Laatste update:

China is het laatste veelbelovende land van de BRIC-emerging markets, waaraan wij aandacht schenken in het vierluik. China luidde in februari het jaar van het gouden varken in, het jaar van geluk en voorspoed. Eind februari hebben deze gunstige vooruitzichten echter geen opgeld gedaan. Prompt ondergingen de Chinese beurzen de grootste correctie in tien jaar.

De directe oorzaak van deze daling was de vrees dat de overheid strenge reguleringen wilde doorvoeren om bepaalde effectentransacties af te kappen. Anderzijds kan de enorme stijging van de Chinese beurzen een grote rol in deze correctie hebben gespeeld. In de twaalf maanden voorafgaand aan de mini-crash hebben de Shenzhen en de Shanghai Index beide een indrukwekkende groei laten zien van meer dan 100%.

Achteraf gezien was deze daling niet meer dan een rimpeling in de woelige oceaan en kon deze worden gezien als een gezonde correctie van de overwaarderingen. Deze correctie bood de mogelijkheid tot een gunstig instapmoment. Sinds maart is bijvoorbeeld de beurs van Shenzhen ruim 30% gestegen. Dat de beurs van een opkomend land erg volatiel kan zijn, blijkt wel uit de koersuitslagen van de Chinese indices. De Chinese beurzen zijn blijkbaar hypergevoelig voor zinspelingen van de Chinese overheid op strenge reguleringen. Verder wordt de nationale munteenheid (kunstmatig) laag gehouden en dringen vooral de Amerikanen aan op een revaluatie van de yuan. China heeft namelijk een enorm handelsoverschot vooral ten opzichte van Amerika.

Ondanks de correctie in februari heeft het land met zijn 1,3 miljard inwoners nog altijd een gigantisch economisch groeipotentieel. Sinds de jaren tachtig is de Chinese economie per jaar gegroeid met bijna 10%. Volgens calculaties van het Economisch Bureau van ABN Amro is de Chinese economie in 2006 met 10,5% gegroeid en voor 2007 wordt een groei van 9,6% verwacht*. Cijfers wezen uit dat de economische groei in het eerste kwartaal 11,1% bedroeg. De inflatie steeg in de eerste drie maanden met 3,3% op jaarbasis, hetgeen de grootste stijging was in meer dan twee jaar. De People’s Bank of China (PBoC) hanteert een plafond van 3%.

China is de afgelopen decennia langzaam getransformeerd van een staatseconomie in een vrijer geleide economie. Maar tot op de dag van vandaag heeft de Chinese overheid nog een behoorlijke vinger in de pap. Wel probeert zij de economie vrijer te laten worden, door bijvoorbeeld het toelaten van buitenlandse investeerders. Ook werd het voor buitenlandse investeerders mogelijk om te handelen in de hiervoor gecreëerde B-shares die in Shanghai en Shenzhen worden verhandeld. Mede dankzij deze vermindering van de handelsbeperkingen en een instroom van buitenlands kapitaal konden de Chinese beurzen dan ook indrukwekkend stijgen.

Bovendien heeft de Chinese overheid onlangs plannen ontvouwen die commerciële (binnenlandse) banken de mogelijkheid bieden om buitenlandse aandelen te kopen volgens het zogenaamde qualified domestic institutional investors program (QDII). Dit zou impliceren dat Chinese banken toestemming hebben gekregen om maximaal $ 7 miljard in buitenlandse aandelen te mogen investeren. Aangetrokken door megarendementen op de Chinese aandelenmarkten, hebben Chinese beleggers met dollartekens in hun ogen, met gezwinde spoed een effectenrekening geopend.

China’s zak met geld

China bulkt van het geld, voornamelijk dollars. De valutareserve bedroeg in het eerste kwartaal $ 1,2 biljoen. Het handelsbalansoverschot bedroeg in 2006 maar liefst $ 177,5 miljard. De Amerikaanse overheid zit met het handen in het haar, want zij ziet het tekort op de handelsbalans versus de Chinezen fors oplopen. Een kunstmatig laag gewaardeerde yuan is daar debet aan, hetgeen een doorn in het oog is van de Amerikanen. Uncle Sam heeft inmiddels de juridische messen geslepen door bij de Wereld Handels Organisaties (WTO) aanklachten in te dienen tegen China. Of dit uiteindelijk het gewenste resultaat zal opleveren voor de VS zal nog moeten blijken. Het juridische gevecht zal in ieder geval veel tijd kosten, hetgeen alleen maar in het voordeel is van China.

Shanghai en Shenzhen

Shanghai geldt als het financiële hart van China. De stad heeft deze positie kunnen verwerven dankzij de hervormingen die in 1992 zijn doorgevoerd. Een voorbeeld hiervan is een forse belastingverlaging die het voor binnen- en buitenlandse investeerders aantrekkelijk maakt om zich in de stad te vestigen. Shanghai kent een groei van 9% tot 15% per jaar en is uitgegroeid tot een belangrijk economisch centrum in Oost-Azië. Sinds 2004 bezit Shanghai bovendien de grootste haven ter wereld en heeft daarmee zusterstad Rotterdam van de troon gestoten.

Shenzhen is in twintig jaar tijd uitgegroeid van vissersdorp met een inwonertal van 20.000 tot het centrum van de Chinese high tech-industrie. De stad kent nu tien miljoen inwoners en heeft een geheel nieuwe industriële structuur, waarvan de high tech- en de productie-industrie de basis vormen. Bovendien blijft de stad zich richten op het optimaliseren van zijn economie en richt zich op het aantrekken van bedrijven op de lokale en de wereldmarkt.

Inspelen op China

Als u vertrouwen heeft in de groei van China, dan kunt u daarop inspelen met Turbo’s Long of met het China Shanghai en het China Shenzhen Certificaat. Verwacht u echter dat deze zullen gaan dalen, dan kunt u hierop inspelen met een Turbo Short op de Shenzhen Index.

 

China Certificaat

Met de China H-Share Certificaten http://www.abnamro.nl kunt u op de Amsterdamse beurs heel eenvoudig in de Chinese economie investeren. Door dit product te kopen, belegt u indirect in alle 38 aandelen van de Hang Seng H-Share Index. Veranderingen van de Index worden één-op-één weerspiegeld in het resultaat van het Certificaat en omgerekend naar euro.

 

China Opportunity Garantie Biljet

Met een ABN AMRO China Opportunity Garantie Biljet http://www.abnamro.nl belegt u gedurende de looptijd in de China Opportunity-index. Daarbij heeft u de garantie dat u op de afloopdatum ten minste een minimum percentage van uw nominale inleg ontvangt.

Het volledige aanbod van Certificaten en Turbo’s op de BRIC-landen vindt u op www.abnamromarkets.nl/bric.

Robert Schutte, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.