De fundamenten van de dollar

Gaat de dollar stijgen? Of bereikt de euro opnieuw een all-time high? Belangrijke vragen voor beleggers natuurlijk. Een stijging van de euro betekent namelijk een verdamping van de winst voor beleggers en bedrijven die actief zijn in de VS. Ook BeursBulletin besteedt regelmatig aandacht aan de dollar, onder andere in het Hoofdartikel. Daarbij wordt door middel van technische analyse getracht een richting waar te nemen. In financiële commentaren in kranten en op websites wordt echter ook regelmatig gesproken over (fundamentele) factoren die bepalend zijn voor de wisselkoers. Hier bestaat onder beleggers veel onduidelijkheid over.

De wisselkoers tussen twee valuta wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod, zo leren de economieboeken ons. Maar, wat drijft de vraag naar dollars?

Amerikaanse exporten onder druk

Dat zijn ten eerste de Amerikaanse exporten. Europeanen en Aziaten die Amerikaanse producten willen kopen moeten betalen met dollars. De afgelopen jaren waren veel Europese en Aziatische economieën echter zwak. Er was dus weinig geld om Amerikaanse producten te kopen en er was dus ook minder vraag naar dollars.

Lange termijn kapitaalstromen naar de VS

Hoe aantrekkelijk is het om in Amerika te investeren? Dit is momenteel het grootste twistpunt onder beleggers en economen. Veel beurscommentaren gaan de laatste tijd over de slechte financiële situatie van de VS. De Amerikanen hebben in de afgelopen jaren recordtekorten opgebouwd op zowel de overheidsbegroting als op de handelsbalans. Dit komt er op neer dat de VS zo’n $3 miljard per dag(!) aan netto kapitaal instroom moeten hebben om deze tekorten te kunnen financieren. Je kunt je voorstellen dat de rest van de wereld daar steeds minder toe bereid is. Zeker als blijkt dat de Amerikaanse overheden weinig actie ondernemen om deze tekorten serieus aan te pakken.

Dollar niet meer hèt internationale ruilmiddel

De rol van de dollar als internationaal ruilmiddel en als reservemunt is tanende. Dit hangt in belangrijke mate samen met de invoering van de euro. Bedrijven kunnen nu namelijk elkaar ook betalen in euro’s. Dit besef is ook doorgedrongen tot de centrale banken, die zeer grote dollarposities aanhouden. Steeds meer raken voorzitters van centrale banken ervan overtuigd dat het verstandiger is een mandje van valuta aan te houden, in plaats van enkel de dollar. Onlangs liet de centrale bank van Zuid-Korea zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Rente en dynamische economie stimuleren dollar

We hebben nu een aantal factoren besproken die vaak in nieuwsberichten gebruikt worden om aan te geven dat de vraag naar dollars gedaald kan zijn. Wat zorgt er dan voor dat de dollar nog steeds aantrekkelijk is als wereldvaluta?

Veel beleggers zijn nog steeds van mening dat de VS de beste plek is om in te beleggen, ondanks de slechte financiële situatie. Zij vinden dat de Verenigde Staten de meest dynamische en flexibele economie hebben. En inderdaad, de afgelopen jaren hebben de VS een indrukwekkende economische groei laten zien. Ook hebben aandelen- en obligatiemarkten mooie rendementen behaald. Positieve berichten over de Amerikaanse economie kunnen de vraag naar dollars dus doen toenemen.

Ook de hogere korte rente in de VS doet de vraag naar dollars stijgen. Dat zit zo. Er zijn momenteel drie belangrijke valuta wereldwijd, namelijk de Amerikaanse dollar, de euro en de Japanse yen. Kort gezegd komt het erop neer dat het werelddeel met de hoogste korte rente het aantrekkelijkst is voor korte termijn kapitaalstromen. Overigens, de korte rente is de rente die de Amerikaanse centrale bank (de ‘Federal Reserve’) bepaalt. Sinds juni 2004 heeft de Federal Reserve de rente zeven keer verhoogd tot 2,75 procent. De Europese Centrale Bank heeft de rente daarentegen al een vrij lange tijd op 2,0 procent staan. En de rente in Japan komt maar ternauwernood boven de 0 procent uit. De hogere rente in de VS zorgt dus voor een stijgende vraag naar dollars.

Fundamenteel versus technisch

Al deze fundamentele factoren bepalen samen de wisselkoers tussen de euro en de dollar. In krantenberichten en in financiële commentaren worden deze dan ook vaak aangehaald als reden voor een stijging of daling van de dollar. Staat er een Amerikaanse renteverhoging voor de deur? Dan berichten kranten over het renteverschil tussen Euroland en de VS. Is daarentegen net bekend geworden dat het tekort op de handelsbalans groter is dan verwacht? Dan zal de aandacht weer uitgaan naar de kwetsbare financiële situatie van de VS. En wij? Wij kijken naar de grafieken…

Ravien Sewtahal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.