De schoonste goedkoopste oneindige energie…

  • wordt niet beperkt door de omvang van voorkomen
  • is altijd voorhanden en raakt niet op
  • is de meest betrouwbare vorm van energie
  • kent een lagere prijs dan alle andere vormen van energie
  • is niet afhankelijk van de weersomstandigheden
  • en vooral: kent geen emissie- en/of afvalproblemen

Het gaat om geothermische energie die zich op een aantal plaatsen waaronder IJsland, Nieuw-Zeeland en op bepaalde locaties aan de westzijde van de VS in natuurlijke vorm bevindt. Echter, dank zij een nieuwe revolutionaire methode kan deze vorm van energie ook op andere in kaart gebrachte locaties met een bepaalde diepe bodemstructuur worden verkregen, zoals in de staten Idaho, Oregon, Utah, Nevada en Californië.

Gezien de toenemende milieudruk, en nog belangrijker de olieprijs, voorziet het Amerikaanse Ministerie van Energie (DoE) voor deze wijze van warmteopwekking een gouden toekomst. Utiliteitsbedrijven in de VS worden intussen gemaand een deel van hun energie uit duurzame bronnen te betrekken.

Goedkoopste onder de duurzame energievormen

De DoE heeft berekend dat de VS over genoeg geothermische energiepotentie beschikt om het 130.000 jaar vol te houden. Daarmee staat het nagenoeg op één lijn met zonne- en windenergie. Bovendien kost het nog niet de helft van de klassieke vorm van energie (kolen of olie).

Aanvankelijk lag het in het voornemen van de DoE om het onderzoek naar deze energievorm zelf ter hand te nemen. Echter, de inzakkende olieprijs in de jaren ’80 deed het Congres besluiten dit onderzoeksproject in de staat Idaho te beëindigen. Na meer dan 20 jaar werd dit project met een omvang van ruim 5.000 acres, waarin al meer dan 40 miljoen dollar was geïnvesteerd, uiteindelijk vergeven aan een bijzondere beursgenoteerde onderneming

De DoE verwacht van dit ene project in de toekomst meer dan 1.000 megawatt energie te kunnen leveren. Ook is er toestemming aan dit bedrijf verstrekt om andere locaties in het land in kaart te brengen.

Uniek procédé

Thans wordt het eerste project voor exploitatie in gereedheid gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een revolutionaire warmtetechnologie, waarbij koud water wordt geïnjecteerd tot op een diepte van 1.500 meter waar de temperatuur op deze locaties reeds 280 graden Fahrenheit bedraagt. Door druk ontstaat een sterke opwaartse hete stoombeweging die via een hoge efficiency warmtewisselaar annex turbine in elektriciteit wordt omgezet.

Ongewone groeimogelijkheden

Onderhandelingen met meerdere partijen zijn gaande inzake uitbreiding van bestaande of het aangaan van nieuwe leveringscontracten. De eerste booractiviteiten staan gepland voor het begin van 2008. Hierbij zal het evenwel niet blijven. Er zit nog veel meer in the pipeline. Eerst wil men uiteraard met deze methode maximale ervaring opdoen.

Ongewone winstvooruitzichten

De winstvooruitzichten worden als uitstekend beschouwd. Eén der grootste zakenbanken is groot aandeelhouder in dit bedrijf dat genomineerd is tot de sterkste groeiers ter wereld op energiegebied.

Uitgangspunten in de bedrijfsvoering zijn:

  • voorzien in Amerika’s schone energiebehoefte middels de ontwikkeling van geothermische warmtebronnen;
  • het creëren van maximale aandeelhouderswaarde;
  • permanente groei.

Voorts zijn er onderhandelingen gaande om een bestaand leveringscontract met de Idaho Power Company uit te breiden van 10 naar uiteindelijk 45,5 megawatt.

De staat Oregon heeft intussen eveneens voor 2 projecten toestemming gegeven, waarbij contracten met afnemers intussen zelfs al zijn getekend.

Gezien de enorme potentie van de productielocaties zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het huidige koersniveau onder 4 dollar biedt een interessant instapmoment. Zodra de productie eenmaal op gang komt, omgeven door meer publiciteit dan zal dat ongetwijfeld van invloed zijn op de verdere koersvorming. Indien u interesse heeft in dit fonds, kijk dan op de website www.score-investments.nl.

Paul van der Veer, score-investments.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.