In de VS is het monetaire toezicht anders geregeld dan in Europa. De Federal Reserve Board (kortweg: Fed) is het Amerikaanse stelsel van centrale banken en vormt de koepel boven 12 federale centrale banken. Alan Greenspan is sinds 1987 voorzitter van de Fed en maakt in januari 2006 plaats voor Bernanke. In Europa hebben we de Europese Centrale Bank (ECB) die tot 2003 werd geleid door Wim Duisenberg. Hij had de zware taak om de ECB als monetaire autoriteit aanzien te geven en de introductie van de euro in goede banen te leiden. In 2003 werd hij opgevolgd door Jean Claude Trichet.

Zowel de ECB als de Fed voeren een actief rentebeleid met behulp van de korte rente. Voor de Fed is dat de Federal Funds Rate, terwijl de ECB de herfinancieringsrente, kortweg refi-rente, hanteert. Dit rentetarief gebruiken (commerciële) banken onderling voor het lenen van geld aan elkaar.

De belangrijkste reden van de centrale banken om het rente-instrument te gebruiken is het verkrijgen van prijsstabiliteit ofwel het bedwingen van de inflatie. De Fed heeft als tweede doelstelling het stimuleren van de economische groei. Dat is een wezenlijk verschil met de eenduidige doelstelling van de ECB.

Een rentewijziging kan grote invloed hebben op de aandelenkoersen. Een renteverhoging werd traditioneel gezien als negatief voor de aandelenmarkten. Een hogere rente betekent immers dat geld lenen voor bedrijven duurder wordt. De laatste tijd is het verband tussen de korte rente en de aandelenkoersen minder duidelijk. Een renteverhoging zou juist een teken zijn dat de economie goed draait.

Er is een verband tussen de rente op de kapitaalmarkt en de korte rente. In die kapitaalmarktrente is een inflatierisicopremie verwerkt, een beloning die obligatiebeleggers eisen als compensatie voor (dreigende) inflatie. Als de ECB de korte rente verhoogt, neemt de inflatiedreiging af en zou dat in de koersen op de obligatiemarkt tot uiting moeten komen. Het is echter niet zo dat een rentewijziging direct van invloed is op de kapitaalmarktrente. Marktpartijen op de obligatiemarkt houden de centrale banken scherp in de gaten om vroegtijdig een vergoeding voor dreigende inflatie in de koersen in te prijzen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.