De jeugd heeft de toekomst, maar niet in China

China

De jeugd heeft de toekomst. Dat is waar, maar zo lijkt het niet in China. Daar is de jeugd een probleem geworden.

Ik ga het vandaag hebben over de Chinese economie en daar speelt de jeugd een hoofdrol in.
De jeugdwerkloosheid is in China nu bijna 20%. Dat is dus enorm. Een sociaal vangnet is er amper, dus heb je geen baan, dan is je leven ellendig.

We gaan even terug in de tijd. China had ooit het probleem dat het de bevolking niet kon voeden. Er kwamen te snel veel mensen bij, er moest wat gebeuren. Er werden twee maatregelen ingevoerd. De bevolking werd naar het platte land gejaagd en er kwam een één kind beleid.
Het gevolg was een enorme nood met miljoenen mensen die letterlijk dood van de honger gingen.
Het moest anders, dat was wel duidelijk.

De communistische partij besloot daarop dat China de potentie had de fabriek van de wereld te worden. De ontspanning met de VS gaf de mogelijkheid dat de VS en Europa een deel van hun (ongewenste) werkgelegenheid en productie zouden overbrengen naar China. Iedereen blij, want China had werkgelegenheid en de VS en Europa konden gaan werken aan een schoner milieu, zonder dat het keihard ten koste zou gaan van de economie.
De stap zou China werkgelegenheid geven en welvaart. De communistische droom kon alsnog werkelijkheid worden, al werd ‘communisme’ nu wel samengevoegd met particulier initiatief en bezit. Een kniesoor die daar op let.

De bevolking werd terug naar de steden gebracht … we praten over 250 miljoen mensen die min of meer gedwongen naar de steden verplaatst werden en men ging serieus aan opleidingen werken. Het onderwijs werd een belangrijke pijler. 4% van het BNP werd aan scholingen besteedt.

China werd inderdaad de fabriek van de wereld.

Maar, met de welvaart en enkele superrijken kwamen er ook veel meer mensen die het beter dachten te weten dan de almachtige communistische partij.
Met de rijkdom kwamen dus ook de praatjes en de roep om meer persoonlijke vrijheid. De regerende communistische partij voelde dat als een poging dat men begon te zagen aan haar stoelpoten. De argwaan tegen de rijken, maar ook tegen de eigen bevolking nam toe. De onderdrukking werd staatsbeleid.

Ondertussen studeren er jaarlijks 10 miljoen jonge mensen af. Ze hebben heel hun universitaire studie doorlopen en zijn hoog opgeleid.
De overheid besloot dat China vanaf 2025 niet alleen de fabriek van de wereld moet worden, maar de leider van de wereld moet worden.
Dat is een veel groter doel…

Maar… de bevolking raakt steeds meer ontevreden en moet met steeds meer kracht onderdrukt worden.

Er is ook veel te weinig werk voor ieder jaar meer dan 10 miljoen nieuwe afgestudeerden. Velen van hen gingen de laatste tien jaar eerst werken als buitenschoolse studiehulp om de jeugd verder te helpen met hun studie. Dat beviel de overheid niet en die buitenschoolse studie na schooltijd is nu verboden. Daarmee viel de werkgelegenheid van miljoenen pas afgestudeerden weg.

Men ging ook massaal werken voor internet bedrijfjes die computerspelletjes en apps ontwikkelden.
Maar… Dat beviel de overheid ook niet en die sectoren liggen nu zwaar onder vuur en veel spelletjes en apps zijn nu verboden. Daarmee gingen niet alleen veel banen voor jong afgestudeerden verloren, maar ze verloren ook een plek om hun emoties de vrije hand te geven en lekker los te gaan.
Je mag je in China niet uitten want te vaak is die uiting te eng voor de machthebbers.
Wat jonge mensen dus deden, was de straat op gaan en demonstreren.

Ze kregen bij die protesten te maken met keihard politie optreden en gezien die aanhoudende keiharde aanpak van de politie is dat na een paar keer ook niet echt leuk meer. De jongeren hebben nu een andere vorm van protest gevonden.
‘Lie flat’ was een eerste hype. Mensen die gewoon ergens gaan liggen. Niets doen, alleen liggen.
Het is een protest. Het is het zwakste protest ooit, maar het is zonder meer een protest.

Dat werd al gevolgd door ‘Let it rot’
Dat is net een slagje erger. Het kan je dan nog minder schelen.

En involution is de volgens stap. Een soort van nihilisme. Dat begint nu ‘in’ te komen.

China is daarmee een flink deel van haar jeugd aan het verliezen. Die jongeren hebben niets meer om voor te leven. Daarbij komt dan nog dat er 30 miljoen meer jonge mannen dan jonge vrouwen zijn. De één kind politiek zorgde er voor dat men meisjes direct na de geboorte smoorde. Men wilde alleen een jongen. 30 miljoen jongens meer dan meisjes werd het resultaat.

Nog even terug naar de banen voor de jeugd. 20% is werkloos, dat houdt in dat 80% wel werk heeft.
Helaas is dat vaak werk ver onder hun niveau. Het zijn ook vaak 996 banen.
U kent die uitdrukking mogelijk nog niet?

Het staat voor: on 9 uur beginnen en om 9 uur stoppen met werken en dat zes dagen per week.
Vaak betreft het productiewerk aan de lopende band. Er is een enorme druk en velen houden het niet vol. Burn outs, maar ook zelfs jonge mensen die op het werk sterven.
Hun plaats wordt snel ingenomen door hoog opgeleide werklozen die liever een 996 baan hebben dan geen baan…

Maar… het zijn niet alleen jonge mensen die zeer ontevreden zijn.

De onroerend goed sector is de bom onder de Chinese economie.
De reden is dat er de laatste tien jaar vooral gebouwd is voor speculatie.
Chinezen willen niet wonen in een woning waar al door een andere familie in gewoond is. Als je dus bouwt voor speculatie, dan bouw je voor leegstand. Pas als de vastgoedmarkt zo ver gestegen is dat je je appartement met veel winst kan verkopen, dan doe je dat en dan zou die koper eventueel als eerste in dat appartement kunnen gaan wonen… Of die persoon wacht ook weer heel lang op een prijsstijging… etc.

Die prijsstijging kwam op een gegeven moment niet meer, maar erger was dat de bouwkwaliteit enorm achteruit ging. Veel appartementencomplexen zijn na 5 jaar leegstand letterlijk onbewoonbaar geworden. Heel wat flats zijn daarom al weer gesloopt. Het werd te gevaarlijk om ze te laten staan.
Maar de appartementen in de flats zijn vaak met hypotheken gekocht. Men moet blijven betalen voor appartementen die niet meer bestaan.
Er is veel fraude en er zijn veel mensen die stoppen met de hypotheek afbetaling.
Banken gaan onderuit en keren geen spaargeld meer aan hun spaarders uit.
Niet alleen speculanten verliezen hun geld, maar ook spaarders verliezen door falende banken hun spaargeld.
Het gevolg is nog meer onrust, maar nu bij de leeftijdsgroep 30 to 60. Mensen die keihard gewerkt hebben en hun spaargeld nu verloren zien gaan in vastgoed speculaties en bank faillissementen.

Ook deze mensen gaan de straat op om te protesteren en worden daar door de politie in elkaar geslagen.

Ondertussen willen de superrijken het land ook verlaten en China doet er alles aan om ze dat onmogelijk te maken.

Dan is er ook nog de aanhoudende Covid crisis.
China kiest voor een nul Covid beleid. Als er ergens besmettingen zijn gaat alles op slot.
Bedrijven gaan kapot, mensen worden gevangenen in hun eigen huis.
De ontevredenheid neemt daarover ook enorm toe.

Kortom, de economie krijgt enorme klappen en tientallen, zo niet honderden miljoenen mensen zijn ontevreden.

Naar buiten toe lijkt China enorm machtig, maar de macht drijft op los zand en zware onderdrukking.
China heeft een buitenlandse vijand nodig om de woede naar buiten toe te richten. Taiwan is het logische slachtoffer.

Met Argentinië in gedachten kan je wel zien hoe dat moet uitpakken. De Falklands waren voor Argentinië het ideale focuspunt. De gehate dictator werd vreselijk populair en de omslag kwam letterlijk in enkele dagen.

Als de onrust erger wordt, dan kan een oorlog om Taiwan wel eens als enige oplossing gezien gaan worden.

Hoe dan ook, China moet OOK door haar vastgoedcrisis heen en met ieder repressief overheidsingrijpen in de economie nemen de kansen van China af. De overheid blijft keer op keer ingrijpen, want de onrust neemt nog altijd toe.
China is als een tijger op heel dun ijs. Ze zijn veel minder sterk dan ze naar buiten toe ogen.

Als het kaartenhuis binnen enkele maanden instort, dan zou me dat niet verbazen.

Hoe zien we dat alles richting de aandelenbeurs.
Er is het iShares Large Cap ETF. (FXI)
In 2007 stond dat dubbel zo hoog als nu in 2022.
Het laatste jaar ging die ETF van  42 naar 30.

Kortom, in grote Chinese aandelen zou je al een generatie geen winst gemaakt hebben en de laatste maanden is die situatie niet beter geworden. Mensen die niet spaarden en niet in de vastgoedsector belegden maar slechts aandelen kochten deden het dus ook niet best in China.

Kijken we naar Alibaba (BABA). Jack Ma moest na commentaar op de Communistische partij maandenlang naar een heropvoedingskamp. Hij heeft vervolgens zijn functie moeten neerleggen. Zijn bedrijf moest herstructureren en de koers daalde van ruim 300 naar onder de 100.
Als de regering zich er mee gaan bemoeien, dan wordt het niet beter.

De angst die ik heb, is dat de Communistische partij niet alleen de onderdrukking keihard voortzet, maar dat ze dus ook een oplossing ziet in het creëren van een buitenlandse vijand.

Taiwan is het logische slachtoffer.

Het zou op dit moment een ramp voor Taiwan, de wereld EN China betekenen. Dat komt omdat Taiwan enorm belangrijk is in de ontwikkeling van computerchips.

China wil die sector nu ook zelf opzetten, want met een eigen computerchip sector is Taiwan niet zo belangrijk meer voor China. De ontwikkeling in China van de chipsector is dus van groot belang voor Taiwan. Je kan wel raden wanneer China de aanval inzet.

Als China echter aanvalt voor dat haar eigen sector volledig ontwikkeld is, dan maken ze zich enorm kwetsbaar. Ook de VS heeft nu ingezien dat hier een enorme kwetsbaarheid ligt en daarom is de VS nu zo op de hand van Taiwan.

Ook de VS moet nu keihard werken aan de ontwikkeling van een eigen chips sector. China moet ondertussen met alle middelen van een avontuur richting Taiwan afgehouden worden. De wereld kan niet zonder de chips uit Taiwan.

Met vriendelijke groeten, Tom Lassing, Beursbox.nl

 

1 antwoord
  1. ThinkRich
    ThinkRich zegt:

    Interessant artikel! Het is vooral bijzonder dat vastgoed zo’n destabiliserende factor is voor de economie. Ik heb ook wel eens gelezen dat China soortgelijke vastgoedprojecten opzetten in naastgelegen landen, zoals Maleisië. Denk je dat die expansie het land duur zal komen te staan?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.