De Jager verzwijgt voor uw eigen bestwil

Hoe kun je iemand nog vertrouwen die uw belastinggeld op het spel zet en dit vervolgens bewust verzwijgt? De Jager zou bang zijn geweest voor de reactie van de financiële markten. Kennelijk is hij niet bang voor de belastingbetaler met wiens geld hij aan het gokken is.

Europese grondwet

Nederlanders zijn volgens De Jager blijkbaar veel te netjes om de straat op te gaan en rotzooi te schoppen. En hij heeft daar natuurlijk wel een punt. Bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 ging ook niemand de straat op.

Referendum

Een ruime meerderheid was tegen, maar we veranderen een paar punten en komma’s en drukken het er toch door heeft de partijgenoot van De Jager, Balkenende, destijds gedacht. En het werkte. Referendums doen we maar niet meer aan. We kunnen beter gelijk maar alles doordrukken wat we willen.

Straatsburg

En als er dan teveel ophef is, dan passen we wat aan en gaat het domme volk wel weer terug voor zijn TV op de bank zitten. Een voorbeeld is de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar een Franse stad in de Elzas.

Kosten € 180 miljoen

Tegen de jaarlijkse € 180 miljoen die wordt weggegooid, omdat de Fransen dat nu eenmaal willen, zijn op www.oneseat.eu 1.270.418 mensen geweest die hebben aangegeven het hier niet mee eens te zijn. In plaats van 12 keer per jaar, wordt het in 2012 en 2013 daarom dan maar 11 keer per jaar. En nou niet meer zeuren.

Reddingsoperaties

Maar het ergste zijn natuurlijk die miljarden verslindende reddingsoperaties van banken en tegenwoordig ook landen. Zonder blikken of blozen wordt beweerd dat het geen geld zou kosten of dat er zelfs geld aan verdiend zou worden. Denken ze nu echt dat we zo dom zijn?

Garantiestelling ECB

Na het debacle van Mark ‘ik zit goed in de cijfers’ Rutte, waarin hij er € 50 miljard naast zat, blijkt nu ook nog eens circa € 35 miljard als garantiestelling aan de Europese Centrale Bank (ECB) te zijn verstrekt.

Schuldcrisis met meer schuld oplossen

“Laten we dat maar niet vertellen, want misschien reageren de financiële markten daar wel weer op…” fluisterden de voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy, de Commissievoorzitter Barroso, stafleden van de Commissie en regeringsleiders tegen elkaar. Want een schuldcrisis met nog meer schuld oplossen, is natuurlijk wel een beetje raar.

Pinoccio Bos

Het lijkt een beetje op Wouter Bos die roept dat hij alle vertrouwen in Fortis heeft, terwijl op dat moment druk wordt gewerkt aan een plan om de bank te nationaliseren. Politici mogen blijkbaar liegen. Ze doen het in ieder geval keer op keer. En niemand maakt zich er (meer) druk over.

€ 488 miljard tot nu toe

Ierland heeft een lening aangevraagd van € 85 miljard. Portugal heeft een lening aangevraagd van € 78 miljard. Griekenland heeft al eerder € 110 miljard gekregen en krijgt nu nog eens € 215 miljard (bijdrage IMF + EFSF € 109 miljard en bijdrage private sector

€ 106 miljard) waarmee dan de teller voor Griekenland uitkomt op € 325 miljard, blijkt uit cijfers van de Nederlandse overheid. Voor de drie landen samen komt dan de teller voorlopig uit op € 488 miljard. En dat is dus nog los van de steun aan de banken of de ECB.

Nederlandse CDS schiet omhoog

De Credit Default Swaps (een soort verzekering tegen een faillissement) op Spanje, Portugal, Ierland, Griekenland, Ierland en Italië dalen momenteel, maar de premie voor Nederland schiet fors omhoog en is in de afgelopen weken verdubbeld.

CDS

Griekse boekhoudkundige trucjes

‘Met de kennis van nu’, maar ook met de kennis die we al hadden, moeten we constateren dat het niet mogelijk is om landen met dermate grote verschillen in cultuur samen te voegen. Zeker als er nu ‘Griekse boekhoudkundige trucjes’ zoals het belazeren van de kluit moeten worden gebruikt, uit angst voor de reactie van de financiële markten.

Ga maar rustig slapen

Nou ja, het is allemaal voor uw eigen bestwil, zo wil De Jager u laten geloven. “Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.” Beleggers in goud geloven er echter niet in, getuige de records die zowel in euro’s als in dollars worden aangescherpt.

Profiteren van de ontwikkelingen

De ProtectiePortefeuille steeg dit jaar reeds circa 48% dankzij onder meer posities in aandelenindices en goud en zilver en dat terwijl de AEX circa 12% terrein verloor. Abonnees die vorig jaar de ProtectiePortefeuille volgden, konden een rendement van circa 48% bijschrijven. Wilt u ook profiteren van ontwikkelingen van de goudprijs of uw portefeuille beschermen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement.

Drs. Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.