De olie gaat door het putje, zou men snel denken. Maar nu de mensen die afgelopen zomer $ 100 riepen, nu $ 40 per vat roepen, zou men zich moeten bedenken. Kan het zwarte goud zich herpakken en de reeks van dalingen achter zich laten? De kans dat er tussen $ 50 en $ 53 een belangrijke bodem komt, is heel groot.

Olie door het putje?

Zet de daling verder door? Of komt er uiteindelijk herstel dat tot minimaal $ 55 en mogelijk tot $ 58 kan duren? Na de sell off van de afgelopen periode verwacht ik toch eerder een herstel van de olie tot $ 55. Als er wat kou komt in de VS en in Europa, de winter is namelijk nog lang niet over, dan zal de pers zich erop storten en zal de olie vanzelf wel op gaan lopen. Olie is emotie en bij de eerste geruchten over vorst en sneeuw zullen handelaren hun posities snel omdraaien. Zeker na de daling van de afgelopen periode. Op 2 januari stond de olie nog op $ 62. Amper zeven handelsdagen later stonden we daar $ 10 onder. Vandaar dat mijn verwachting op een herstel groter is, dan dat de olie onder $ 50 terecht zal komen.

De bodem

Natuurlijk horen we hier en daar analisten zeggen dat de olie nu weer naar de $ 40 kan. Net zo goed als in de zomer toen de $ 100 snel zou worden bereikt. Zelf dacht ik dat toen overigens ook. Maar om nu niveaus rond de $ 40 te noemen, daar ben ik wel voorzichtig mee. De prijs van $ 50 ligt in het midden van de range van $ 25 tot $ 30, waar het vat lang rond bleef hangen en de toppen rondom $ 75. Dus die $ 50 is lang zo gek nog niet om een bodem te verwachten. Ik denk dat de kans nu wel behoorlijk groot is dat er 3 tot 5 of zelfs $ 7 bovenop te krijgen. Laten we daarom uitgaan van $ 51 tot $ 58 als doel. In de grafiek ziet u dat ik een mogelijk verloop tot begin maart heb uitgestippeld. We zullen zien…

De olie-index

De tweede grafiek toont u de olie-index. Hier zitten de grote oliefondsen in en we kunnen zien dat die weliswaar dalen maar lang niet het tempo van de olieprijs volgen. We weten dat de oliesector zwaar weegt op Wall Street en het zet wel een rem op de indices daar. De index staat nu wel op een belangrijke steun. De kans dat ook de olie-index wat zal herstellen is daarom groot. Of dat ervoor zal zorgen dat de grote indices als de Dow Jones en de S&P500 wat extra wind in de rug krijgen, moet nog maar blijken. Sectorrotatie kan ook plaatsvinden: als men ‘olies’ koopt, dumpt men de ‘tech’ en andersom, zoals we recent hebben gemerkt. Vandaar dat het ook voor u als belegger belangrijk is om toch elke dag even te kijken wat deze olie-index doet. Op www.usmarkets.nl vindt u de index in de rechterkolom onder AMX OIL. Houdt vooral de zone tussen 1075 en 1100 punten dus goed in de gaten.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.