De AEX opende woensdagochtend met een gap. De openingskoers was immers hoger dan het hoogste punt van dinsdag. Dat wordt algemeen gezien als een teken van kracht. Dus de beleggers waren blijkbaar tevreden met de uitslag van Amerikaanse verkiezingen.

Oude wijsheid

Traditioneel betekent een gap dat je mag verwachten dat de richting van de beurs in de dagen na de gap verder gaat in dezelfde richting. De gap van vanmorgen zou dus betekenen: de beurs gaat verder omhoog. Toch is daar nog wel iets meer over te zeggen. Want de laatste maanden hebben we bij de AEX veel gaps gezien. En dus kunnen we eens kijken of de oude wijsheid nog klopt. Ik heb eerst de gaps zojuist eens geteld. Vanaf 1 mei 2004 zijn het er 23 geweest. De onderstaande grafiek laat dat zien.

grafiek

Dat biedt dus een mooie gelegenheid om eens te kijken wat er daarna echt gebeurd is. Allereerst blijken er bijna evenveel gaps omlaag als omhoog op te zijn getreden. Te weten 10 omlaag en 13 omhoog.

En vervolgens heb ik gekeken of de richting waarin de gap optreedt iets zegt over de koers van de dag daarna. Dat bleek niet het geval te zijn. De kans op een hogere of lagere slotkoers op de dag na de gap bleek in beide gevallen precies 50/50 te zijn. In de onderstaande tabel is dat weergegeven.

Vervolgens heb ik ook nog gekeken of de richting van de trend van invloed is op de richting van de gap. Dat leverde het volgende beeld op:

Amerikaanse verkiezingen

Hieruit blijkt dat verreweg de meest gaps optreden in de richting van de trend van dat moment. Dat is natuurlijk wel een aardig gegeven. Het bevestigt in ieder geval dat beleggers niet alleen de neiging hebben om achter elkaar aan te lopen. Maar daarbij elkaar ook het hoofd gek maken. Veel meer hebben we er natuurlijk niet aan. Want de richting van de trend kunnen we uit de koersgrafiek ook wel aflezen.

Waar we echter vooral in geïnteresseerd zijn, is een mogelijke wijziging van de trend. Een draaipunt dus. Daarvan zijn er deze periode zeven opgetreden. En twee daarvan volgden op een gap, te weten op 17/5 en op 25/10. In beide gevallen betrof het een gap omlaag, waarbij de slotkoers van de dag weer op of nabij het hoogste punt eindigde.

Flinke stijging

Alles bij elkaar lijkt mij de conclusie dat we aan een gap niet al te veel waarde kunnen hechten. Dat er de laatste maanden zoveel zijn voorgekomen geeft volgens mij vooral aan, dat de beurs in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen weinig richting heeft gehad. En dan kan de waan van de dag blijkbaar een grote rol spelen.

Wel zijn we door de koersbeweging van woensdag weer terecht gekomen op de weerstandslijn van het dalende trendkanaal van dit jaar. En de slotkoers was lager dan de openingskoers. Dus dat zou erop kunnen wijzen dat het weer wat lager gaat. De Amerikaanse beurzen lieten woensdag echter wel een flinke stijging zien.

Bullish signaal

Dus als de stijging aanhoudt, is er goede kans dat de weerstandslijn doorbroken wordt. Als daarbij ook het niveau 339 wordt uitgenomen, is dat een bullish signaal, dat het einde zou kunnen betekenen van de neergaande trend.

Dat is dan het moment om putopties op de AEX te schrijven, bijvoorbeeld de Put AEX nov 335 of 340. Of zelfs callopties te kopen, omdat de optiepremies op dit moment nog aan de lage kant zijn. Bijvoorbeeld de Call AEX jan 350. Vallen we echter weer terug in het neergaande kanaal, dan is het schrijven van de call AEX nov 335 te overwegen.

Beleggen is leuker met een president.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.