de $ 1600-grens doorbroken en scherpte daarmee het recordniveau verder aan. De turbulentie in de wereld blijft aanhouden, van de Europese schuldencrisis tot aan het schuldenplafond in de VS. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Daarnaast stonden Noord-Afrika en het Midden-Oosten ‘in brand’. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de geldpersen op volle toeren laten draaien, speelt goud in de kaart. Ook in euro’s uitgedrukt, wist goud recordniveaus te bereiken.

Eurostoxx50 op zoek naar de bodem

 Eurostoxx50 op zoek naar de bodem
De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar liet daarna het gaspedaal los. De brede Europese index werd gevloerd door de escalerende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het hoofdpijndossier is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard) is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. In juli scherpte de Eurostoxx50 het dieptepunt voor 2011 verder aan, waarna de index opveerde. De euforie na de Eurotop bleek van korte duur: de Eurostoxx50 wist de 2800-puntengrens niet te overschrijden en vormde (opnieuw) een lagere top. Voor de stieren is het een lichtpuntje dat de koopkrachtindicator RSI niet in het ‘oversold’-gebied is beland. Desalniettemin zit de index nog steeds in een stevige ‘downtrend’ en is inmiddels op zoek gegaan naar de bodem.

De Franse CAC40 dook op 18 juli onder het dieptepunt van maart, maar veerde vervolgens wat op. Van een overtuigend herstel kunnen we evenwel nog niet spreken. Na een lagere top is de CAC40 opnieuw op zoek naar de bodem. De Duitse DAX daarentegen scherpte eind april het meerjarig recordniveau aan. De belangrijke 7000-puntengrens wist de DAX op te vangen. Het belooft weer spannend te worden rond deze stijgende steunlijn. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX zijn weer in buurt beland van het laagste punt van 2011. De Portugese index heeft ondanks ‘de redding’ toch weer een lagere top gevormd en lijkt op jacht naar een nieuw dieptepunt voor 2011. Geld lenen kost niet alleen heel veel geld tegen de steeds verder oplopende rente…

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.