De bom tikt verder

In mijn voorgaande column heb ik onder meer de financiële massavernietigingswapens onder de loep genomen. Bovendien heb ik het Bear Stearns-verhaal verteld. De onderschatting van het probleem werd zo groot dat men nu afschrijvingen in de orde van miljarden reeds accepteert waar pakweg 10 jaar geleden nog een heel financieel stelsel van in elkaar zou storten. We weten dat er een team bestaat dat ervoor kan zorgen (tot nu toe) dat de markten, indien deze in een vrije val dreigen te komen, op zijn minst overeind worden gehouden: het Plunge Protection Team (PPT).

De poppenspelers
Ik denk dat dit woord enkele jaren geleden door mij werd ingevoerd. We hebben het in elk geval vele malen gebruikt bij onwerkelijke gebeurtenissen op de financiële markten. Tegenwoordig hoor je meer mensen die deze term gebruiken, toch mooi om te lezen zoiets. Maar wie zijn de poppenspelers en wat doen zij in feite? Momenteel is er een mooie gelegenheid om het over deze poppenspelers te hebben. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson, één van de poppenspelers, bracht op 31 maart een nieuw plan naar buiten waarmee de Fed nog meer macht krijgt om de markt in zijn greep te houden.

De doelstelling van dit team is het proberen te behouden van de marktstabiliteit en ervoor te zorgen dat de markten niet als een pudding in elkaar zakken. Het PPT werd naar verluidt opgericht na de crash in 1987. Toenmalige president van Amerika, Reagan, liet dit team onder leiding van Greenspan samenstellen. De Amerikanen willen geen crash meer en proberen die met alle beschikbare middelen te voorkomen. Sinds dit Plunge Protection Team aan de macht is, ofwel zijn werk doet, hebben we denk ik niet 1 keer een melt down gezien die deze van 1987 heeft geëvenaard dan wel overtroffen.

Hoe kwam het PPT tot stand en wat is zijn taak?

  1. In de VS zou dus een Plunge Protection Team actief zijn. Het PPT heeft als doel om destabilisatie van de VS-economie te vermijden als gevolg van dalende marktprestaties. Het begrip PPT ontstond in 1989 nadat in 1988 de presidentiële ‘Working Group on Financial Markets’ gecreëerd werd.
  2. De verantwoordelijkheid van het PPT beperkt zich niet tot de aandelenmarkt. Als het erop aankomt, zal het PPT ook zijn invloed laten gelden om grote banken en wisselkoersen te ondersteunen.
  3. In de nasleep van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 bijvoorbeeld, waren de Federal Reserve en grote Wall Street-instituten voorbereid, om aandelen te kopen zodra er sprake zou zijn van paniekverkopen. Dat hebben we die dag kunnen merken en ook toen Wall Street, na 4 dagen gesloten te zijn geweest (nooit eerder was Wall Street zolang dicht), weer open ging kwam dit team in actie.
  4. Voor de invasie in Irak in 2003 was er een akkoord tussen de VS en Japan om in te grijpen indien er op de aandelenmarkten een crisis zou ontstaan ten gevolge van de oorlog. Hoewel het door Japan bevestigd is gedurende persconferenties, hebben de VS het bestaan van dit akkoord nooit publiekelijk toegegeven.
  5. De Amerikaanse regering beschouwt de stabiliteit van de aandelenmarkten als een zaak van nationale veiligheid. De overheid van de VS leeft in de overtuiging, dat de financiële gezondheid van de VS essentieel is voor de uitgelezen Amerikaanse positie en voor de wereldstabiliteit.
  6. De krant USA Today bracht al in 1989 aan het licht, dat vertegenwoordigers van de overheid aan institutionele beleggers in oktober 1989 hebben gevraagd, om aandelen te kopen om een crash zoals in oktober 1987 te vermijden. Omdat op dit voorstel niet in voldoende mate werd ingegaan, zijn grote banken in actie gekomen, om via het opkopen van futures de markt te ondersteunen. Iemand had toen druk uitgeoefend op deze firma’s, al kwam nooit aan het licht hoe het precies in elkaar zat.

Tot zover de uitleg hoe het Plunge Protection Team te werk gaat. De man die blijkbaar alles achter de schermen aan het regelen is, zou Bernanke zijn, samen met topmensen van grote banken die aandeelhouders zijn van de Fed en er alle belang bij hebben dat het systeem niet ontploft. Daarom zien we in deze tijd niet de echte gevolgen die men zou moeten zien bij een crisis als waar we nu in terecht zijn gekomen. De Fed en het systeem erachter doet er alles aan om een melt down te voorkomen, maar de vraag is natuurlijk: hoe lang kan men dit alles nog tegenhouden?

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.