De Fear & Greed Index staat op verkopen

Fear-Greed-indexDe Fear & Greed Index van CNN geeft aan dat beleggers momenteel extreem hebzuchtig zijn. Medio 2011 toen de AEX van een top van 374 naar een bodem van 256 punten was gegaan, stond de Fear & Greed Index op extreme angst. Deze angst is inmiddels omgeslagen in extreme hebzucht. 

Warren Buffett raadt beleggers altijd aan om te kopen als ‘het bloed door de straat loopt’ en te verkopen als iedereen euforisch is. Wie herinnert zich niet de introductie van World Online? Iedereen wilde meedoen en de bomen zouden tot in de hemel groeien. Niemand zag gevaar en de hebzucht bereikte, net als de meeste beursindices een recordniveau. 

De markten bewegen altijd tussen angst en hebzucht. Maar wanneer is sprake van hebzucht en wanneer is er sprake van angst? CNN ontwikkelde hiervoor een graadmeter op basis van 7 objectieve indicatoren om het sentiment van de markt uit te drukken. 

Het momentum van aandelen

Hierbij wordt gekeken naar de S&P 500 ten opzichte van het 125-dagen gewogen gemiddelde van deze aandelenindex. Gekeken wordt hoe ver de koers afwijkt van het gemiddelde, ten opzichte van de normale afwijking. 

Op een schaal van 0 tot 100 krijgen de indicatoren dan een waardering. Hoe hoger de waardering, hoe ‘gulziger’ beleggers zijn. Hoe lager de waardering, hoe angstiger beleggers zijn, waarbij 50 een neutrale waardering aangeeft. Het momentum van aandelen geeft momenteel aan dat beleggers extreem hebzuchtig zijn. 

Met bijna een ‘all time high’ voor de S&P 500 en meer dan een verdubbeling van de index sinds 2009 en circa 40% stijging vanaf medio 2011 lijkt een correctie niet meer dan logisch. De prijs heeft altijd de neiging om terug te keren naar het gemiddelde. Of de prijs moet dus dalen of het gemiddelde moet stijgen door een correctie in de tijd. 

De kracht van de aandelenkoersen

Om de kracht van de aandelenkoersen te meten, wordt gekeken naar het aantal aandelen dat op hoogte-en dieptepunten staat van de afgelopen 52 weken op de New York Stock Exchange. Met netto ruim 10% van de aandelen op een hoogtepunt duidt deze indicator ook extreme hebzucht aan. 

De breedte van de stijging of daling

Gekeken wordt naar het volume van de aandelen die stijgen ten opzichte van de aandelen die dalen. Hoe breed wordt de stijging of daling dus gedragen. Ook hier geeft de indicator aan dat sprake is van extreme hebzucht. 

Put-en callopties

De put/call ratio vergelijkt het handelsvolume van ‘bullish’ call opties met het handelsvolume van ‘bearish’ put opties. Hoe meer optimistisch beleggers zijn, hoe meer call opties worden gekocht. Hoe negatiever het sentiment is, hoe meer put opties worden gekocht ter bescherming van de portefeuille. Ook hierbijslaat de meter uit naar extreme hebzucht. 

Vraag naar junk bonds

Het verschil tussen rendementen op ‘investment grade’ obligaties en ‘junk’ bonds geeft aan hoeveel rendement beleggers willen ter compensatie van het extra risico.Als er nauwelijks een extra vergoeding wordt gevraagd voor het risico, is dit een teken van hebzucht. Ook deze ‘spread’ duidt momenteel op extreme hebzucht. 

Markt volatiliteit

De VIX-index meet de volatiliteit of bewegelijkheid van de markt. De impliciete volatiliteit (‘vola’ injargon) is de door de markt gehanteerde maatstaf, wat als basis dient voor de berekening van optiekoersen. Hoe meer risico wordt verwacht, hoe hoger de optiepremies. De volatiliteit staat momenteel op neutraal. 

Vraag naar veilige havens

Zijn beleggers op zoek naar veilige havens ofjuist niet? Het verschil in rendement tussen ‘riskantere’ aandelen en ‘veiligere’ staatsobligaties duidt momenteel ook op hebzucht onder beleggers. 

Alle indicatoren krijgen vervolgens een gelijke weging en dit leidt dan tot de Fear & Greed Index. Toen de S&P 500 op 17 september 2008 daalde tot een driejarig dieptepunt, op het hoogtepunt van de financiële crisis, daalde deAngst en Hebzucht index tot 12. De index veerde op tot 28 voordat de aandelen op 9 maart 2009 een dieptepunt vormden en bull markt van de afgelopenjaren werd ingezet. 

Met een stand van 84 voor de Fear & Greed Index staat de graadmeter al geruime tijd op gevaarlijke niveaus. Dat dit niet direct hoeft te resulteren  in een correctie moge duidelijk zijn. Toch zien we een aardige correlatie tussen de index en de toppen en bodems in de markt. De Fear & Greed Index staat echter al enige tijd boven 80, dus ligt een correctie op de loer. 

Fear-Greed-index

Wanneer u het neerwaarts risico van uw portefeuille wilt afdekken, dan kunt u kiezen voor opties. Het nadeel is echter dat als er een correctie in tijd volgt, uw premie is verdampt.Als u kiest voor bijvoorbeeld Sprinters, dan is er geen tijd- en verwachtingswaarde component en dus blijft de schade in dat geval beperkt. 

Cursus Succesvol beleggen met Sprinters

BeursBulletin.nl nodigt u graag uit voor een Cursus Succesvol beleggen met Sprinters op donderdag 14 maart in ‘Het Zandkasteel’ van ING, Hoogoorddreef 888 te Amsterdam. 

De cursus start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur met aansluitend een borrel. Tijdens deze avond ervaart u hoe u veilig en verantwoord in Sprinters kunt handelen en hoe u optimaal kunt profiteren van onze berichten. Deelname is gratis. Kijk op http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenOptieCursusAction

voor informatie of om u direct aan te melden. 

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.
Drs.Harm van Wijk

www.BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.