Laatste update:

Na de recente Amerikaanse congresverkiezingen bevinden we ons momenteel halverwege de tweede ambtstermijn van president Bush. Wat valt er nu op basis van deze situatie te zeggen over de verwachte beursontwikkeling van het aankomende jaar? Er is een theorie die hier misschien antwoord op zou kunnen geven, namelijk de ‘Presidential Cycle’.

De theorie achter de Presidential Cycle is de volgende: in het vierde en tevens laatste jaar van de presidentiële ambtscyclus zouden de aandelenmarkten hun hoogtepunt van de ambtstermijn bereiken en gedurende het tweede jaar van de ambtstermijn hun dieptepunt. De cyclus begint dus eigenlijk in het midden van de ambtstermijn en niet aan het begin. Het derde jaar van de ambtstermijn luidt dus het begin van de cyclus in.

In het derde jaar van de ambtstermijn zouden aandelenmarkten namelijk bullish zijn en in dit jaar zijn historisch gezien de hoogste winsten te behalen op de aandelenmarkten. De goede resultaten van dit derde jaar worden in het algemeen toegeschreven aan de politiek van de zittende president. Deze zou met de verkiezingen in het vooruitzicht kiezers aan zich willen binden door hun lasten te verlichten. In 2003 bijvoorbeeld werden zowel de belastingtarieven als de winstbelasting voor bedrijven verlaagd. Ook verlaagde de centrale bank twaalf maal de rente.

In het vierde jaar is er ook sprake van opwaarts gerichte aandelenmarkten, alhoewel de stijging gemiddeld lager ligt dan in het derde jaar. In dit jaar bereiken de aandelenmarkten historisch gezien hun hoogtepunt. In het eerste jaar van de ambtstermijn is gemiddeld sprake van aandelenmarkten die bearish zijn, gevolgd door een eveneens bearish tweede jaar, waarin de aandelenmarkten hun dieptepunt bereiken. De theorie hierachter is dat economisch beleid dat veel vergt van de economie in het begin van de ambtstermijn geïmplementeerd wordt. De kaarten worden daarmee gezet op economisch herstel dat zich moet gaan voordoen voor de volgende presidentsverkiezingen. Dit beleid zou de kans op herverkiezing van de partij die aan de macht is vergroten.

De ‘Presidential Cycle’ in beeld

Onderstaande grafiek geeft de gemiddelde beursontwikkeling van de Dow Jones Industrial Average weer tijdens de vierjarige Presidential Cycle van de periode 1897 tot heden:

dogs of the dow

bron: http://www.dogsofthedow.com/prescyc-m.htm

Aangezien we ons momenteel bevinden aan de vooravond van het derde jaar van de ambtstermijn en daarmee dus ietwat links van het midden in de grafiek, zinspeelt de Presidential Cycle duidelijk op een sterke stijging van de Dow Jones in het aankomende jaar.

Tegenwerpingen

Bearishe beleggers menen echter dat men geen rekening dient te houden met een sterk bullish 2007. De oorzaak hiervan ligt volgens hen in het feit dat Bush door de uitslag van de recente Amerikaanse congresverkiezingen vleugellam is gemaakt. De Democraten zouden het niet toestaan dat hij met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht kiezers aan zich probeert te binden door hun lasten te verlichten. Dit heeft tot doel te voorkomen dat Bush door middel van excessieve uitgaven de kans op een Republikeinse herverkiezing over twee jaar vergroot.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt echter het tegendeel. Wanneer het congres en het Witte Huis in handen zijn van verschillende politieke partijen, zou dat juist gunstig zijn voor de aandelen- en obligatiemarkten. De theorie hierachter is dat beide partijen elkaar zullen tegenwerken, met als gevolg dat er weinig regelgeving en overheidsuitgaven tot stand komen. Hierdoor verbetert het begrotingstekort, is er een lager inflatierisico en dat resulteert weer in een lagere rente. En dat is een gunstig klimaat voor zowel de aandelen- als obligatiemarkt. Hoe groter de tegenstellingen tussen de twee politieke partijen, hoe groter de obstakels en des te lager de hoeveelheid nieuwe regelgeving en overheidsuitgaven die tot stand komen. Aangezien de tegenstellingen tussen de Republikeinen en de Democraten momenteel fors zijn, voorspelt dat dus veel goeds voor de belegger.

Onderzoek van de beursontwikkeling van de S&P 500-index sinds de Tweede Wereldoorlog staaft dit fenomeen. De S&P 500-index steeg het jaar na het ontstaan van het machtsverschil tussen het congres en het Witte Huis met gemiddeld 20% (zie Political Gridlock: Good news for big stocks, CNN.com, 3 oktober 2006 en Bloomberg News, 26 oktober 2006). Aan de hand van deze cijfers zou men kunnen verwachten dat de Presidential Cycle deze keer zelfs nog een extra steuntje in de rug krijgt, waardoor de aandelenmarkten volgend jaar een extra duw omhoog kunnen krijgen. Uit het oogpunt van de Presidential Cycle zijn de vooruitzichten voor 2007 dus zeer goed te noemen. Er lijkt momenteel dan ook een goede periode te zijn aangebroken om in te stappen.

Richard de Wilde, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.