De (on)zin van het januari-effect

De ene belegger is dol op beurswijsheden en de ander moet juist helemaal niets van tegeltjeswijsheid hebben. Net als met de markt zijn de meningen dus sterk verdeeld. Het is de vraag of met wijsheden geld kan worden verdiend. Eén ervan is sell in May and go away, but remember to come back in September. Een andere, thans actuele, daar het nieuwe handelsjaar inmiddels is begonnen, luidt: as January goes, so goes the year.Er worden verschillende januari-effecten in de literatuur genoemd. Eén ervan claimt dat de maand januari beter is dan de rest van de maanden. Met een gemiddelde stijging van 0,6% voor de AEX over de afgelopen 20 jaar behoort januari echter tot de middenmoters. Een ander januari-effect houdt in: zoals de markt de eerste (5) handelsdagen presteert, zo zal het verloop zijn voor het gehele jaar. Weet de markt de eerste handelsdagen zonder kleerscheuren door te komen, dan volgt (meestal) een positief jaar. Sluit de AEX-index daarentegen de eerste handelsweek negatief af, dan eindigt volgens deze wijsheid de index het jaar eveneens negatief. Gezien de valse start die de Amsterdamse beurs de eerste handelsweek maakte, kunnen we dan ons hart vasthouden. Maar klopt deze wijsheid wel?
Voorspellende waarde?
Kan men als belegger aan de eerste vijf handelsdagen van het jaar zien hoe het de beurs de rest van het jaar zal vergaan en hierop blind varen? We hebben dit over een periode van 21 jaar op een rijtje gezet –van 1987 tot en met 2007- en wat blijkt? In 86% van gevallen leverde een slechte start een slecht beursjaar op of zorgde een goede start voor een positief beursjaar. Kijken we bijvoorbeeld naar 1987 dan daalde de AEX de eerste handelsweek 4% en werd het jaar met een verlies van 32% afgesloten. Het jaar 1988 begon met een stijging van 6% en het jaar werd met een stijging van 53% afgesloten. Het jaar 1989 begon met 1% koerswinst en het jaar ging met 14% winst de boeken in.

Hoewel dit wel een opmerkelijke constatering is, is het mijns inziens wat te prematuur om hieraan direct een conclusie te verbinden. In een jaar kan immers veel gebeuren waardoor de beurs wordt beïnvloed. Denk hierbij aan de krach van 1987, de 9/11-aanslagen in 2001 en de kredietcrisis van 2007 die nog steeds voortduurt. Ook lijkt er geen logische verklaring voor dit effect te kunnen worden gegeven.

Weliswaar is de beurs in 62% van de onderzochte jaren de eerste 5 handelsdagen gestegen, maar men dient ook niet te vergeten dat de beurs op de lange termijn bezien  stijgt. In de meeste jaren stijgt de beurs dan ook en de kans dat een gemiddelde week positief eindigt, is dus statistisch groter dan een daling. Ook is de start van een jaar, onder andere vanwege de instroom van nieuw kapitaal, meestal positief. Dit verklaart dan ook deels het januari-effect. In 14% van de gevallen is er geen causaal verband te ontdekken, hetgeen opmerkelijk genoemd mag worden.

Valse start 2008
Desalniettemin zullen onheilsprofeten en doemdenkers de valse start van 2008 hoogstwaarschijnlijk met beide handen aangrijpen. De Amsterdamse effectenbeurs daalde de eerste 5 handelsdagen 3,4%. Dit voorspelt derhalve niet veel goeds voor het huidige jaar. Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om ook van dalende markten te profiteren. Maar we moeten natuurlijk ook reëel blijven: met voorspellen wordt doorgaans alleen op de kermis geld verdiend. Beleggen is nu eenmaal toch meer een zaak van het investeren van veel tijd, het hebben van kennis en ervaring en natuurlijk het beschikken over de juiste informatie.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.