Daling GDF Suez biedt kansen

Daling GDF Suez biedt kansenGDF Suez, ook wel bekend als Gaz de France (GDF), is ontstaan uit een fusie tussen Suez en staatsconcern GDF. Het Franse concern werd daarmee één van de grootste energieproducenten ter wereld. De Franse CAC40 heeft het zwaar te verduren onder de Europese crisis. Toch biedt de crisis mooie kansen voor wie deze wil zien.

GDF Suez

Wie links kijkt, ziet rechts niets. Dat geldt zeker voor beleggers, die alleen maar gefocust zijn op de risico’s. Oplettende beleggers kunnen daarmee natuurlijk hun voordeel doen. De openingskoers van GDF Suez bij het beursdebuut in juli 2005 was € 27. Dit was overigens ’s werelds grootste beursgang in drie jaar. Inmiddels is de koers bijna gehalveerd.

Groter dan Facebook

De waarde van GDF Suez is momenteel circa € 96 miljard, waarmee het toch nog aanzienlijk groter is dan Facebook dat een marktwaarde heeft van $ 69 miljard. Overigens is GDF Suez wel kleiner dan Apple, dat op dit moment een beurswaarde heeft van $ 391 miljard, Royal Dutch Shell met $ 223 miljard, Total € 100 miljard of BP met $ 151 miljard, maar dat kan ook allemaal snel veranderen.

Bodemvorming

Vrijdag veerde de koers krachtig op vanaf het laagste punt, waardoor een ‘bullish engulfing’-patroon ontstond: een negatieve koersbar gevolgd door een positieve koersbar onder fors volume, wat duidt op bodemvorming. Dit zou passen in de maand- en de weekgrafiek, die rijp zijn voor een nieuwe cyclusbodem.

Dividendrendement 9,3%

Door de enorme koersdaling van de afgelopen jaren, vind ik het aandeel momenteel interessant. Niet in de laatste plaats omdat het dividendrendement van het aandeel is opgelopen tot 9,3%, terwijl slechts 8,9 keer de winst wordt betaald. De omzet is constant, al staat de winstmarge wel wat onder druk. Toch is het dividend over de afgelopen 5 jaar circa 17% per jaar verhoogd.

Duitse Bund

Rente Duitsland 10 jaarDe CAC nam de afgelopen maanden gas terug door de oplaaiende crisis in Griekenland. De oplopende rente in Portugal, Spanje en Italië maakt veel beleggers nerveus. Veel beleggers stoppen hun geld liever in Duitse staatsobligaties waardoor deze door het dak schieten. De rente (yield) gaat als gevolg daarvan door het putje. Overigens lijkt zich momenteel een top te vormen in de Duitse Bund.

Verlies ieder jaar 2,36% van je koopkracht

Als je 1,44% rente ontvangt op een Duitse Bund en de (officiële) inflatie staat op 2,6%, dan hoef je geen Einstein te zijn om vast te stellen dat je hier niet bijzonder rijk van zult worden. Als je bovendien 1,2% vermogensrendementsheffing moet afdragen aan JanKees de Jagerom de Grieken te sponsoren, dan verlies je ieder jaar 2,36% van je koopkracht. Dat moet beter kunnen.

Tijds- en verwachtingswaarde

Wat we kunnen doen, is ondergewaardeerde aandelen met een stevig dividendrendement in portefeuille opnemen. In combinatie met geschreven optieposities kan de aankoopprijs worden verlaagd, waardoor het dividendrendement hoger wordt. Bij een zijwaartse tot licht dalende markt zorgt de tijds- en verwachtingswaarde voor een buffer.

Covered short straddle

Dit kan bijvoorbeeld met een covered short straddle waarbij de geschreven call wordt gedekt door gekochte aandelen. De gedekte call wordt uitgebreid met een geschreven put, waardoor de winstpotentie (maar uiteraard ook het verliespotentieel) wordt vergroot ten opzichte van een gedekte callstrategie.

Voorbeeld GDF Suez

Het aandeel GDF Suez noteert op het moment van schrijven € 16

De GDF DEC 15 call 16 noteert € 2,15

De GDF DEC 15 put 16 noteert € 5,33

De ontvangen premie is € 7,48 en is tevens de maximale winst bij expiratie op € 16.

Een buffer van € 12,88

Bij 100 gekochte aandelen GDF Suez @ € 16 bedraagt de maximale winst*: € 7,48 + € 16 – € 16 = € 7,48 (28,8% op jaarbasis, inclusief dividend). Het break-evenpoint** is: (€ 16 + € 16 – € 7,48)/2 = € 12,26. Ik mag echter rekenen op een jaarlijks dividend van € 1,50. Uitgaande van geen verdere verhoging van het dividend, komt dit over een periode van 3,6 jaar uit op € 5,40. Samen met de premie van € 7,48 is dat een mooie buffer.

*De maximale winst is: ontvangen premie + uitoefenprijs – aankoopkoers aandeel.
**Break-evenpoint: (aankoopkoers aandeel + uitoefenprijs – ontvangen premie)/2.

Dividendrendement 17,6%

Met andere woorden als GDF Suez daalt, realiseer ik door de ontvangen premie en het dividend slechts een beperkt verlies. Door de € 7,48 aan premie verlaag ik mijn investering naar € 8,52 en wordt mijn dividendrendement 17,6%. Dat heb ik dan toch liever dan 1,44% op een Duitse staatsobligatie.

Energiesector kan opkrabbelen

Als u denkt datde energiesector de komendetijd weer wat kan opkrabbelen, dan is het mogelijk om met dit aandeel bijna 100% rendement te maken. Dit is dan natuurlijk niet zonder risico, dat mag duidelijk zijn. Wat ik heb gedaan, is putopties geschreven op september 2012. Ruim voor dat het interim-dividend wordt uitgekeerd.

100% rendement

Ik heb gekozen voor de put september 16. Ik ontving hiervoor circa € 1,15 aan premie om het risico te lopen dat ik tot 21 september de aandelen moet kopen voor € 16. Ik moet hiervoor een margin aanhouden van € 1095. Over een periode van 4 maanden maak ik, als de koers niet onder € 16 staat op 21 september, een rendement van 31,55% na kosten. Op jaarbasis is dat een nettorendement van 94%.

Trotse eigenaar van de aandelen

Mocht de koers toch onder € 16 expireren, dan moet ik de stukken kopen voor € 16. Omdat ik € 1,15 aan premie heb ontvangen, betaal ik dus maar € 14,85. In dat geval ben ik de trotse eigenaar van de aandelen, die ik dan kan gebruiken om een covered short straddle op te zetten waarmee ik dan circa 30% rendement per jaar kan maken.

Spaarrekening

Nogmaals, dit is zeker niet zonder risico, maar ik doe dit liever dan met zekerheid jaarlijks 2,36% van mijn koopkracht inleveren. Dat geldt natuurlijk ook voor een spaarrekening, waarop momenteel belachelijk lage rentes worden vergoed, overigens is dit ook niet zonder risico.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

De bovenstaande combinatie is per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.