Vorige week zagen we hoe de weekindicator ons kan helpen om met de ongedurige technologiefondsen toch goede resultaten te behalen. Datzelfde is het geval bij de beleggingsfondsen die in de sector technologie en internet gespecialiseerd zijn.

Bij de inleiding van zijn seminars over beleggen vertelt Bert van Arkel onder meer dat er ongeveer 28.000 aandelen genoteerd zijn op de beurzen wereldwijd. Maar dat er daarnaast ook nog plus minus 60.000 beleggingsfondsen op de schermen figureren. Dat zijn er dus ruim twee maal zoveel. Daar moest ik wel even over nadenken, toen ik het hoorde. Zo van, hoe kan dat nou? En waarom is dat zo? Wat doen die dan allemaal? En wat levert dat nu extra op voor ons als beleggers? Na lang nadenken kon ik maar één antwoord bedenken: kosten. Dat was ook het enige goede antwoord, volgens Bert, en ik slaagde vervolgens voor zijn seminar.

Landenfondsen

Wat ik daarvan opgestoken heb, is dat het dus over het algemeen niet de moeite loont om je met beleggingsfondsen in te laten. Integendeel. Daar zijn echter drie uitzonderingen op. Allereerst hedgefondsen, die zowel in een stijgende als een dalende markt geld kunnen verdienen. Ook fondsen die beleggen in een land waar je zomaar geen zicht op hebt, kunnen interessant zijn. Ik denk onder meer aan China. We weten dat daar de laatste jaren veel gebeurt. Heel veel zelfs. Maar het valt nog niet mee om daar iets van op je scherm te krijgen. En als dat al lukt, kun je niet lezen wat er staat. En zelfs als je dat wel kunt, moet je je afvragen of dat dan wel klopt. Sowieso valt het voor een buitenlander niet mee om op de Chinese beurs te handelen. Je hebt dus gespecialiseerde fondsmanagers nodig, die ter plekke ook een beetje achter de schermen kunnen meekijken.

Technologie en internet

De andere uitzondering is als het om een sector gaat, die zo nieuw is dat het welhaast een dagtaak is om een beetje in de gaten te houden wat er zoal gebeurt. De laatste jaren ging en gaat dat vooral om de sector technologie en internet. Wereldwijd rijzen er nieuwe bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. En bijna evenveel verdwijnen er dan weer binnen de korste keren. Enkelen blijven echter wel overeind. Dat kunnen dan vervolgens de pareltjes worden, waar je als belegger doorgaans alleen maar van kunt dromen. Om daarvan mee te kunnen profiteren, heb je dus gespecialiseerde hulp nodig van een deskundige. Zo presenteren de beleggingsfondsen in deze sector zich ook. Maar de vraag blijft natuurlijk of ze zich op deze manier in de praktijk ook kunnen profileren? En dat blijkt dan soms weer niet zo mee te vallen. Neem bijvoorbeeld het ING Internet Fund.

Internet Fund

Bellen blazen

Dat presteerde vanaf eind 1998 tot begin 2000 zeer goed. Maar ja, dat was dan ook de periode waarin zelfs het kleinste kind prachtige zeepbellen kon blazen. Daarna is echter van al dat schuim niets overgebleven. Deels komt dat door de zeer moeilijke marktomstandigheden. Maar het geeft ons bovendien een indruk van de deskundigheid van de fondsbeheerders. De keuze uit een lange lijst van internetbedrijven valt de ene keer wat beter uit dan de andere keer. Dat komt ons dan wel weer bekend voor, natuurlijk. Daarom heeft Van Arkel Investment Coaching juist voor dat soort situaties de weekindicator ontwikkeld. Vorige week spraken we daar al over.

Internet Fund

Weekindicator

Deze weekindicator bewijst ook goede diensten bij de beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in technologie en internet. In bovenstaande grafiek is bijvoorbeeld goed te zien hoe de twee belangrijke uptrends van het ING Internet Fund in de laatste twee jaar door de weekindicator prachtig aangegeven werden. In de tussenliggende periode van zijwaartse beweging werd er weliswaar een aantal malen een koopsignaal gegeven, maar dat signaal werd weer even snel gevolgd door een verkoopsignaal.

Mooie rendementen

Uit onderzoek met deze indicator bij een viertal beleggingsfondsen in deze sector – waaronder het ING IT Fund, ING Internet Fund, Postbank IT Fund en OHRA Internet Fund – is gebleken,dat zodoende over de periode 1999 – medio 2004 gemiddeld een rendement van 14.6% per jaar kon worden behaald. Tegenover een verlies van 8,9% bij Buy & Hold. Na correctie voor de tijd dat de aandelen daarbij niet in ons bezit waren, komt het rendement uit op 29,9%. En in combinatie met een stop-loss van 5% werd gemiddeld zelfs een rendement van 37,6% per jaar bereikt.

Herre Hogendoorn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.