De populairste candle-omslagpatronen

In BeursBulletin nummer 26 en 27 van dit jaar is uitvoerig ingegaan op de basis van Japanse candles. In dit artikel ga ik dieper in op de candle-analyse. Mocht u niet beschikken over de eerdere artikelen, surft u dan naar www.japansecandles.nl voor een uitleg van de belangrijkste patronen.

De Japanse candles bieden de belegger de mogelijkheid om op cruciale momenten een klein stukje vooruit te kijken. Niet iedere dag, maar er zijn omkeerpunten in de markt die we aan het patroon van de candles kunnen herkennen.

Ik hoef u niet te vertellen dat er bij beleggen niet iets bestaat als een 100% garantie op succes. Het is een waarschijnlijkheid en die moet u benaderen met een zekere voorzichtigheid. Komt de visie niet uit, dan moet u gedisciplineerd ingrijpen.

Eén van de makkelijkst te herkennen omslagpatronen komt vanuit de zogeheten doji. Dit patroon zien we ontstaan als de openingskoers van de dag vrijwel gelijk is aan de slotkoers. Nu komt de doji vaak voor in de Japanse candlesgrafiek. Vandaar dat het van belang is dat we zoeken naar de juiste patronen. Immers, een doji alleen is nog niets. Pas als een patroon ontstaat, kan het interessant worden.

Eén van de mooiste patronen om in de grafiek te vinden is de evening doji star. Deze ziet er als volgt uit:

candle 1

Vooral nu we de koersen flink hebben zien oplopen is de kans groot dat we dit patroon de aankomende tijd zullen tegenkomen. De kern van dit patroon is dat we een heel positieve beursdag kennen, waarbij de slotkoers ver boven de slotkoers ligt. De volgende dag is het optimisme zo groot dat we zelfs met een koershiaat (‘gap’) openen. Dan zien we echter ineens twijfel in de markt. De beurs sluit die dag zo rond de openingskoers. Op dit moment hebben we een minder betrouwbare doji star.

candle 2

Als we dan de volgende beursdag een lange zwarte candle zien die onder het koershiaat sluit, dan is de kans bijzonder groot dat de markt gekeerd is. U weet met dit patroon eigenlijk al heel veel bij de doji star, maar het is niet onverstandig om de bevestiging van het voltooien van de evening doji star af te wachten. Het afgelopen jaar zagen we te vaak dat een enkele zwakke dag alweer gevolgd werd door weer een verdere stijging. We zitten momenteel in een korte en middellange stijgende trend. Vergeet niet: the trend is your friend.

Een ander mooi patroon dat we de komende tijd mogelijk zullen zien is de gravestone doji. Deze ziet er als volgt uit:

candle 3

De naam zegt voldoende. Ook hier zien we een stijgende trend, gevolgd door een ‘gap’-opening. Beleggers zijn bijzonder positief gestemd, maar gedurende de dag dat we met het koershiaat omhoog openden, komt de kentering keihard. We sluiten op het laagste punt van de dag dat zowel opening- als slotkoers is. Wat we zien, is een spike omhoog. We hebben gevoeld hoe hoog het plafond was.

Tot slot wijs ik u op het patroon van de abandoned baby.

candle 4

Ook deze lijkt op de eerdergenoemde doji star en evening doji star, maar nu zien we ook bij de derde dag een koershiaat omlaag ontstaan, waarbij de doji alleen is komen te staan. Ik zal niet zeggen dat u hier een hypotheek op kunt nemen, maar dit patroon is in het verleden heel betrouwbaar gebleken.

Nu de markt het zo goed gedaan heeft, is het niet meer dan logisch dat er een correctie op volgt. Door te zoeken naar dit soort patronen kunt u al vroeg profiteren van de trendomkeer. Ik raad u echter wel aan om altijd met een stop-loss te werken. Immers, 100% zekerheid wordt bij technische analyse nooit gegeven. Het kan dus zijn dat een visie toch niet uitkomt. Op dat moment is het beter uw verliezen te kappen dan om beleggen te verwisselen voor hopen. Wie dat doet, zal zien dat hopen al snel tot wanhopen wordt.

Tom Lassing

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.