Laatste update:

We krijgen regelmatig vragen over het systeem dat ten grondslag ligt aan onze bovengemiddelde rendementen. Laat ik beginnen te zeggen dat alles wat we doen volledig transparant is. Iedere transactie die we hebben gedaan sinds de start is terug te vinden op de site en wordt toegelicht in het weekblad. Omdat we u natuurlijk niet tot op detailniveau kunnen vertellen wat onze werkwijze is, kunnen we u wel de grote lijnen aangeven. Ons systeem werkt volgens onderstaande tien gouden regels:

 1.    Koop bij de bodem, verkoop bij de top

Dat klinkt eenvoudig maar is het natuurlijk niet. Van belang is dat u het koersverloop van ieder aandeel kent en u zich daarbij op de laatste drie maanden richt. Maak een grafiek van de koers en zoek naar terugkerende patronen. Wij maken hierbij onder andere gebruik van de Encyclopedia of Chart Patterns van Thomas Bulkowski.

 2.    Hanteer een systeem dat zich bewezen heeft

Wij maken grondige intermarket-analyses van zowel aandelen, indices, valuta’s als grondstoffen, omdat deze elkaar ook weer allemaal beïnvloeden. Een stijgende olieprijs of rente heeft, zoals u gezien heeft, een verschillende invloed op de verschillende sectoren. Wij besteden daarnaast veel tijd aan het uitgebreid onderzoeken en grondig testen van het systeem. Door de continue evaluatie van de systemen zijn we hiermee bovendien nooit klaar.

 3.    Bescherm uw geld met money management-regels

Verlies per positie nooit meer dan 2% van de waarde van uw portefeuille. Pas hierop het aantal aandelen aan, zodat u bij het bereiken van de stoploss nooit meer dan 2% van uw portefeuille verliest. Dit wordt ook wel position sizing genoemd. Dit zorgt ervoor dat de schade aan uw portefeuille bij onverwachte gebeurtenissen bij één positie beperkt blijft.

4.    Stel een handelsplan op

Bepaal vooraf in- en uitstapmomenten in plaats van op het moment dat uw emoties gaan meespelen. Een noodscenario voorkomt hierbij paniek. Een bijzondere plaats verdient het uitgangspunt om uw winsten te laten oplopen, maar verliezen snel af te kappen. Hanteer een doorlopende order alleen als u niet de koersen kunt volgen.

5.    Beperk uw risico

Vermijd posities wanneer belangrijke cijfers worden gepubliceerd. Dit voorkomt onaangename verrassingen bij tegenvallende cijfers waardoor de koers fors terugvalt.

Vermijd dalende aandelen: ons systeem werkt op korte termijn signalen en we beleggen niet voor op de lange termijn. Jaren wachten tot het misschien weer goed komt, is aan ons niet besteed. Volg gedisciplineerd (verkoop)signalen op zodat u niet hoeft te (wan)hopen ‘tot het weer goed komt’.

6.    Stop te denken als belegger en richt u op het verdienen van geld

Neem regelmatig afscheid van een aandeel en raak er niet aan gehecht. Dit kan namelijk uw objectiviteit beïnvloeden. Uw emoties kunt u beter voor andere zaken gebruiken.

Durf ook winst te nemen aangezien aandelen ook kunnen dalen. Zoek niet naar dat ene gouden aandeel, maar spreid uw kansen.

7.    Stap tijdig uit

Soms moet u afscheid nemen, want we praten wel over uw vermogen. Wanneer moet u zeker uitstappen? Wanneer de stop loss wordt geraakt. Beperk zo uw verliezen.

En dan? Als het aandeel weer stijgt, stap dan weer in. Probeer in ieder geval geen zogenoemde vallende messen te vangen, omdat u denkt dat het aandeel nu wel ver genoeg is gedaald. Kijk maar eens naar Daf, Fokker, Ceteco, Baan, World Online, Laurus, Getronics, UPC, KPNQwest, et cetera.

8.    Gebruik voordelige brokers

Lage transactiekosten maken een groot verschil op jaarbasis. Alles wat u niet hoeft uit te geven, mag u immers zelf houden. Vergelijk de tarieven van Binck, SNS en Alex eens met de rest van de aanbieders. Binnenkort verschijnt ook ons jaarlijkse Nederlandse Brokeronderzoek weer. Hierin wordt ook gekeken naar andere aspecten zoals klantenservice, beschikbaarheid en andere relevante zaken.

9.    Volg de markt nauwgezet

Blijf op de hoogte van belangrijk nieuws. Bestudeer de markt en zoek altijd naar nieuwe kansen.

10. Schakel uw gevoel uit en gebruik uw verstand

Wees voorbereid op verliezen, deze zijn inherent aan ieder systeem. Als u niet bereid bent te verliezen, dan zult u nooit kunnen winnen. Houd gedisciplineerd vast aan het systeem, ook als het even minder gaat.

 

Bovenstaande tien gouden regels zijn naar onze mening van groot belang bij het succesvol beleggen. Wij volgen deze gedisciplineerd en op basis daarvan geven wij beleggingsadviezen uit. Wilt u zich wel aan deze regels houden, maar heeft u bijvoorbeeld zelf geen tijd, abonneert u zich dan op één van onze portefeuilles.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.