De Iron Condor en de VIX

De-Iron-Condor-en-de-VIX-S&PDe voorgaande bijdrage over de Iron Condor heeft een interessante discussie opgeleverd op Beleggen.com Deze week daarom een vervolg met een concreet voorbeeld en een blik op de VIX. De discussie moet immers worden gevoerd op basis van feiten en niet op basis van meningen.

Veiligere optieconstructie

De mening die diverse malen terugkwam in de discussie, was dat het risico van het ongedekt schrijven te groot zou zijn en dat met de Iron Condor het risico wordt verkleind. Deze ‘veiligere’ optieconstructie is daarom populair. Laten we eens kijken welke positie we nu zouden moeten opzetten. We zien een bovengrens van 360 punten en een ondergrens van 340 punten.

€ 65 ontvangen voor kosten

De verkoop van een put optie op de AEX met uitoefenprijs 340 en afloopmaand februari levert aan premie € 0,90 op. Ter bescherming koopt u dan een put optie op de AEX met uitoefenprijs 330 voor € 0,25 dus ontvangt u totaal € 65 voor kosten. De kosten variëren per broker, maar bedragen voor het openen en sluiten als snel € 12 (4 maal € 3), dus houdt u circa € 53 over. Als margin dient u € 1000 aan te houden, het verschil tussen de uitoefenprijzen maal100, indit voorbeeld dus het verschil tussen 340 en 330 punten.

Na transactiekosten € 53 over

De verkoop van een call optie op de AEX met uitoefenprijs 360 levert u € 0,75 op. Ter bescherming koopt u een call optie op de AEX met uitoefenprijs 370 voor € 0,10 dus u ontvangt voor de call spread ook € 65 na transactiekosten dus ook circa € 53.

Voldoende premie

Totaal ontvangt u dan € 106 wat een rendement oplevert van 10,6% binnen een maand. Bij Binck en Alex moet u echter tweemaal de margin aanhouden en is het rendement dus 5,3%. Maar in circa 30% van de gevallen gaat het mis (15% aan de boven en 15% aan de onderkant). En wanneer we worden uitgestopt, dan moeten we dus wel voldoende premie hebben ontvangen om deze klappen op te vangen.

Als we na 10 keer dus € 1060 ontvangen, maar het gemiddeld van deze 10 keer het 3 keer misgaat, dan moeten de verliezen onder € 353 (€ 1060 / 3) liggen om winst te kunnen maken.

Put spread

We nemen even aan dat de premie gelijk is aan de premie van een put die op dit moment ‘at the money is’, dus de put 350. De premie is op het moment van schrijven € 3,20 en we zouden dan nog € 0,90 terug krijgen voor de gekochte put. We betalen dus 1,5 maal € 230 is € 345 voor de put spread.

Call spread

Aan de call kant kijken we dan naar de call 350 en de call 360. We betalen als het misgaat € 4,70 en ontvangen voor de gekochte call nog € 0,75 dus per saldo betalen we 1,5 maal € 395 euro is dus € 592 voor de call spread. Samen met de kosten van de put moeten we dus € 937 betalen wanneer we worden uitgestopt.

Amper iets verdienen

We ontvingen dus € 1060 en constateren dat we maar amper iets verdienen. En dan gaan we in dit voorbeeld er nog vanuit dat we worden uitgestopt rond de uitoefenprijs. Als de markt echt een beweging in zet, dan kan het verlies oplopen tot € 1000 en dan moet je dus 10 maanden geluk hebben om dit verlies weer terug te verdienen.

Voorkeur voor short strangles

Mijn conclusie is dus opnieuw dat mijn voorkeur uitgaat naar short strangles met het strikt bewaken van de posities boven het opzetten van Iron Condors. Er komt bij Iron Condors, zeker op dit moment, te weinig premie binnen om de klappen op te kunnen vangen wanneer de posities worden uitgestopt.

Implied volatility

Nu zijn de optiepremies op dit moment natuurlijk erg laag. De implied volatility, oftewel beweeglijkheid, is zeer belangrijk. Hoe groter de bewegelijkheid van de markt, hoe groter het risico, wat zich vertaalt in hogere optieprijzen. De volatiliteitsindex (VIX) staat nu rond het laagste niveau van de afgelopen jaren, maar dat kan zoals we ook in 2005 zagen, lange tijd aanhouden.

Lagere koersen van de AEX?

De Iron Condor en de VIX AEXAls we kijken naar de ontwikkeling van de 1000 dagen ‘moving average’ (MA lijn, de rode lijn in de AEX grafiek), dan zien we dat deze dit millennium tussen 20 en 30 staat. Je mag verwachten dat de VIX weer richting zijn gemiddelde gaat en dat betekent dus meer beweging en waarschijnlijk lagere koersen van de AEX. Soms moet je echter anderhalf jaar geduld hebben voordat de VIX weer gaat stijgen…

Amerikaanse VIX

De cijfergegevens van de Amerikaanse VIX vanaf begin 1990 geven ons nog wat meer inzicht in de volatiliteit. Ik heb 5809 slotstanden van de VIX bekeken en het gemiddelde in deze periode was 18,85. De helft van de tijd bevindt de VIX zich dus boven 18,85 en de helft van de tijd onder 18,85. Op 9 van de 5809 dagen stond de VIX onder 10.

De VIX noteerde in 10% van de metingen onder 12,20

De VIX noteerde in 20% van de metingen onder 13,77

VIX op dit moment 12,46

De stand van de VIX in de VS is op dit moment 12,46 en komt daarmee in de onderste 11,95% van de waarnemingen uit. Willen we toch met enige regelmaat deze strategie gebruiken, dan zou als ondergrens bijvoorbeeld 13,77 moeten worden genomen. In 80% van de gevallen kan dan deze strategie worden gebruikt, maar op dit moment moet je op je handen zitten.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

De conclusie is dus dat mijn voorkeur uitgaat naar short strangles met het strikt bewaken van de posities boven het opzetten van Iron Condors. Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

11 antwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Maarten,

   Een ideale hedge is er denk ik niet.

   Als je goed spreid over verschillende strategieën is dat denk ik ook niet nodig.

   Beantwoorden
 1. Jan Humme / @opentrades
  Jan Humme / @opentrades zegt:

  In grote lijnen mee eens.

  Echter, het risico aan de onderkant is altijd groter dan aan de bovenkant: beurzen crashen af en toe omlaag, omhoog gaat het over het algemeen wat rustiger. Daarom koop ik toch altijd een goedkoop putje om mij tegen het risico van een plotselinge crash in te dekken, om daarmee de (theoretische) kans op een te groot verlies uit te sluiten.

  Beantwoorden
 2. hans
  hans zegt:

  In het bovenstaande verhaal wordt niet gekeken naar doorrolmogelijkheden. Verder vind ik de spreiding van 10 punten op de call kant bijzonder risicovol. Beter is om op dit moment de spreiding op de call op 5 punten te zetten. Wij hebben vorige week al een iron condor opgezet voor de maand febr. Wat in deze beurs speelt is dat je de looptijd moet aanpassen. Verder zijn er qua aantallen voldoende mogelijkheden om de iron condor succesvol te laten zijn.

  Beantwoorden
 3. Tom Bleijendaal
  Tom Bleijendaal zegt:

  Het voordeel van short strangles is dat men profiteert van het wegsmelten van de tijdverwachtingswaarde van de geschreven opties waarvoor premie is ontvangen. Daarentegen is het verlies dat men kan hebben met short strangles niet gemaximeerd zoals bij de condorconstructie. Short strangles is te vergelijken met “rijden zonder remmen” waarbij stringente bewaking is vereist om niet in het ravijn te geraken.

  In het algemeen dient men zich te realiseren dat een herhaling van de flash crash niet denkbeeldig is, omdat de kracht van manipulatie van de beurskoersen door handelaren niet onderschat kan worden.

  Persoonlijk vind ik dat short strangles en condorconstructies waarbij premie wordt ontvangen gecombineerd moeten worden met langlopende beschermingsconstructies die in de winst lopen indien de beurs onderuit is gegaan. Het opmerkelijke is dat dergelijke langlopende constructies regelmatig met “gesloten beurs” zijn op te zetten. Bovendien kunnen ook tussentijdse winsten ontstaan bij de beschermingsconstructies indien de beurs rustig op-en-neer blijft bewegen.

  Het liefste schrijf ik putopties, omdat de putjes vaak beter zijn geprijsd dan de callopties. Calloptiespremies worden pas interessant als de beurs in vliegende vaart omhoog gaat. In geval men callopties heeft geschreven vlak voor een rally-omhoog dan is het tussentijdse verlies op de geschreven callopties aanzienlijk.
  Bij het opzetten van posities met opties kijk ik met argusogen naar de volatiliteitsindices als VAEX en VIX om te bepalen of opties gekocht moeten worden of juist geschreven!

  Conclusie: short strangles zijn okay in combinatie met stringente bewaking +/+ beschermingsconstructies waar ook condorconstructies onderdeel van kunnen zijn.

  Beantwoorden
  • Maarten
   Maarten zegt:

   Tom, ik maak me bij short-strangles meer zorgen over de downside dan de upside,bv vanwege de door jou genoemde flash-crash. Zijn langlopende longputs dan niet voldoende? Inderdaad kun je die goedkoper maken door swingtraden.

   Beantwoorden
   • Tom Bleijendaal
    Tom Bleijendaal zegt:

    Hallo Maarten en andere belangstellenden,

    Inderdaad heeft de beurs de gewoonte om sneller te dalen dan te stijgen.
    Beschermingsconstructies zijn te bouwen met langlopende putopties, turbo’s / sprinters en dergelijke.

    De premie van callopties kan fel stijgen zodra de beurs met een rally-omhoog bezig is zodat iemand die vlak voor de rally callopties heeft geschreven, waarbij de opbrengst matig is, met een lelijk tussentijds verlies zit dat moeilijk te verdedigen is, omdat doorrollen dan opeens duur is.
    Bovendien zit in de uitgifte van optieseries door Euronext vaak gaten, omdat simpelweg bepaalde uitoefenprijzen ontbreken. Zeker de optiesseries met een looptijd van circa 3 maanden of langer is een gatenkaas!

    Indien men zoekt naar een alternatief voor de condor zou ik de kattenkop onderzoeken, waarbij een short strangle met bijvoorbeeld 4 geschreven call- en putopties wordt gecombineerd met een long strangle met 1 gekochte call- en putoptie.

    Beantwoorden
    • maarten
     maarten zegt:

     Tom, ik heb getracht wat meer te weten te komen over de door jou genoemde kattenkop,ben daar echter niet in heslaagd. Kun je mij aangeven waar te zoeken ?
     gr
     Maarten

     Beantwoorden
     • Tom Bleijendaal
      Tom Bleijendaal zegt:

      Dag Maarten,

      Een voorbeeld van een kattenkop met AEX-index-opties is:

      4x short put 330 maart 2013
      1x long put 340 maart 2013
      4x short call 370 maart 2013
      1x long call 365 maart 2013

      Het is een short strangle van 4x short put 330 en 4x short call 370 gecombineerd met een long strangle van 1x long put 340 en 1x long call 365.

      De afstand tussen de short- en longstrike maak ik bij puts 10 punten en bij de calls 5 punten, omdat ik bij een daling eerder het effect van de gekochte optie wil zien dan bij een stijging temeer een daling vaak harder gaat dan een stijging.
      Als looptijd van de kattenkop kies ik meestal circa 6 weken. Echter, je zou moeten onderzoeken wat voor jou de gewenste looptijd is.

      Het voordeel van een kattenkop is dat je enigszins een verdediging hebt met de gekochte optie indien de AEX een koersniveau van een shortstrike opzoekt. Hierdoor is het mogelijk om aan de veilige kant voorzichtig extra opties te schrijven (ongedekt of in de vorm van credit spreads) zodat de “hoofdprijs” hoger wordt.

 4. maarten
  maarten zegt:

  Bedankt Tom voor je uitvoerige uiteenzetting. Interessant, heb jij met deze kattenkop ook ervaring met week- en/of dagopties op de AEX ?
  Bvd

  Beantwoorden
  • Tom Bleijendaal
   Tom Bleijendaal zegt:

   Ik heb weinig ervaring met dag- en weekopties.
   Wel heb ik de stellige overtuiging dat kattekopconstructies met dag- en weekopties stringente bewaking en vaardigheid in het verdedigen van de betreffende posities vragen, omdat dag- en weekopties nog meer gevoelig zijn voor verandering van de koers van de onderliggende waarde en de verandering in de volatiliteit.

   In het algemeen wil ik nogmaals benadrukken dat ik condors, kattekoppen, short strangles e.d. altijd combineer met beschermingsconstructies die ik eerder globaal heb omschreven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.