De 10 gouden beleggingsregels

gouden beleggingsregels

We krijgen regelmatig vragen over het systeem dat ten grondslag ligt aan onze bovengemiddelde rendementen. Laat ik beginnen te zeggen dat alles wat we doen volledig transparant is. Iedere transactie die we hebben gedaan sinds de start is terug te vinden op de site en wordt toegelicht in het weekblad. Omdat we u natuurlijk niet tot op detailniveau kunnen vertellen wat onze werkwijze is, kunnen we u wel de grote lijnen aangeven. Ons systeem werkt volgens onderstaande tien gouden regels:

Koop bij de bodem, verkoop bij de top

Dat klinkt eenvoudig maar is het natuurlijk niet. Van belang is dat u het koersverloop van ieder aandeel kent en u zich daarbij op de laatste drie maanden richt. Maak een grafiek van de koers en zoek naar terugkerende patronen. Wij maken hierbij onder andere gebruik van de Encyclopedia of Chart Patterns van Thomas Bulkowski.

Expert Tip: in het beleggen draait het vaak om de selectie van de juiste aandelen. Het gaat erom de winstgevende aandelen eruit te pikken. In de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ ontdek je de methode om dat snel en met uitstekend resultaat te doen. Gratis download op https://www.10stappen.com

Hanteer een systeem dat zich bewezen heeft

Wij maken grondige intermarket-analyses van zowel aandelen, indices, valuta’s als grondstoffen, omdat deze elkaar ook weer allemaal beïnvloeden. Een stijgende olieprijs of rente heeft, zoals u gezien heeft, een verschillende invloed op de verschillende sectoren. Wij besteden daarnaast veel tijd aan het uitgebreid onderzoeken en grondig testen van het systeem. Door de continue evaluatie van de systemen zijn we hiermee bovendien nooit klaar.

Bescherm uw geld met money management-regels

Verlies per positie nooit meer dan 2% van de waarde van uw portefeuille. Pas hierop het aantal aandelen aan, zodat u bij het bereiken van de stoploss nooit meer dan 2% van uw portefeuille verliest. Dit wordt ook wel position sizing genoemd. Dit zorgt ervoor dat de schade aan uw portefeuille bij onverwachte gebeurtenissen bij één positie beperkt blijft.

Stel een handelsplan op

Bepaal vooraf in- en uitstapmomenten in plaats van op het moment dat uw emoties gaan meespelen. Een noodscenario voorkomt hierbij paniek. Een bijzondere plaats verdient het uitgangspunt om uw winsten te laten oplopen, maar verliezen snel af te kappen. Hanteer een doorlopende order alleen als u niet de koersen kunt volgen.

Beperk uw risico

Vermijd posities wanneer belangrijke cijfers worden gepubliceerd. Dit voorkomt onaangename verrassingen bij tegenvallende cijfers waardoor de koers fors terugvalt.

Vermijd dalende aandelen: ons systeem werkt op korte termijn signalen en we beleggen niet voor op de lange termijn. Jaren wachten tot het misschien weer goed komt, is aan ons niet besteed. Volg gedisciplineerd (verkoop)signalen op zodat u niet hoeft te (wan)hopen ‘tot het weer goed komt’.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Stop te denken als belegger en richt u op het verdienen van geld

Neem regelmatig afscheid van een aandeel en raak er niet aan gehecht. Dit kan namelijk uw objectiviteit beïnvloeden. Uw emoties kunt u beter voor andere zaken gebruiken.

Durf ook winst te nemen aangezien aandelen ook kunnen dalen. Zoek niet naar dat ene gouden aandeel, maar spreid uw kansen.

Alle institutionele beleggers hebben een sterke voorkeur voor de aandelen van grote bedrijven die goed worden bestuurd, terwijl buitenlandse vermogensbeheerders een duidelijke voorkeur hebben voor bedrijven die ook op de Amerikaanse beurzen noteren en opgenomen zijn in de Morgan Stanley Capital International World Index. Bedrijven die populairder zijn bij buitenlandse beleggers worden hoger gewaardeerd door de beurs, bezitten een groter opwaarts potentieel en kunnen zich goedkoper financieren(1). Dit laat zien dat grote bedrijven niet per se voor meer winst zorgen.

Stap tijdig uit

Soms moet u afscheid nemen, want we praten wel over uw vermogen. Wanneer moet u zeker uitstappen? Wanneer de stop loss wordt geraakt. Beperk zo uw verliezen.

En dan? Als het aandeel weer stijgt, stap dan weer in. Probeer in ieder geval geen zogenoemde vallende messen te vangen, omdat u denkt dat het aandeel nu wel ver genoeg is gedaald. Kijk maar eens naar Daf, Fokker, Ceteco, Baan, World Online, Laurus, Getronics, UPC, KPNQwest, et cetera.

Gebruik voordelige brokers

Lage transactiekosten maken een groot verschil op jaarbasis. Alles wat u niet hoeft uit te geven, mag u immers zelf houden. Vergelijk de tarieven van Binck, SNS en Alex eens met de rest van de aanbieders. Binnenkort verschijnt ook ons jaarlijkse Nederlandse Brokeronderzoek weer. Hierin wordt ook gekeken naar andere aspecten zoals klantenservice, beschikbaarheid en andere relevante zaken.

Institutionele beleggers maken de prijs voor vermogensbeheer afhankelijk van de wetten van vraag en aanbod. Veel vraag maakt dat de prijs voor money management relatief duur zal zijn, in geval van een kleine vraag zal de prijs relatief laag zijn. Volgens de auteurs is deze relatie overigens ook niet meer dan logisch. De inflow van nieuwe beleggers kan zodoende de prijs voor money management naar omhoog duwen(2).

De opmars van actief beheerde indexfondsen is van invloed op deze vergoedingen van money management. Fondsen die rechtstreeks aan particuliere beleggers worden verkocht laten de ‘fees’ (vergoedingen) voor money management met 6% dalen, in geval van fondsen verkocht door broker stegen die fees daarentegen met 4%. Eén en ander betekent dat de concurrentie in money management de afgelopen jaren fors is toegenomen(3).

Volg de markt nauwgezet

Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws. Bestudeer de markt en zoek altijd naar nieuwe kansen.

Schakel uw gevoel uit en gebruik uw verstand

Wees voorbereid op verliezen, deze zijn inherent aan ieder systeem. Als u niet bereid bent te verliezen, dan zult u nooit kunnen winnen. Houd gedisciplineerd vast aan het systeem, ook als het even minder gaat.

Bovenstaande tien gouden regels zijn naar onze mening van groot belang bij het succesvol beleggen. Wij volgen deze gedisciplineerd en op basis daarvan geven wij beleggingsadviezen uit. Wilt u zich wel aan deze regels houden, maar heeft u bijvoorbeeld zelf geen tijd, abonneert u zich dan op één van onze portefeuilles.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

Gratis video training

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, ook in het beleggen. Er zijn een paar ingrediënten die nooit mogen ontbreken, zoals een vaste strategie en het mijden van risico’s. Maar er is meer. Kijk opwww.tradingnavigator.nl voor de gratis video-training over beleggen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

gouden beleggingsregels

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X08000263
  2. https://academic.oup.com/rfs/article-abstract/15/5/1499/1602822
  3. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2432361
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.