De Jager verzwijgt voor uw eigen bestwil

Hoe kun je iemand nog vertrouwen die uw belastinggeld op het spel zet en dit vervolgens bewust verzwijgt? De Jager zou bang zijn geweest voor de reactie van de financiële markten. Kennelijk is hij niet bang voor de belastingbetaler met wiens geld hij aan het gokken is.

Europese grondwet

Nederlanders zijn volgens De Jager blijkbaar veel te netjes om de straat op te gaan en rotzooi te schoppen. En hij heeft daar natuurlijk wel een punt. Bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 ging ook niemand de straat op.

Referendum

Een ruime meerderheid was tegen, maar we veranderen een paar punten en komma’s en drukken het er toch door heeft de partijgenoot van De Jager, Balkenende, destijds gedacht. En het werkte. Referendums doen we maar niet meer aan. We kunnen beter gelijk maar alles doordrukken wat we willen.

Straatsburg

En als er dan teveel ophef is, dan passen we wat aan en gaat het domme volk wel weer terug voor zijn TV op de bank zitten. Een voorbeeld is de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar een Franse stad in de Elzas.

Kosten € 180 miljoen

Tegen de jaarlijkse € 180 miljoen die wordt weggegooid, omdat de Fransen dat nu eenmaal willen, zijn op www.oneseat.eu 1.270.418 mensen geweest die hebben aangegeven het hier niet mee eens te zijn. In plaats van 12 keer per jaar, wordt het in 2012 en 2013 daarom dan maar 11 keer per jaar. En nou niet meer zeuren.

Reddingsoperaties

Maar het ergste zijn natuurlijk die miljarden verslindende reddingsoperaties van banken en tegenwoordig ook landen. Zonder blikken of blozen wordt beweerd dat het geen geld zou kosten of dat er zelfs geld aan verdiend zou worden. Denken ze nu echt dat we zo dom zijn?

Garantiestelling ECB

Na het debacle van Mark ‘ik zit goed in de cijfers’ Rutte, waarin hij er € 50 miljard naast zat, blijkt nu ook nog eens circa € 35 miljard als garantiestelling aan de Europese Centrale Bank (ECB) te zijn verstrekt.

Schuldcrisis met meer schuld oplossen

“Laten we dat maar niet vertellen, want misschien reageren de financiële markten daar wel weer op…” fluisterden de voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy, de Commissievoorzitter Barroso, stafleden van de Commissie en regeringsleiders tegen elkaar. Want een schuldcrisis met nog meer schuld oplossen, is natuurlijk wel een beetje raar.

Pinoccio Bos

Het lijkt een beetje op Wouter Bos die roept dat hij alle vertrouwen in Fortis heeft, terwijl op dat moment druk wordt gewerkt aan een plan om de bank te nationaliseren. Politici mogen blijkbaar liegen. Ze doen het in ieder geval keer op keer. En niemand maakt zich er (meer) druk over.

€ 488 miljard tot nu toe

Ierland heeft een lening aangevraagd van € 85 miljard. Portugal heeft een lening aangevraagd van € 78 miljard. Griekenland heeft al eerder € 110 miljard gekregen en krijgt nu nog eens € 215 miljard (bijdrage IMF + EFSF € 109 miljard en bijdrage private sector

€ 106 miljard) waarmee dan de teller voor Griekenland uitkomt op € 325 miljard, blijkt uit cijfers van de Nederlandse overheid. Voor de drie landen samen komt dan de teller voorlopig uit op € 488 miljard. En dat is dus nog los van de steun aan de banken of de ECB.

Nederlandse CDS schiet omhoog

Nederlandse CDS schiet omhoogDe Credit Default Swaps (een soort verzekering tegen een faillissement) op Spanje, Portugal, Ierland, Griekenland, Ierland en Italië dalen momenteel, maar de premie voor Nederland schiet fors omhoog en is in de afgelopen weken verdubbeld.

 Griekse boekhoudkundige trucjes

‘Met de kennis van nu’, maar ook met de kennis die we al hadden, moeten we constateren dat het niet mogelijk is om landen met dermate grote verschillen in cultuur samen te voegen. Zeker als er nu ‘Griekse boekhoudkundige trucjes’ zoals het belazeren van de kluit moeten worden gebruikt, uit angst voor de reactie van de financiële markten.

Ga maar rustig slapen

Nou ja, het is allemaal voor uw eigen bestwil, zo wil De Jager u laten geloven. “Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.” Beleggers in goud geloven er echter niet in, getuige de records die zowel in euro’s als in dollars worden aangescherpt.

Profiteren van de ontwikkelingen

De ProtectiePortefeuille steeg dit jaar reeds circa 32% dankzij onder meer posities in aandelenindices en goud en zilver en dat terwijl de AEX circa 7% terrein verloor. Abonnees die vorig jaar de ProtectiePortefeuille volgden, konden een rendement van circa 48% bijschrijven. Wilt u ook profiteren van ontwikkelingen van de goudprijs of uw portefeuille beschermen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement.

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. Elske
  Elske zegt:

  Ik denk dat men (nog) niet de straat op gaat omdat:
  1. het mensen nog niet hard genoeg direct raakt (bv. geen betaalbaar voedsel, energie kunnen kopen) en indirect voelt men het nog niet.
  2. mensen langzamerhand iets hebben van dat het toch niets uitmaakt, dat ‘leiders’ altijd wel weer achterdeurtjes gebruiken om hun zin door te zetten. De rijken elkaar de bal toespelen.
  3. steeds meer mensen daardoor iets hebben van ‘ik zorg dat het in mijn eigen omgeving goed is, want ik kan er toch niets aan veranderen’
  4. door alle vaak verschillende berichtgevingen in media, wat waar is en wat niet, afhaken en het nieuws minder goed volgen.
  Daar wordt natuurlijk handig op ingespeeld door hen die ‘ons’ gezamenlijke belastinggeld nu zo rondstrooien
  5. een deel van de mensen zo graag in de illusie wil blijven hangen van het sprookje dat koningin en vaderland hen altijd wel zal beschermen. Maar er is helaas een deel wat ook elders dan wel goed voor zichzelf zal zorgen.

  Maar:
  * Ik denk dat politici zich vergissen, het gist wel degelijk in de samenleving. Men begint, om mij heen, steeds bozer te worden, onderhuids, op regels die zo tegen het gevoel in strijken.
  -Hoezo steeds meer geld naar een land wat zich er in heeft gelogen en niet de klas is uitgestuurd en nu niet eerst de zaken intern goed op orde gebracht heeft aan structuur bv. om in de zeer nabije toekomst wel belastingen te heffen…(een ‘onsamenhangend’ land ook nog waar Kreta van wegdrijft op hun gasvondsten?)
  -En hoezo kan dat land ooit uit de schulden komen als het zo moet privatiseren en de winsten dus naar het buitenland zullen vloeien (Shockdoctrine verhaal).
  -Hoezo geen foto’s van dieven op internet als je zo bestolen wordt en de politie niet genoeg mankracht heeft, die pet paste ons toch allemaal?…dan maar een ‘dief-alert’ instellen?
  Of is die pet ineens alleen voorbehouden aan de (uitgeholde) politie? Vreemd. En dat we niet terug moeten willen naar….feodale toestanden…maar?
  * Doordat we zo ‘belazerd’ worden en belazerd voelen door politici en banken en belastingheffer (hoezo 4 procent rendement over vermogen op jaarbasis, geen bank die dat geeft maar de overheid wil het wel van ons heffen voor de vermogensbelasting daarover nog moet worden geheven is buitenwettelijke dieverij. (Als burger kunnen wij nu geen miljarden lenen tegen 1 %…)) Een logisch menselijk gevolg lijkt me dan dat de zich ‘onvoldoende beschermde mens’ ook maar eigen rechter wil gaan spelen, niets menselijks ons ook vreemd nietwaar.
  * ‘Democratie’ (of dat wat we nog steeds willen geloven dat er bestaat) bestaat ook slechts bij een goede ratio verhouding tussen ‘arm’ en ‘rijk’. Komt daar meer verschil tussen, dan is iedere democratie gedoemd te mislukken. Als bij de rijken (Amerika) minder belasting geheven wordt dan bij de armen, wordt het verschil te groot en krijg je op zeker moment sociale onlust.

  Jammer dat steeds meer mensen het steeds minder echt snappen allemaal, politici, banken en overheid, de chaos komt dichterbij en als er dan een lont in het kruidvat gestoken wordt, zijn pas echt de rapen gaar!

  Maar misschien is dat wat we nodig hebben?
  Dat het water ons letterlijk aan de lippen staat? Kunnen we misschien eindelijk eens geld gaan reserveren voor onze dijken zodat onze nazaten hier ook kunnen wonen….
  moeten die Belgen het ook doen…anders helpt het nog niks…

  Beantwoorden
 2. Richard Brouwer
  Richard Brouwer zegt:

  Niets dan de waarheid, goed artikel.

  Ben zelf kleine optiebelegger.
  Tip:let ook eens op Fugro, meer dan de helft van de dagomzet gaat buiten het orderboek om, met rare koersuitslagen vanaf eind juni, AFM weet dit maar doet niets

  Beantwoorden
 3. Johan
  Johan zegt:

  Heeft USA hulp nodig van Europa en andere rijke landen?
  Gepubliceerd op augustus 1, 2011 Algemeen , Onrecht , Politiek , Rechtspraak Geef een reactie Bewerken
  Europa’s rijkste landen van de EU zijn in rep en roer om erger te voorkomen.

  Want het betaal middel de euro staat op instorten. Als het rampen senario mislukt heeft dat enorme gevolgen voor de financiële markten en word het een economische ramp voor Europa. Griekenland blijkt een bodemloze put. Je kunt je afvragen met de kennis van het verleden van Griekenland waarom Griekenland nu zo een enorme schuld heeft opgebouwd.

  Als we het bijvoorbeeld over de economie hebben waarom hebben ze landen als Griekenland Spanje Portugal Italië en landen in het voormalig Oostblok lid gemaakt van de EU.

  Het zijn allemaal landen die in het verleden meerdere malen failliet zijn gegaan. Waarom worden de Nederlanders persoonlijk opgezadeld met schulden (waar ze niet verantwoordelijk voor zijn) maar die ze wel aan die landen moeten betalen.

  Griekenland als voorbeeld het is nu al de zesde keer sinds de onafhankelijkheid van de Grieken in 1829 dat de Grieken failliet gaan.

  Van alle Europese landen spant Spanje de kroon. Dit land is sinds 1476 maar liefst dertien keer gefailleerd, gevolgd door Frankrijk met acht faillissementen. Wat staat ons nog te wachten met de overige zwakke landen lid van de EU.

  Hoe lang duurt het nog dat de euro valt. Wat gaat dat betekenen voor de Nederlander zijn spaargeld, of ander vermogen?

  Overigens is Nederland nog nooit failliet geweest tot op de dag van vandaag. Maar de vraag rijst voor hoe lang nog. Waarom slopen ze Nederland ?

  Griekenland is dus in het verleden meerdere malen failliet gegaan maar zijn er toch weer op eigen houtje boven opgekomen. Heeft dat te maken met de omvang van deze staats schuld misschien. Zins men lid is geworden van de EU heeft Griekenland een staatsschuld opgebouwd die vele malen groter is dan ze ooit gemaakt hebben in het verleden.

  Maar waarom heeft men daar zo een torenhoge schuld opgebouwd en waar is dat geld nu naar toegegaan. Daar is zover ik weet nimmer over gesproken. De kern van de opgebouwde staatsschuld zou ik willen weten als rijk land, die een land als Griekenland financieel gaat steunen.

  Het heeft de burgers van de rijke Europese landen zins de invoering van de euro al handen vol met geld gekost. Door arme landen als Griekenland financieel bij te staan, en wat dacht je van de invoering van de euro alles werd een stuk duurder en later de enorme euro ontwaarding die zijn diepte punt nog niet heeft bereikt.

  Naar alle waarschijnlijkheid blijft het niet alleen bij Griekenland. Er word al gesproken over Italië dat nog een veel groter gevaar voor het behoud van de euro is. Hoeveel geld moet er nog vrijkomen om de euro te redden.

  Maar moeten we niet verder kijken dan ons neus lang is. Amerika bijvoorbeeld nagenoeg failliet, met een schuld van 16,5 biljoen dollar. Moeten de rijke landen in de wereld Amerika steun geven die ze nodig hebben. Want als Amerika exit gaat heeft dat een enorme inpakt in de gehele wereld op economisch gebied. China zal bijvoorbeeld een groot gedeelte van de Amerikaanse schuld moeten kwijtschelden. En Europa zal net zo goed veel geld in Amerika moeten pompen om de problemen in Europa op te lossen, Want zonder hulp aan Amerika word het mogelijk een te grote last om hun schulden te betalen zodat de kans om failliet te gaan groot is. Heeft de reddings- actie voor de euro voorals nog weinig zin.

  Beantwoorden
 4. Harry Haanen
  Harry Haanen zegt:

  Prima artikel van Richard Brouwer.
  Gegrond , getuigend van gezond verstand.
  Mij uit het hart gegrepen.
  En… wat je niet zoveel meer ziet… in fatsoenlijk on-verengelst Nederlands, zonder spelfouten. Bijna dan.
  Want die lont hoort echt niet in een kruidvat …
  dat schrijft zowat iedereen fout.
  Een vat met kruid zal niet licht ontploffen, en die winkelketen mag heel taalgrappig zo zijn genoemd; het bij die lont horende (bus-)kruit, dat gevaarlijke spul moet echt met een -t…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.