Laatste update:

Het jaar 2005 gaat de boeken in als een positief beleggingsjaar. Aandelen stegen over een breed front en het leek weer bijna als vanouds. Toch waren er duidelijk aandelen en sectoren die er bovenuit staken. Hoe dat komt, is achteraf wel te verklaren, maar het is natuurlijk beter om het vooraf te zien.

De beleggingsvorm tussen fundamentele en technische analyse is kwantitatieve analyse. Hierbij wordt fundamentele input gebruikt in een model dat wordt aangevuld met technische analyse. Samengevoegd geeft dit een model waarbij de ene analyse de andere bevestigt. De komende periode zal éénmaal per maand een Europees sectoroverzicht geanalyseerd worden, waarbij de data van www.stoxx.com gebruikt worden om dividenden en winsten te vergelijken met de koersontwikkeling.

Winstverwachting

Als een fundamentele analist zijn aanbeveling wijzigt van ‘houden’ naar ‘kopen’, omdat het aandeel ‘goedkoop’ zou zijn, is dat niet het ei van Columbus. Dat hebben veel beleggers inmiddels ervaren. Het is veel interessanter om er achter te komen of deze analist zijn winstverwachting ofwel de winst per aandeel heeft aangepast. Als blijkt dat de winst per aandeel naar boven wordt bijgesteld, is dit een positief signaal. Wat nog beter werkt, is als een groep van analisten de winst per aandeel verhoogt. In dat geval is niet één analist verantwoordelijk voor de opwaardering, maar zijn er meer analisten die positiever zijn geworden. Meestal heeft dit een trend tot gevolg die even aanhoudt, waar beleggingstechnisch op ingespeeld kan worden.

Overzicht 2005

De Dow Jones Stoxx 600, de index waarin de grootste 600 ondernemingen van Europa zijn opgenomen, rendeerde goed in 2005 met een plus van 23,5%. Na een aantal jaren van daling van de winst per aandeel van deze index, was er na een stijging in 2004 van 58% nu weer een stijging te zien van 73% (zie grafiek1). In de grafiek is duidelijk te zien dat begin 2005 een acceleratie van stijgende winsten werd ingezet. Dit werd gedurende het jaar vervolgd met consequente koersstijgingen. Uit het sectoroverzicht over het jaar 2005 (zie tabel 1) blijkt dat er sectoren zijn die het beter hebben gedaan dan het marktgemiddelde. Basic Resources was de beste sector. De grootste aandelen in deze sector zijn Anglo American (+61%), Rio Tinto (+73%) en PHP Billoton (+56%). Deze sector floreerde vooral door de aanpassing van de winsten die 128% zijn opgewaardeerd in 2005. Ondanks dat de winsten in het eerste gedeelte van het jaar zijn aangepast, heeft deze sector het hele jaar stijgende koersen laten zien (zie grafiek 2). De slechtste sector is verrassend, Telecommunicaties. De gemiddelde performance van deze sector was 9,6%, maar de zwaarst wegende aandelen in deze sector Vodafone (-11%), Deutsche Telekom (-15%) en France Télécom (-14%) gooiden roet in het eten waardoor deze sector niet goed rendeerde. Hoewel de bedrijfswinsten in de sector zijn toegenomen in 2005, waren het alleen de small- en midcaps in deze sector die samen met KPN (+20%) zich aan de negatieve krachten van de grote jongens konden onttrekken.

Sectorvergelijking

De financiële sector heeft Dow Jones Stoxx verdeeld over Banks, Insurance en Financial Services. Het lijkt dat deze sectoren veel met elkaar te maken hebben en de rendementen dan ook dicht bij elkaar zouden moeten liggen. De Banks en Insurance sector zal iedereen bekend zijn. De aandelen die behoren tot de Financial Services sector zijn bijvoorbeeld, Deutsche Börse, Euronext en vastgoedgerelateerde aandelen. Afgelopen jaar blijken de bedrijfswinsten binnen de Insurance sector meer gestegen te zijn. In het laatste kwartaal zijn de verschillen niet noemenswaardig

Op het gebied van performance waren zowel op kwartaal- als jaarbasis de verschillen wel groot, waar gedacht wordt dat de financiële sector een homogene groep zou zijn. De Insurance sector gaf de Banks het nakijken. Financial Services bestaat voor een groot gedeelte uit Vastgoed en dat was in 2005 een goede belegging. Dat deze sector goed rendeerde was een feit (zie tabel 3).

Conclusies

Bij het zien van tabel 4 valt het op dat er van Oil & Gas in 2006 weer meer winst wordt verwacht. Hoewel de koersen van deze aandelen in deze sector wat lager noteren, lijken de analisten wel meer winsten te verwachten en koppelen dit dan ook aan hogere dividenden. Ook voor de Chemicals zijn de winsten verder verhoogd en dit correspondeert met het koersverloop van deze sector.

Bij de dividenden is er sprake van een grote stijging bij de Telecommunications en Technology dat als een opvallend herstel kan worden gezien. Voor de Telecommunications is het zelfs de sector met het hoogste dividendrendement, maar voor Technology ligt dat anders. Traditioneel moeten deze ondernemingen het meer hebben van een koersstijging dan van dividendrendement, maar ook hier is duidelijk een herstel waarneembaar.

De winstaanpassingen en het hoge dividendrendement van Telecommunications zorgen voor een bodem in deze sector. Zeker doordat vorig jaar de koersen achterbleven bij het marktgemiddelde lijkt deze sector nu een laag risico te hebben.

Eelco Ubbels, Triple Assets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.