Retiree-stock-sellers

De aanstaande aandelencrash

De oudste aandeelhouders van Amerika moeten binnenkort verplicht hun aandelen gaan verkopen. Dit is de start van een massale verkoopgolf op de aandelenmarkt. Het is namelijk in de wet geregeld: de IRA oftewel Individual Retirement Account. Het kapitaal dat belastingvrij werd opgebouwd, moet worden verkocht, waarna daar belasting over moet worden afgedragen.

Af te dragen belasting

Het grootste deel van de mensen, die hun aandelen gaan verkopen, moet de opbrengst hiervan gebruiken om van te leven, nadat zij hierover belasting hebben betaald. Zelfs al zouden deze mensen hun aandelen verkopen en opnieuw aankopen via hun privérekening, dan kunnen ze minder aandelen terugkopen vanwege de verplicht afgedragen belasting, zo meldt Mike Maloney op zijn website. We lezen verder:

Demografische tijdbom

Maar de meeste mensen zullen het pensioengeld nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De enorme golf aan babyboomers gaat nu dus massaal hun aandelen verkopen. Deze demografische tijdbom tikt al decennia en zal binnenkort afgaan.

Economische ramp

Wanneer er relatief weinig oudere beleggers zijn, die hun aandelen kapitaal verkopen en relatief veel beleggers, die aandelen kopen om daarmee hun pensioenreserve op te bouwen, is er niets aan de hand. Nu er echter relatief weinig jongeren en juist veel ouderen zijn (de babyboomers) dreigt dit een economische ramp te worden omdat de afbouw van kapitaal veel sneller gaat dan de opbouw.

Meer verdienen en meer belasting betalen

Kinderen dragen in de regel niet bij aan de groei van de economie. Na het 20e levensjaar gaan ze geld verdienen en dus belasting afdragen. Naarmate ze ouder worden, en meer ervaring krijgen, gaan ze meer verdienen en dus meer belasting betalen. Er komt een moment, waarop ze per saldo meer opleveren dan kosten voor de gemeenschap.

De grootste uitgevers

Tussen 45 en 55 jaar behoren mensen tot de grootste uitgevers. Ze wonen dan in de grootste huizen, betalen veel voor het onderhoud van hun kinderen, ze kopen verhoudingsgewijs de meeste auto’s in hun leven, kopen auto’s voor hun kinderen en betalen hun opleiding, et cetera.

De grootste spaarders

Na 55 jaar, wanneer de kinderen het huis uit zijn, behoren ze tot de maximale spaarders. Zij realiseren zich dat ze te weinig hebben gespaard voor hun pensioen. Zij beginnen te sparen en kopen aandelen en stuwen daarmee de aandelenkoersen omhoog.

Bezittingen verkopen

Op hun 65e belanden ze in de categorie waar ze de samenleving het meeste geld kosten. Ze produceren geen goederen en diensten meer en de kosten voor gezondheidszorg lopen fors op. Ze gaan hun bezittingen verkopen. Ze leven van hun opgebouwde vermogen.

kosten van zorg naar leeftijd

De klassieke bevolkingspiramide

De aanstaande aandelencrash

De golf aan babyboomers zet zich door

De bovenstaande grafiek was de demografie van 1940: veel jongeren en weinig ouderen. De klassieke bevolkingspiramide. Dit was dus nog voor de babyboom. Na 1950 is de babyboom duidelijk zichtbaar en deze golf zet zich door in 1960.

Meer mensen verkopen dan kopen aandelen

The Baby Boom Tsunami That Is Set To Drown The Economy 2020

In 2010 zien we de Golf af te zwakken en verplaatst zich naar de categorie werkenden. In 2030 komt de grote omslag waarbij er meer mensen ontsparen dan mensen die sparen. Er zijn dus meer mensen aan het verkopen dan aan het kopen op de aandelenmarkt.

Een bij wet geregelde aandelencrash

De eerste effecten van deze wettelijke crash op de aandelenmarkt, begint dit jaar en bouwt in de komende jaren steeds verder op. De mensen die geboren zijn in 1946 bereiken nu de leeftijd van 70, 5 jaar, waarop zij verplicht aandelen moeten gaan verkopen. En ieder volgend jaar moeten zij opnieuw een deel van hun portefeuille verplicht gaan verkopen.

In 15 jaar verplicht afbouwen

Deze verkopers worden vergezeld door de mensen die geen IRA hebben, maar toch hun pensioenreserves moeten gaan verkopen om daarvan te kunnen leven. Over het algemeen bouwen mensen in 35 jaar een pensioenpot op. Het afbouwen van de pensioenpot gebeurt in 15 jaar. Vanuit de IRA moet dit binnen 15 jaar worden afgebouwd en de uitgestelde belasting moet worden afgedragen.

Drie verkopers tegenover een koper

Over de afgelopen 65 jaar, waren er gemiddeld drie kopers tegenover iedere verkoper. De komende 25 jaar (op basis van de bevolkingspiramide) zijn er drie verkopers tegenover iedere koper. In 2015 werd er circa $1073 miljard opzij gezet. Tegelijk werd er $ 526 miljard aan effecten verkocht.

Retiree-stock-sellers

Steeds grotere verkoopdruk

Na 2030 ligt het omslagpunt. In 2040 wordt er $ 979 miljard opzij gezet, maar $ 1048 miljard onttrokken door de 70,5-jarigen en ouder. Bij een volgende correctie stappen beleggers niet in (particulieren kopen doorgaans op de top en verkopen op de bodem) en zal er zelfs een steeds grotere verkoopdruk ontstaan op de dan al lagere aandelenkoersen door de verplichte verkoop door de gepensioneerden.

Kwantitatieve geldverruiming

De Fed, en mogelijk de ECB, zal samen met de Japanse en de Zwitserse centrale bank, overgaan tot het kopen van aandelen in een poging om de aandelenmarkt te redden. Na het QE experiment (Quantitative Easing) ook wel kwantitatieve versoepeling of kwantitatieve geldverruiming genoemd, volgde QE2 en 3 en zo kunnen we waarschijnlijk nog wel een tijdje doorgaan.

Zwitserse centrale bank kocht al $ 63 miljard aan Amerikaanse aandelen

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft al een aandelenportefeuille met Amerikaanse aandelen opgebouwd van $ 63 miljard aldus een bericht op Bloomberg op 8 februari 2017 . Dit bleek uit de verplichte melding aan de Amerikaanse toezichthouder. SNB wilde niet reageren op het bericht, maar gaf wel aan dat het een monetair doel betreft en niet gaat om winst te maken met aandelen Apple, Microsoft en Exxon Mobile.

Overal ter wereld staat de geldpers in de hoogste versnelling

Overigens zien we overal ter wereld een enorme groei van de hoeveelheid geld. De geldpers staat overal op volle toeren te draaien. Ook in Singapore, Australië, Zuid-Afrika, China Rusland is de afgelopen jaren de hoeveelheid geld verveelvoudigd. Dit zou tot hyperinflatie moeten leiden…

Schulden worden afgeboekt, wat deflatoir is

De enorme schuldenberg, niet alleen bij de overheden, maar ook bij de particulieren heeft bij een oplopende inflatie catastrofale gevolgen. Door een oplopende rente zullen veel schulden niet worden afgelost, waardoor deflatie kan ontstaan. Schulden worden afgeboekt, wat deflatoir is. En zoals in 2008 zagen, gaan alle koersen onderuit bij deleveraging (schuld afbouw): aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen et cetera. Behalve dus grond. Grond steeg opmerkelijk genoeg juist in waarde in 2008.

grondprijs 10 jaar

Grond is de enige echt veilige haven

De prijs van agrarische grond steeg in 2008 opmerkelijk genoeg van € 35.000 per hectare naar € 45.000 per hectare. Ook goud daalde in 2008 van meer dan $ 1000 naar onder $ 700. Goud bleek dus geen veilige haven, zoals altijd werd aangenomen.

Goud 2008

Meer weten? Vul het formulier in om een afspraak te maken met 1 van de coaches:

https://beleggen.com/afspraak-grond/

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

p.s. kavels zijn er al vanaf 15.000 euro

pps Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.