De AEX onderging de afgelopen weken een zeldzaam sterke opleving. Momenteel lijkt echter de fut eruit, terwijl de slechte berichten blijven binnenstromen. Er is een daling op komst. In de maand mei steeg de AEX bijna 40% sinds zijn diepste punt in maart. Voor deze buitenproportionele stijging waren gek genoeg geen verklarende economische achtergronden; zij was nergens op gebaseerd.De grootste drijfveer was wellicht hoop, de hoop op het krijgen van herstel, de hoop dat het ergste van de crisis achter ons ligt. Al het positieve nieuws werd opgeblazen, hoe klein en nietszeggend ook, en zelfs tekenen dat zaken iets minder dramatisch gingen dan even daarvoor, zorgden al voor euforie.

Andere irrationaliteiten
Ook luidde vaak de redenering dat de koersen onredelijk ver naar beneden waren doorgeschoten en dat de huidige stijging daar een correctie op was. Alsof de ene onredelijkheid de andere kan compenseren. Dat de koersen ver waren doorgeschoten, is niet onmogelijk, maar niets lijkt er op te duiden dat de ‘crisis’ zoals we deze nu ervaren er één is die snel over zal gaan. Niets wijst erop dat we na een half jaartje betrekkelijke voorzichtigheid weer snel terug kunnen naar ons consumentenparadijs.

Verenigde Staten
Dit geldt zeker voor de Verenigde Staten, waar het begrotingstekort een steeds nijpender probleem begint te worden1. Al eerder schreef ik over het probleem van de groeiende schuldenlast van deze wereldmacht2, dat steeds meer de economie van dat land zal gaan bepalen.

Zweden
Een ander zorgwekkend bericht was dat het Zweedse bankenstelsel onder druk zou staan3. De Zweedse bank leende daarom geld bij de ECB, als een soort noodkrediet. Dit is opmerkelijk omdat Zweden een van de welvarendste landen ter wereld is, maar des te meer daar het geen eurozone-land is en derhalve niet direct onder de ECB valt.

Inflatiespook
Het enthousiasme op de beurzen is langzaam maar zeker aan het afnemen, nu de werkelijkheid begint door te dringen. Oude zorgen –zoals consumptie, consumentenvertrouwen, staatsschulden, begrotingstekorten, bedrijfscijfers, faillissementen, enzovoort, enzovoort- beginnen weer op te spelen en er ontstaan nieuwe zorgen. Eén daarvan is inflatie. De stijging van de rente op obligaties wakkert dit vuurtje aan4.

Conclusie
De huidige hausse lijkt ten einde. Momenteel zijn we getuige van de laatste stuiptrekkingen. De economische problemen bleken te groot om de ogen ervoor te sluiten en het benarde van de situatie begint daarom langzaam weer door te dringen. Naast blijvende problemen bij banken en overheden en slechte economische indicatoren, doemt nu ook het inflatiespook op. Er is slecht weer op komst.

Simon Haas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.