De lessen van het DSB-debacle
DSB is failliet. Dit is een groot drama voor alle betrokkenen. Uit het debacle zijn een heleboel lessen te trekken, met in veel gevallen ontnuchterende conclusies. Een beetje mixed feelings heb ik wel over het DSB-debacle. Ten eerste ben ik Alkmaarder en al meer dan 35 jaar in hart en nieren fan van AZ. Iedere dag reed ik met veel trots langs het DSB-stadion. Hoe nu verder, vraag ik me sinds deze week af als ik aan het einde van de A9 ben.
U moet weten dat vele mensen uit de streek waar ik vandaan kom, Dirk Scheringa een warm hart toedragen. Een self-made man. Iemand die de top heeft behaald zonder kruiwagens van rijke of adellijke ouders, koorleden of het old-boys network. Daar houd ik van. Een man ook met veel passie voor sport. Hij begon wel een beetje hoogmoedig te worden het laatste jaar, dat was iets minder.
Boos ben ik ook. Natuurlijk had DSB Bank verkooppraktijken die soms over het randje gingen. Maar dit was toch sinds jaar en dag bekend? Waarom greep niemand in als het niet toelaatbaar was? Waar waren de AFM en DNB, de minister van Financiën, de politiek, als het allemaal echt zo erg was? Er werd wel wat gepraat, maar praatjes vullen geen gaatjes, zei mijn moeder altijd.
Doordat niemand kordaat ingreep, zijn consumenten op de aanbiedingen van de bank blijven ingaan. Twee weken terug zei Nout Wellink nog dat DSB een solvabele bank was. Gerrit Zalm, voor mij overigens onbegrijpelijk door veel Nederlanders op handen gedragen, heeft er meer dan anderhalf jaar gewerkt. Alleen omdat hij een aanbieding van ABN Amro kreeg, is Zalm bij DSB weggegaan. Het zal toch niet waar zijn dat Zalm ook met zijn zoveelste falen wegkomt?
Als Wellink, Hoogervorst en Bos echte mannen zijn, nemen ze hun verantwoordelijkheid. Wegwezen, nu. Het zou hen sieren als ze zich in woord en daad het leed van veel DSB-klanten zouden aantrekken, en consequenties zouden trekken uit hun falen, in plaats van de zwarte piet alleen bij DSB zelf te leggen. Terecht dat Scheringa de strijd met de toezichthouders en bewindvoerders aangaat. Hup Scheringa, hup.
Boos ben ik ook omdat ook de grootbanken aan koppelverkoop doen en klanten op vele manieren uitkleden. Het is wellicht niet zo erg als DSB het doet, maar ik heb vele aanbiedingen van grootbanken voorbij zien komen, waarbij we ons serieus moeten afvragen of bankieren nog wel een nobel vak is. De grootbanken gaven vele redenen waarom ze DSB niet wilden redden. De belangrijkste vergaten ze te melden: kinnesinne jegens Scheringa.
Verder zijn er uit het debacle nog vele ontnuchterende lessen te trekken. Ik zet er een paar op een rijtje.
- Een zogenaamd kleinere, solvabele bank kan zomaar omvallen.
- Onrust onder het volk is blijkbaar steeds gemakkelijker gecreëerd (dat heeft ook te maken met punt 6, zie hierna).
- De overheid redt wel de grotere banken, maar niet de kleinere, in de VS, maar ook bij ons. Er spelen duistere krachten in de wereld van het grote geld en het old-boys network.
- Dat grote banken wel gered worden en kleine niet, maakt de druk op kleine banken alleen maar groter.
- Bewindslieden liegen dat het gedrukt staat. En hoe kunnen we ooit bankiers nog vertrouwen?
- Spaar nooit meer dan € 100.000 bij één bank. Sterker nog, wie veel geld heeft, moet gewoon een groot gedeelte van zijn geld beleggen. Effecten zijn van jezelf en vallen buiten de boedel in geval van een faillissement. En leveren op lange termijn ook nog meer rendement op (mits goed belegd natuurlijk).
- Doe zo min mogelijk zaken bij een (groot)bank en zoek oplossingen bij echt onafhankelijke dienstverleners met een volledige open architectuur.
Harry Geels, Inmaxxa
Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!