De ronde getallen van ASML

Aan de koers te zien gaat het dit jaar weer niet goed met de winst van ASML. In de fundamentele analyse gaan we er immers van uit dat de waarde van aandelen vooral wordt bepaald door de bedrijfswinst. Niet alleen de winst van nu, maar ook de verwachte winst in de toekomst. Nu heeft ASML in 2000 voor het laatst winst gemaakt en in de drie jaren sindsdien alleen maar verlies geleden. En je zou kunnen zeggen, dat de koersgrafiek over die periode dat ook weergeeft.

Asml

Wat in deze grafiek nog het meeste opvalt, is dat dit fonds een grote voorkeur lijkt te hebben voor ronde getallen. Na de top op exact € 52 in 2000 zien we dat vervolgens de niveaus € 20 en € 30 nogal eens een rol hebben gespeeld. Terwijl de bodems precies op € 5 en op € 10 liggen. Ook op dit moment wordt de steunlijn op € 10 weer getest. De volgende grafiek laat dat laatste nog wat beter zien.

Asml

Na een omgekeerde schotelformatie bevindt de koers van ASML zich al vanaf het begin van dit jaar in een neergaand trendkanaal. Zowel de boven- als de onderkant daarvan zijn beide in die tijd al vier keer aangetikt. Maar precies op € 10 is toch weer steun gevonden, sinds augustus dit jaar al vier keer. Zou er misschien iemand ergens een bodem in de verliezen bij ASML hebben ontdekt? Maar interessanter is natuurlijk de vraag: wat nu?

Asml

Als we dan nog iets verder inzoomen, zien we dat de bodem op € 10 exact samenvalt met de 38,2% retracement lijn van Fibonacci tussen het dieptepunt van € 5,39 op 11/3/’03 en de tussentijdse top van € 18 op 13/1/’04. Ook tekent zich een dalende driehoek af binnen het neergaande trendkanaal. En daarvan weten we, dat die doorgaans leidt tot een uitbraak naar beneden. De beschikbare ruimte (nu tussen € 10 en € 11) wordt daarbij steeds minder. Dus een  uitbraak zal niet te lang op zich laten wachten. Kortom, ASML bevindt zich midden in een dalend trendkanaal tussen € 9 en € 12, met binnenkort wellicht een versnelling naar beneden. Daaronder vinden we dan steun op € 9 en anders op € 5.

Rest natuurlijk de vraag of we op deze verwachting nu ook verdienstelijk in kunnen spelen? De volatiliteit is 32%. Dat is voor ASML laag te noemen, maar toch redelijk hoog in vergelijking met de AEX. Desondanks blijkt dat de short strangle verkoop call dec. 12 en verkoop put dec. 9 bij elkaar slechts € 0,35 opbrengen. En dat met nog ruim twee maanden te gaan, waarin er van alles kan gebeuren. Dus dat is te weinig.

De long straddle koop call dec. 11 en koop put dec. 11 blijkt bij elkaar € 1,50 te kosten en dezelfde opties met € 10 als uitoefenprijs met € 1,60 nog iets meer. Dat betekent dat de koers dus nogal wat moet gaan bewegen, voordat we echt winst maken. En daarbij zullen de steun- en weerstandslijnen van het trendkanaal (nu op € 9 en € 12) vermoedelijk in eerste instantie als begrenzing gaan werken.

Het lijkt dus het beste om op dit moment maar even niets te doen. En rustig af te wachten tot de koers van ASML uit de driehoek breekt. Gebeurt dat aan de onderkant, dan kunnen we op dat moment de Call ASL nov. 10 schrijven. Vindt de uitbraak daarentegen aan de bovenkant plaats, dan komt bij een koers boven € 11,50 de verkoop van de Put ASL nov. 11 in aanmerking.

Dat lijkt dus saai. Niets doen. Maar een goede belegger is net als een ooievaar. Die zit soms ook dagenlang in het riet verscholen en doet niets. Totdat de kikker voorbij komt. En dan is het ook in een oogwenk gebeurd.

Met een beetje geduld blijft beleggen leuker. Die kikker komt wel.

 Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.