De grote pensioen roof

De overheid heeft volgens het ABP de schatkist van het ambtenarenfonds opengebroken en heeft miljarden buitgemaakt. Het zou gaan om 30 miljard gulden. Zonder deze greep in de schatkist zou er geen sprake zijn van een tekort.

De overheid speelt graag mooi weer met uw centen. Zelfs als ze het geld niet hebben. Sinds de start van het kabinet Bos/Balkenende (februari 2007) is de staatsschuld opgelopen van € 250 miljard naar € 400 miljard. In 2015 komen we volgens het CPB uit op € 500 miljard. De staatsschuld verdubbelt dus in slechts 8 jaar.

In de periode daarvoor werd gebruik gemaakt van de pensioenpot van het ABP en de verkoop van olie en gas uit onze bodem. In 2006 leverde de olie- en gaswinning € 13 miljard euro op, zo meldt de site van het CBS. Gezien de stijgende olieprijs zal dat de afgelopen jaren niet minder zijn geworden.

Eind 2006 werden de olie- en gasreserves geschat op ruim € 120 miljard. Aangezien twee derde van de oorspronkelijke aardgasreserve en drie vierde van de oliereserve inmiddels uit de grond is gehaald, betekent dit dat door de overheid ruim € 240 miljard extra heeft uitgegeven dan er aan belasting binnen kwam.

Kennelijk was dit nog niet genoeg om de honger van de overheid te stillen en moest de pensioenpot van het ABP worden opengebroken. Als je bedenkt dat de belastingdruk in Nederland door alle accijnzen en belastingen voor een gemiddelde werknemer op 80% uitkomt, moet je vaststellen dat de honger van de overheid niet te stuiten is.

Volgens het ABP werd over de periode 1996 tot 2011 gemiddeld 6,2% rendement behaald. Door rente op rente zou dit na 15 jaar 74 miljard gulden waard zijn, omgerekend circa € 33,6 miljard. De dekkingsgraad van het fonds zou daardoor uitkomen op 106,5%, boven het vereiste niveau, dus zou korten niet nodig zijn.

In Italië, Griekenland, Spanje en Portugal ging de overheid zich overigens nog meer te buiten. De staatsschuld is daar niet meer in de hand te houden, waardoor de rente steeds verder oploopt. In Italië speelt de rente met de 6%-grens. In Portugal is dit overigens het dubbele. Ierland kan met 8,2% ook worden afgeschreven, net als Griekenland, waar de rente weer opliep tot boven 30%.

De tegenstanders van de eurobonds, Duitsland (rente 1,22%) en Nederland (1,63%) zien de rente in het zuiden steeds verder oplopen, terwijl de rente in Duitsland en Nederland steeds verder daalt. De kapitaalvlucht van zuid naar noord lijkt met dagelijkse records voor de Duitse Bund en de Nederlandse staatsobligatie nog niet ten einde. Iedereen, behalve politici en de media, concluderen kennelijk dat het einde van de euro in zicht is.

Brent-olie op zoek naar de bodem

Brent-olie op zoek naar de bodem De olieprijs is de afgelopen maanden hard gedaald. De prijs van Brent-olie heeft, in lijn met de aandelenbeurzen, behoorlijk wat gas terug genomen. In maart liet Brent-olie nog een ‘all time high’ van € 96,53 per vat noteren. In dollars werd op 1 maart een hoogste koers genoteerd van $ 128,39. Ten opzichte van de laagste koers van vandaag van $ 102,89 is dat een verschil van $ 25,50 per vat ruwe olie. In de weekgrafiek zien we dat de indicatoren erg laag staan. Dit past bij een cyclusbodem. Het laatste deel van de cyclus is altijd het meest negatief. In de daggrafiek is het wachten totdat enige stabilisatie van de koers zichtbaar wordt, voordat longposities door ons worden ingenomen. Net als in 2008 daalt de olieprijs hand in hand met de aandelenkoersen. We houden beide markten scherp in de gaten. Laten we hopen dat 2008 zich niet gaat herhalen.

Euro stort steeds verder in

Euro stort steeds verder in De euro verliest iedere dag verder terrein. Het dure Europese experiment, bekend onder de naam euro, brak in mei door de $ 1,30-grens. Deze belangrijke steun kon de druk van de dalende weerstandslijn niet langer aan. Het Europese drama bereikte in sneltreinvaart $ 1,24. Onder meer de Amerikaanse dollar, de Australische dollar, de Noorse kroon, de Thaise baht en de Japanse yen worden steeds sterker ten opzichte van de euro. Het idee om alle eurolanden aan elkaar te smeden, komt door de toenemende problemen in Spanje steeds verder onder druk te staan. Spanje is in vergelijking met Ierland, Portugal en Griekenland te groot om te redden, om nog maar te zwijgen van Italië en Frankrijk. De rente in Spanje is opgelopen tot 6,5% en nadert in rap tempo de top van 24 november 2011 op 6,7%. Lang hoeft dus niet naar het volgende slachtoffer te worden gezocht. Steeds meer compartimenten van de Titanic lopen vol met water. Blijven Nederland en Duitsland aan boord van het zinkende schip of gaan we richting de reddingsboten. De spaarders van Griekenland (€ 72 miljard) en Spanje, maar ook in Frankrijk (€ 90 miljard) en België (€ 120 miljard) namen het afgelopen jaar ongewoon veel geld op.

S&P500 consolideert in stijgende trend

S&P500 consolideert in stijgende trend De S&P500 scherpte begin april het meerjarig recordniveau aan rond 1420 punten. De RSI daalde vanuit de ‘overbought’-zone en belandde in mei zelfs in de ‘oversold’-zone. Aangezien de koopkrachtindicator onder de 30%-grens is beland, werd de ‘bear range’ bevestigd. Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde kruiste eind januari het 200 daags gemiddelde opwaarts, waarmee een koopsignaal werd gegeven. Dit ‘golden cross’-koopsignaal is nog steeds geldig, al is de neerwaartse draai van het 50 daags voortschrijdend gemiddelde geen sterk teken. Een positieve visie ten aanzien van de S&P500 is gerechtvaardigd zolang de stijgende trend vanaf het dieptepunt in oktober 2011 intact is. De kracht loopt er, getuige de lage RSI, echter wel steeds meer uit.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.