Daytraden: wat is het en 10 belangrijke tips

Daytraden

Daytraden is een van de meest actieve manieren van beleggen. Dit betekent dat je effecten koopt en dezelfde dag ook weer verkoopt. Vaak gebeurt dit ‘daghandelen’ zelfs meerdere keren (soms duizenden keren) per dag. Lijkt het je iets om te beginnen met daytraden? In dit artikel geven we tien belangrijke tips.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Wat is daytraden?

Een daghandelaar koopt en verkoopt binnen een dag bepaalde effecten. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook obligaties, indexen of valuta. Aan het eind van de dag heeft hij alle effecten weer verkocht en de volgende dag begint hij weer opnieuw. Hij probeert daarbij te profiteren van de koersen die gedurende de dag schommelen.

Een daytrader zal dus altijd effecten aankopen, waarvan hij verwacht dat de koers hiervan veel in beweging is (dit noemen we volatiliteit). Effecten met weinig volatiliteit (waar maar weinig beweging in zit) zijn voor het daytraden niet interessant genoeg.

Dit beeld wordt bevestigd door Koreaans onderzoek. Daarbij werd ook vastgesteld dat meer day trading activiteiten leiden tot een grotere volatiliteit bij het aandeel in kwestie, maar ook dat de impact van day trading binnen het uur is opgedroogd. De volatiliteit van koersbewegingen uit het verleden heeft een positieve invloed op toekomstige activiteiten op het vlak van day trading(1). Fins onderzoek bevestigt dat day traden invloed heeft op de volatiliteit(2).

Dus je wilt inderdaad naar volatiele aandelen kijken en je hebt zelf ook nog ongeveer een uur invloed op die volatiliteit.

Als bijvoorbeeld een gekocht aandeel op een dag flink in prijs stijgt dan is dit gunstig voor de daytrader. Hij zal het aandeel voor het eind van de dag voor een hogere prijs verkopen dan hij deze heeft aangekocht en maakt dus winst. Hier staat tegenover dat als dat aandeel die dag in prijs daalt, de daytrader tegen een verlies aanloopt. De kans op winst bij daytraden is in principe even groot als het risico op verlies, tenzij je een bewezen succesvolle strategie hebt.

Daytraden tip één: let op de transactiekosten

Als je veel handelt op de beurs, zal je ook veel transactiekosten moeten betalen. Het is namelijk zo dat je moet betalen voor iedere transactie die je doet. Stel: je koopt een aandeel Apple. Hiervoor betaal je aankoopkosten. Zodra je het aandeel weer verkoopt, betaal je verkoopkosten. Je betaalt deze kosten aan de broker (effectenhandelaar) die voor jou de aan- en verkoop doet.

Je zult begrijpen dat als je veel handelt op de beurs de transactiekosten aardig op kunnen lopen. Uiteindelijk zal dit weer ten koste gaan van je winst. Er zijn echter verschillende manieren om op de transactiekosten te besparen. Het is bijvoorbeeld bij sommige brokers mogelijk om volumekorting te krijgen op de transactiekosten. Dit houdt in dat je bij een vooraf bepaald aantal transactie minder kosten betaalt.

In een Finse studie is bijvoorbeeld gekeken naar hoe day traders omgaan met dividenduitkeringen. Beleggers kopen aandelen cum-dividend en verkopen die vervolgens weer ex-dividend. Day traders houden zich ook bezig met arbitrage, waarbij ze gemiddeld 2% rendement op hun geïnvesteerde kapitaal verdienen. De transactiekosten en dividendrendement bepalen samen of dergelijke transacties al dan niet winstgevend zijn(3).

Er zijn ook brokers waar je helemaal geen transactiekosten hoeft te betalen. Deze brokers rekenen dan wel een iets hogere prijs voor het aandeel dan dat deze werkelijk waard is en je ontvangt iets minder bij verkoop (de spread, het verschil tussen de bied- en de laatprijs). Zo betaal je eigenlijk ook transactiekosten, maar dan op een andere manier.

Tip twee: bepaal je strategie

Er worden nogal wat strategieën gebruikt bij het daytraden. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke strategie het beste werkt. Het gaat er vooral om welke strategie voor jou als daghandelaar het beste werkt. Welke past bij jou? Het is belangrijk dat je, als je een goede strategie gevonden hebt, deze ook daadwerkelijk uitvoert. De zwakste schakel bij het daytraden is de trader zelf.

Er zal ongetwijfeld een moment komen dat het daytraden minder goed loopt, maar je kunt dan beter niet zomaar van strategie veranderen. Pas als je weet dat je echt de verkeerde strategie te pakken hebt, kun je van strategie veranderen. We noemen hieronder een aantal bekende strategieën die gehanteerd worden bij het daytraden.

Scalpen (flitshandel)

Een daytrader die zich bezighoudt met scalpen zal zo snel mogelijk kopen en verkopen, vandaar de naam: flitshandel. De aan- en verkoop kan binnen bijvoorbeeld binnen tien minuten plaatsvinden, maar ook binnen vijf minuten, twee minuten of zelfs enkele seconden of tegenwoordig milliseconden.

Als je snel een aandeel koopt en verkoopt, zal de winst niet snel heel hoog zijn. De bedoeling van scalpen is dan ook: heel veel kleine winsten behalen. Scalpen is een behoorlijk actieve bezigheid die uiterste concentratie en oplettendheid vergt. Je moet immers in korte tijd veel transacties uitvoeren. De meeste daytraders scalpen dan ook maar een bepaalde tijd, bijvoorbeeld twee uur gedurende de opening van de beurs.

Momentum of trendvolgend daytraden

Als je de momentumstrategie hanteert, kijk je naar de effecten met een sterke prijsbeweging. Je koopt dan bijvoorbeeld aandelen die sterk in prijs stijgen en deze houd je zo lang mogelijk vast. Op deze manier probeer je een zo hoog mogelijke winst te behalen door het volgen van de trend. Deze manier van daytraden is wat meer geschikt voor beginners.

Contrair (fading)

Daytraders die de contraire strategie hanteren, gaan eveneens op zoek naar effecten met grote koersbewegingen. Bij deze vorm van daytraden kijk je echter niet naar de stijgende koersen, maar juist naar de dalende koersen als je wilt kopen. Tegen de markt in dus, contrair handelen.

De contraire daytrader zal aankopen doen als de koers van, bijvoorbeeld een aandeel, gezakt is. Vervolgens verwacht hij dat de koers weer zal stijgen, een beweging terug naar het gemiddelde en op het moment dat er een stijging is, gaat hij weer verkopen.

Deze manier van daytraden brengt nogal wat risico’s met zich mee. Het is namelijk lastig te voorspellen of een bepaalde koers niet nog verder zal dalen of dat een (weer) stijgende koers ook nog verder stijgt. Daarom moet je bij deze strategie goed weten wat je doet, om op de juiste momenten in en uit te kunnen stappen.

Daytraden tip drie: kies een specialisme

Er zijn veel verschillende manieren om te daytraden. Het is niet te doen om al deze manieren uit te voeren. Daarom is het beter dat je een bepaalde manier kiest, die bij jou past, waarin je je vervolgens specialiseert. Uiteraard is het een kwestie van vooraf goed verdiepen in een strategie en dan uitproberen welke manier jou het beste ligt.

Je kunt daytraden in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, cryptomunten, valuta of indexfondsen. Stel je kiest voor daytraden in aandelen. Kijk dan naar aandelen waarvan de koersen veel beweging vertonen (er is veel volatiliteit). Daarnaast is het ook handig om te kijken of er veel andere mensen in deze aandelen handelen (dit noemen we veel liquiditeit). Hoe meer mensen in bepaalde aandelen handelen, hoe beter het is om succesvol te daytraden.

Zo zijn er nog meer zaken waarin je je kunt specialiseren betreffende aandelen. Hoe meer je je specialiseert, hoe hoger de kans is op succes. Als je overal een beetje vanaf weet, maar niet echt het naadje van de kous, is de kans op succes in daytraden veel kleiner.

Tip vier: maak een plan

Zomaar beginnen met daytraden en wel zien waar het schip strandt, is geen goed plan. De kans dat je teleurgesteld afhaakt, is dan bijzonder hoog. Maak daarom van tevoren een duidelijk en helder plan, waarin je je doelstellingen vastlegt en tevens de strategie hoe je deze wilt bereiken.

Zorg ervoor dat je ook een bepaalde periode vastlegt waarin je je doelstelling wilt bereiken. Tevens kijk je naar je startkapitaal. Wat is het bedrag waar jij mee gaat daytraden? Door je doelstellingen regelmatig te evalueren, kun je steeds bekijken of je nog op de goede weg bent.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Daytraden tip vijf: houd het (economisch) nieuws in de gaten

Het kan heel goed voorkomen dat bepaalde nieuwsberichten de koersen sterk beïnvloeden. Het kiezen van een nieuwe Amerikaanse president of belangrijke economische cijfers kunnen koersen sterk laten dalen of juist laten stijgen. Een dergelijk nieuwsbericht kan dus ook van invloed zijn op de effecten waar jij op dat moment in handelt.

Het is belangrijk dat je op het moment dat er belangrijk nieuws is, je de juiste tactiek hanteert. Een veelgebruikte tactiek is dat je even helemaal stopt met daytraden om af te wachten wat de koers gaat doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist te gaan kopen of verkopen. Zorg er in ieder geval voor dat je zo weinig mogelijk voor verrassingen komt te staan.

Tip zes: ga niet voor de hoogste winst

Het is heel verleidelijk om steeds maar door te gaan als je aan het winnen bent. Op het moment dat je succesvol bent, ligt echter de kans op de loer dat je steeds meer risico’s gaat nemen. Je koopt dan op momenten die wel een beetje bij je strategie passen, maar net niet helemaal. Daarmee vergroot je juist de kans op (een behoorlijk) verlies. Ga altijd voor effecten die helemaal binnen jouw strategie van daytraden passen.

Wees dus tevreden met de winst die je behaalt en probeer dit te continueren. Het is belangrijk dat je winstgevend handelt en niet dat je naast grote winsten ook grote verliezen lijdt. Veel beleggers zijn geneigd om verliesgevende effecten langer vast te houden en winstgevende sneller te verkopen. Dan hoop je erop dat de dalende koersen weer gaan stijgen en de winst heb je in ieder geval binnen.

Het is verstandig om juist andersom te handelen: verliesgevende posities verkoop je direct en de winstgevende houd je zolang mogelijk aan. Het is tevens belangrijk dat je je emoties in de hand hebt. Veel winst achter elkaar kan overmoed in de hand werken, terwijl veel verlies kan leiden tot angst. Blijf altijd op een rationele manier daytraden. Alleen dat leidt tot succes.

Daytraden tip zeven: analyseer en evalueer regelmatig

Als je succesvol wilt zijn in daytraden, is het verstandig om je manier van handelen voortdurend te analyseren en te evalueren. Dit is vooral belangrijk, omdat je belegt in een markt die voortdurend verandert. Door goed te evalueren kom je erachter of jouw systeem nog steeds afgestemd is op de veranderende markt.

Het evalueren begint al aan het eind van de daytradingdag. Je gaat voor jezelf na of je je aan je eigen strategie hebt gehouden of niet en analyseert wat hier de oorzaak van is. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om de lange termijn in de gaten te houden. Een slechte dag wil niet zeggen dat alle dagen slecht zijn. Focus op de reeks van resultaten en niet op het resultaat van 1 of enkele trades. Het gaat om de wet van de grote getallen.

Natuurlijk moet je daarbij ook je eigen manier van daytraden voortdurend analyseren en waar mogelijk bijstellen. Als het goed is, heb je een duidelijk plan gemaakt toen je begon met daytraden (zie ook elders in dit artikel) en het is wel handig om te weten of dit plan nog steeds werkt voor jou, zowel op de korte als op de lange termijn.

Tip acht: wees je bewust van de risico’s

Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee en bij daytraden is dat niet anders. Het gaat er echter om dat je de risico’s zo klein mogelijk houdt en zeker geen onnodige risico’s neemt. De nachtmerrie van iedere daytrader is dat je je hele kapitaal verliest en dat wil natuurlijk niemand. Bedenk ook dat als een koers 50% daalt, het dan weer 100% moet stijgen voordat je weer op het oude niveau zit.

Een goede tip om je risico zoveel mogelijk te beperken is het vooraf vaststellen van het risico dat je wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf vaststellen dat je nooit meer dan één procent wilt verliezen van je kapitaal. Op het moment dat je verlies boven één procent komt, verkoop je direct.

De bovengenoemde manier is een veiligere manier van daytraden, waarbij de kans dat je je hele kapitaal verliest erg klein is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met meer risico te beleggen (bijvoorbeeld twee procent). Het ligt er ook aan hoe hoog je startkapitaal is en wat je bereidheid is om risico te accepteren. Mensen die met kleine bedragen daytraden, kiezen vaker voor een hoger risico en andersom.

Daytraden tip negen: blijf volhouden

Er zijn al heel wat daytraders vroegtijdig gestopt, omdat ze geen successen behaalden. Het is echter heel belangrijk om te accepteren dat je met daytraden ook verliezen kan leiden en dat het ook kan voorkomen dat de verliezen een tijdje aanhouden. Dit wil echter helemaal niet zeggen dat je een slechte daytrader bent. Daytraden is een vak en het kost tijd om het vak te leren.

Hou daarom vast aan je systeem en vraag jezelf regelmatig af waarom je daytrader bent geworden. Als je een goed werkend systeem hebt gevonden, zal je vanzelf successen behalen. Het gaat vooral om de lange termijn en niet om de waan van de dag.

Daytraden tip tien: gebruik instrumenten

Natuurlijk kun je als daytrader afgaan op je eigen marktkennis en inzicht, maar het is ook handig om hierbij gebruik te maken van bepaalde tools. Er zijn allerlei instrumenten die je kunnen helpen om de juiste beslissingen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van grafieken. Zo zie je in een oogopslag of een koers stijgt of juist niet. Daarnaast zijn er ook instrumenten die de markt voor je scannen. Op deze manier kom je er bijvoorbeeld heel snel achter welke aandelen veel in beweging zijn of bijvoorbeeld ondergewaardeerd zijn.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

Pin ook deze handige opsomming als geheugensteuntje:

daytraden tips

Bronnen:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2041-6156.2009.tb00014.x
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s12197-007-9006-2
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X08000299
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.