De 7 tijdbommen om voor uit te kijken

Bevolkingspyramide_2030De crisis is nog lang niet voorbij. Sterker nog deze moet nog beginnen, zo vernemen we van Harry Dent. Harry Dent is een analist die met name kijkt naar demografische ontwikkelingen. En daarin moet ik hem inderdaad helemaal gelijk geven. Door de vergrijzing van baby boomers gaat er, ook naar mijn mening veel veranderen, zo schreef ik ook al eerder, zie https://beleggen.com/aow-staat-op-instorten-net-als-de-huizenmarkt/Het feit dat er in Nederland ieder jaar ruim 200.000 mensen bijkomen die 65 jaar worden, heeft economisch een enorme impact. Niet alleen het enorme tekort aan begraafplaatsen, seniorenwoningen, verzorgingshuizen en verpleegtehuizen, maar ook de kosten van de gezondheidszorg en natuurlijk de AOW.

En als het huis wordt verlaten, komen er per jaar circa 100.000 woningen in een steeds kleinere markt door het krimpende aantal jongeren. Er van uitgaande dat ze wel een hypotheek kunnen krijgen natuurlijk. De impact op het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen lijkt mij enorm.

Er zijn volgens Dent momenteel 7 tijdbommen die de komende jaren af zullen gaan.

De euro zone

De crisis in het Zuiden van Europa zal alleen maar groter worden, ondanks de eindeloze bailouts en de Europese Centrale Bank (ECB) die de obligaties van de probleemlanden opkoopt. Hoe lang kunnen deze landen in een depressie blijven zonder een toename van volksopstanden en de steeds luidere roep om uit de euro te stappen?

Griekenland krijgt bailout na bailout en heeft de volgende alweer nodig, terwijl de laatste het tot 2020 zou moeten redden. En de vastgoedbubbel in Spanje is volgens Dent veruit de grootste in Europa (ik twijfel of Nederland, door de hypotheekrenteaftrek niet een grotere bubbel is). Deze bubbels zullen blijven leeglopen en de slechte leningen hierop zullen blijven toenemen. Spanje zal instorten en is te groot om te redden, in tegenstelling tot Griekenland, Portugal and Ierland.

Grondstoffen

Grondstofprijzen zijn al maanden aan het dalen, wat een enorme impact heeft op de opkomende landen, die draaien op de export van grondstoffen. Dit heeft weer een enorme invloed op China die meer exporteert naar opkomende landen dan naar ‘ontwikkelde’ landen zoals Noord Amerika en landen in Europa. Deze situatie zal alleen maar erger worden aldus Dent.

China

China verliest de controle over de private schaduw bank sector, die de op hol geslagen vastgoedbubbel voedt, aldus Dent. De overheid probeert dit af te remmen, maar is ironisch genoeg zelf de veroorzaker van deze bubbel door de enorme investeringen hierin.

Vastgoed

Het schijnbare herstel van vastgoed in de Verenigde Staten sinds 2012 lijkt te verdwijnen nu de rentepercentages oplopen. Beleggers trekken zich weer terug na de prijsstijgingen, nu verhuur en snelle doorverkoop minder aantrekkelijk wordt. Dent verwacht een nieuwe daling van 30% voordat deze bubbel is leeggelopen.

Rente

De recente stijging in rentepercentages hebben niet alleen een effect op de huizenprijzen, maar ook op de aandelenkoersen. Dent verwacht de komende maanden een verder stijgende rente in de Verenigde Staten.

De Fed

De centrale bank in de Verenigde Staten komt steeds verder in het nauw, nu de stijgende groei van de economie de Fed dwingt om af te bouwen. En als de economie blijft haperen, dan wordt het steeds duidelijker dat de stimuli niet werken, net zoals we zagen in Europa in 2012.

Oorlog

Tot slot de burgeroorlogen overal in het Midden Oosten, met name in Egypte en in Syrië, waarvan Dent verwacht dat het weer zal oplaaien.

Volgens Dent zijn deze grimmige voorspellingen voor een belangrijk deel te wijten aan de Baby Boomers en hun onvermijdelijke ontwikkelingen door de levensfase waar nu eenmaal een vaste economische cyclus aan gekoppeld is.

Dent adviseert persoonlijke schulden zo veel mogelijk af te bouwen en cash aan te houden om op kansen in te spelen. Ik adviseer u daarnaast om te investeren in uzelf. Bijvoorbeeld door vrijdag 14 februari naar Maarssen te komen waar Willem Middelkoop, Sander Boon en Cor Wijtvliet u bijpraten over de ontwikkelingen van de crisis en hoe u zich hier tegen kunt wapenen.

Niks doen lijkt mij geen optie.

De laatste stoelen zijn nu nog beschikbaar. Ga voor meer informatie naar

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.