De kracht van opties

Als belegger kunt u – afhankelijk van uw risicoprofiel – beleggen in zeer veel verschillende assets. Zo kunt u beleggen in aandelen, obligaties, grondstoffen, hedge funds, valuta etc. Slechts weinig beleggers maken gebruik van opties. Ik vind dit jammer, omdat opties absoluut waarde kunnen toevoegen aan uw portefeuille. Zo kunt u opties gebruiken om het risico af te dekken of om extra rendement mee te behalen.

Ik houd van aandelen uit de financiële sector vanwege hun relatief lage waardering en hoge dividendrendement. Ook is de optiemarkt voor Nederlandse financials zeer liquide met veel mogelijkheden van uitoefenprijzen en looptijden.

Lage waardering ING

Voor zover mij bekend zijn er 36 verschillende analisten die het aandeel ING volgen. Twee analisten hebben het aandeel op underperform staan, acht op houden, tien op outperform en zestien op kopen. De belangrijkste reden dat de meeste analisten positief zijn over het aandeel is de lage waardering en het hoge dividend. Met een verwachte winst over 2007 van € 3,40 bedraagt de koers/winst-verhouding (K/W) van ING ongeveer 9,8. Het dividendrendement bedraagt bij een huidige koers van € 33,15 circa 4,1%. De meeste analisten gaan ervan uit dat de winst in 2009 ongeveer € 3,80 zal zijn. Bij een gelijkblijvende K/W betekent dit dat het aandeel ING eind 2009 een koers van € 37,25 kan halen.

Ook ik vind de huidige waardering van ING aan de lage kant. Als we kijken naar de waardering van de Europese bankverzekeraars, dan bedraagt de gemiddelde K/W ruim 12. Mijns inziens verdient ING zeker een gelijke waardering. Met name de ontwikkeling van ING Direct is veelbelovend, alhoewel ook ING Direct last heeft van de vlakke yieldcurve. Stel dat beleggers dit ook gaan vinden en ING hetzelfde gaan waarderen als haar concurrenten. Dit zou betekenen dat de koers van ING (bij een K/W van 12) kan oplopen naar € 45,60 in 2009, een stijging van ruim 37%.

Straddle

Het slechte nieuws is dat beleggers leven met onzekerheid. We verwachten dat een aandeel zal stijgen, maar zeker weten doen we het niet. Juist vanwege deze onzekerheid kan het interessant zijn om het aandeel ING te kopen en de optiecombinatie straddle te verkopen.

Stel we kopen het aandeel ING en verkopen een optiecombinatie met een looptijd van bijna drie jaar.

Koop aandeel ING voor                                 33,15

Verkoop call december 2009 35 voor             3,90

Verkoop put december 2009 35 voor              5,95

Per saldo investeren we dus € 23,30. Dit is bijna 30% lager dan de huidige koers. Ik ga ervan uit dat het gemiddelde dividend over de looptijd € 1,38 per jaar bedraagt. In december 2009 zijn er nu twee mogelijkheden:

  1. Het “slechte” scenario is als het aandeel ING lager dan € 35,00 noteert. Vanwege de verkochte put moeten we het aandeel ING bijkopen op € 35,00. Onze positie in het aandeel ING wordt dus verdubbeld! De gemiddelde kostprijs bedraagt dan (€ 35,00 + € 23,30)/2 = € 29,15, oftewel 12% onder de huidige koers. Bij een verwachte winst van € 3,85 per aandeel in 2009 komt dit overeen met een K/W van 7,5. Dit lijkt niet veel, maar beleggen is leven met onzekerheid. We weten niet zeker of ING de verwachtingen kan waarmaken en inderdaad een winst per aandeel van € 3,85 euro weet te realiseren. In het slechtste geval is het aandeel ING waardeloos geworden (bijvoorbeeld bij een faillissement) en heeft u een dubbele positie in een aandeel dat niks meer waard is. In dit geval kan het verlies dus aanzienlijk zijn. U moet dus zelf goed nagaan wat uw verwachtingen omtrent ING zijn. Voor de volledigheid, bij een kostprijs van € 29,15 bedraagt het verwachte dividendrendement 4,7%.
  1. De tweede mogelijkheid is dat het aandeel ING boven € 35,00 staat. Doordat we een call hebben verkocht met een uitoefenprijs van € 35,00, moeten we de aandelen ING verkopen op € 35,00. De koerswinst is dan € 35,00 – € 23,30 = € 11,70. Op basis van samengestelde interest is dit een jaarlijks rendement van 15%. Samen met het dividendrendement van 5,9% kunt u dus een maximaal rendement behalen van 20,9%. Over de looptijd is dit een maximaal rendement van 68%. Om dit jaarrendement van 20,9% te behalen, hoeft het aandeel slechts met 1,9% per jaar te stijgen.

Om hetzelfde resultaat als bij de tweede mogelijkheid, maar dan zonder opties, te halen moet ING stijgen naar € 51,55. Dit is natuurlijk veel minder waarschijnlijk dan een stijging tot € 35,00.

Hoewel ik redelijk positief ben over het aandeel ING, moet ik helaas toegeven dat ook ik geen glazen bol heb. Ik ben daarom op zoek naar een constructie die ook een aardig rendement oplevert bij een kwakkelende beurskoers. Doordat de beweeglijkheid op de beurs weer wat is toegenomen, ben ik van mening dat bovenstaande constructie een acceptabele combinatie is. Het is natuurlijk aan uzelf om te bepalen of u het hier mee eens bent.

Drs Richard H.J. de Jong RBA

Drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct-directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Hij is tevens beheerder van het Dutch Stock and Option Fund. Meer informatie kunt u vinden op www.dsof.nl. Privé heeft hij positie in ING. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in ING.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.