De sectoren in februari

Na januari is ook februari een mooie maand geworden. Weer stijgende koersen, maar wel vijf sectoren die in de min eindigden. De plussen waren niet zo groot als in januari, maar toch is er sprake van een stijging die door een brede markt wordt gedragen. De grootste daler was Oil & Gas met een min van 5,7%. De Dow Jones Stoxx600 steeg per saldo 2,1%.

De absolute toppers van januari 2006 en het jaar 2005 waren Basic Resources en Oil & Gas, maar hebben de afgelopen maand een tik gekregen. Door de lichtdalende prijzen van de grondstoffen daalde Basic Resources met 1,4%. De sector Oil & Gas moest zelfs 5,7% terug. Zijn dit verontrustende bewegingen? De toekomst zal het leren. Wel blijkt dat ook in februari de analisten de bedrijfswinsten van deze sectoren verder hebben verhoogd. De fundamentele ondertoon blijft daardoor positief.

De sector Financial Services ‘is still going strong’. In de afgelopen maand was deze sector de absolute topper met een plus van (afgerond) 6,0%. De bedrijfswinsten zijn deze maand met 0,4% verhoogd. Deze stijging is onder het marktgemiddelde van de Dow Jones Stoxx 600, waar de bedrijfswinsten zelfs met 7,2% zijn verhoogd.

Overzicht februari 2006

Met een plus van 2,1% voor de Dow Jones Stoxx 600 en 13 van de 18 sectoren met een positief rendement, mag van een mooie maand gesproken worden. Wat wel opvalt, is dat over de hele markt de bedrijfswinsten met 7,2% zijn verhoogd. Voor de 50 grootste ondernemingen in Europa, de Dow Jones Stoxx 50 is de gemiddelde bedrijfswinstverwachting opgelopen met 9,5%. Dit zijn significante stijgingen, zeker als dit in één maand heeft plaatsgevonden. Het lijkt erop dat de aandelenanalisten het jaar 2006 zien als een zeer winstgevend jaar. Alleen in de sector Food&Beverage daalde de verwachte bedrijfswinsten met 2,4%.

Tabel 1: sectoroverzicht februari 2006

In de tabel is duidelijk te zien dat de vijf beste sectoren een gemiddeld rendement scoorde van 5,2%. De slechtste sectoren scoorden gemiddeld een min van 1,7%. De juiste selectie is gewoon belangrijk. Telecommunications heeft het nog steeds moeilijk. Fundamenteel zit het goed en met een dividendrendement voor deze sector van 4,2% is het zelfs een aantrekkelijke sector. Deze maand zijn de bedrijfswinsten met 6,3% verhoogd wat iets onder het marktgemiddelde ligt. Afgelopen weken is er wel ‘fantasie’ in de sector gekomen door AT&T die Bellsouth in Amerika wil overnemen. Ook in Europa speelt het spel van schaalvergroting. Vaak is de staat de grootaandeelhouder van de Telecomondernemingen, zoals de Nederlandse Staat bij KPN en de Duitse staat bij Deutsche Telekom. Dit lijkt vaak in de weg te staan bij fusies.

Deze maand staat de sector Utilities op de derde plaats. Deze sector vertegenwoordigt gas, water en elektriciteitsbedrijven. De sector profiteerde van het nieuws dat het Duitse E.ON het Spaanse Endesa wil overnemen, wat revolutionair is. Nu moeten verschillende regeringen besluiten of ze dit wel willen. In Frankrijk fuseerden na het nieuws over E.ON en Endesa heel toevallig en heel snel Sues en Gaz de France. Nu kunnen deze ondernemingen niet meer ten prooi vallen aan ‘buitenlandse ondernemingen’. Italië denkt nu Europees nadat ze een bank hebben moeten afstaan aan ABN Amro, dus protesteerde Italië fel tegen deze fusie.

Fundamenteel overzicht

Tabel 2: fundamenteel overzicht

Het gemiddelde dividendrendement steeg in februari van (afgerond) 2,6% naar 2,7%. Door de gezonde vooruitzichten op het gebied van bedrijfswinsten verhogen veel ondernemingen ook het dividend. Dit is van oudsher een stevig signaal. Historisch gezien blijkt het vaak dat als ondernemingen het dividend verlagen, de koersontwikkeling hier meerdere jaren last van kan hebben. Verder blijkt in de praktijk ook dat als er geen plaats meer voor dividend is, er meerdere problemen overwonnen moeten worden. Dus eerst de kortetermijnproblemen oplossen, voordat er weer aan een langetermijnstrategie gewerkt kan worden.

Sector in detail

De sector Telecommunications komt in deze column regelmatig aan bod. Als Nederlander kijken we dan meteen naar KPN. Deze koersontwikkeling is best aardig, maar de vraag is dan hoe de sector dan zo kan achterblijven? Hieronder zijn de Telecommunications aandelen in een tabel vermeld met het behaalde rendement vanaf 1 januari 2006.

Tabel 3: Telecommunications (1-1-06 tot 28-2-06)

Uit deze tabel is te zien dat KPN en Portugal Telecom de positieve uitzonderingen zijn binnen deze sector.

Resumerend

Nadat dit artikel werd geschreven is de AEX-index iets gedaald. Is er nu een top neergezet of gaan we nog verder omhoog? De fundamentele ondertoon is goed, omdat over een breed front bedrijfswinsten naar boven worden aangepast. Als de komende maanden de bedrijfswinsten neerwaarts worden bijgesteld, kan er sprake zijn van een definitieve top. De sectoren met het hoogste dividendrendement lijken veilige havens, maar ook de sectoren met de grootste bedrijfswinststijging zoals Automobiles & Parts, Financial Services en Health Care lijken de komende periode kansen te bieden.

Eelco Ubbels, Triple Assets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.